Antena Meniu Search
x

Putin, umilit de Kazahstan. Tensiunile între cele două țări au crescut, după ce rușii au restricționat exporturile de petrol, iar kazahii au blocat cărbuni

Tensiunile dintre Rusia și Kazahstan au crescut, după ce, pe 17 iunie, președintele Kazahstanului a declarat că este “inadmisibil” ca țara sa să recunoască independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk și a refuzat o decorație oferită de Moscova, Ulterior, Rusia a restricționat exportul de petrol kazah către Europa, motivul oficial fiind că au fost găsite mine din cel de-al Doilea Război Mondial în apele din apropierea punctului unde se termină conducta de petrol. În replică, Nur-Sultan a blocat 1.700 de vagoane rusești de cărbune, scrie Unian.net.

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 16:12

Putin, umilit de Kazahstan. Tensiunile între cele două țări au crescut, după ce rușii au restricționat exporturile de petrol, iar kazahii au blocat cărbuni
Putin, umilit de Kazahstan. Tensiunile între cele două țări au crescut, după ce rușii au restricționat exporturile de petrol, iar kazahii au blocat cărbuni - Profimedia Images

Atitudinea președintelui Kasîm-Jomart Tokaev l-a înfuriat pe Vladimir Putin, a declarat analistul politic Valeri Solovei, potrivit Unian.net. 

„De vineri seara până duminică, discursul lui Tokaev la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) a fost intens criticat de către președintele Rusiei cu diverși interlocutori. Putin a fost literalmente furios și a încercat să înțeleagă de ce a fost umilit de către invitatul său". 

Potrivit analistului rus, Putin „a fost profund jignit” și a cerut, duminică, să i pregătească „cadouri” președintelui Tokaev. 

Putin a cerut să i se pregătească anumite "cadouri" președintelui kazah

„Până acum nu s-a formulat nimic serios și concret, dar ordinul a fost dat secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Patrushev și în viitorul apropiat va viza cu siguranță teritoriile de nord ale Kazahstanului.

În plus, cetățenii Kazahstanului care se află pe teritoriul Rusiei ar trebui să fie vigilenți, precum și afacerile cu investițiile kazahe. Încă nu există ordine clare, dar vin propuneri de la oficialii din anturajul președintelui”, se spune în mesaj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Putin, umilit de Kazahstan. Tensiunile între cele două țări au crescut, după ce rușii au restricționat exporturile de petrol, iar kazahii au blocat cărbuni