Antena Meniu Search
x

Averea lui Vladimir Putin. O investigație a dezvăluit că Putin a primit de la oligarhi palate și iahturi în valoare de câteva miliarde de dolari

O investigație pornită de la o serie de firme și ONG-uri care folosesc un domeniu comun de email a dezvăluit că prietenii și oligarhii din jurul lui Vladimir Putin i-au oferit acestuia palate, iahturi și vile în valoare de 4,5 miliarde de dolari. Liderul de la Kremlin controlează această avere prin interpuși, notează The Guardian.

de Adrian Popovici

la 21.06.2022, 15:05

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Specualțiile sugerează că Vladimir Putin este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. - Profimedia

O captură de ecran a mai multor e-mailuri din luna septembrie anul trecut sugerează că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active au discutat despre problemele de zi cu zi ca și cum ar face parte dintr-o singură organizație.

Un expert anticorupție din Rusia, care a solicitat anonimatul, având în vedere situația politică de la Moscova, a declarat că rezultatele investigației indică existența unui "management comun".

Averea lui Putin, subiect de controverse

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o vastă avere prin  interpuși. Aceste acuzații erau alimentate de o serie de dezvăluiri, precum cele din cazul Panama Papers. Acest scandal a oferit o serie de detalii despre afacerile derulate de mulți dintre apropiații președintelui rus.

Pe acelaşi subiect

Sergei Kolesnikov, un om de afaceri, a susținut în urmă cu zece de ani că a fost în spatele unui sistem care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să pună miliarde de ruble într-un tip de "fond de investiții" în beneficiul lui Putin. Afirmațiile au fost respinse, iar Kolesnikov a fost nevoie să fugă din Rusia.

Luna trecută, guvernul britanic a comparat "stilul de viață extravagant" al lui Putin cu declarațiile de avere oficiale din Rusia care indicau "active modeste", inclusiv un apartament mic în Sankt Petersburg, două mașini din perioada sovietică din anii 1950, o remorcă și un garaj mic.

După o investigație care a durat un an au fost identificate 86 de companii și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească același domeniu de email. Speculațiile despre averile lui Vladimir Putin sunt negate de oficialii de la Kremlin, la fel și legăturile acestuia cu aceste entități.

Ce deține Vladimir Putin prin interpuși?

Investigațiile care au dus la identificarea celor 86 de entități care gestionează activele lui Vladimir Putin indică faptul că acesta a primit un palat de 1 miliard de lire sterline, despre care Alexei Navalnîi a susținut că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin în Gelendzhik, la Marea Neagră. Oligarhul Arkady Rotenberg, care se află sub sancțiunile UE și SUA, susține că el este adevăratul deținător.

Printre celelalte "cadouri" primite de Putin se numără o podgorie în apropierea palatului Gelendzhik, un hobby care ar fi scăpat de sub control, susține Navalnîi. Stațiunea de schi Igora din Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Potrivit datelor funciare, complexul este deținut de Ozon, o companie în care prietenul liderului de la Kremlin, Yuri Kovalchuk, a investit.

Acestora li se mai adaugă: o vilă oferită de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie, alături de o cabană, ambele aflate în nordul orașului Sankt Petersburg. În plus, o parte importantă a activelor lui Putin ar fi reprezentată de depozite pe termen lung.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Averea lui Vladimir Putin. O investigație a dezvăluit că Putin a primit de la oligarhi palate și iahturi în valoare de câteva miliarde de dolari