Antena Meniu Search
x

Ce fel de informații secrete trimite Pentagonul Ucrainei? Neagă că a ajutat la țintirea generalilor ruși și a navei Moskva

Mai multe controverse au apărut în presa occidentală în ultimele ore, legate de tipul de informații furnizate de Statele Unite Ucrainei. Pentagonul NU a negat că SUA furnizează Ucrainei informații militare, dar a respins rapoarele că a transmis armatei ucrainene "informații directe de țintire” pentru a scufunda crucişătorul Moskva și că a divulgat informații pentru ”țintirea generalilor ruși”.  Război Rusia - Ucraina, ziua 72 LIVE TEXT 

de Redactia Observator

la 06.05.2022, 13:28

Ce fel de informații secrete trimite Pentagonul Ucrainei? Neagă că a ajutat la țintirea generalilor ruși și a navei Moskva
Ce fel de informații secrete trimite Pentagonul Ucrainei? Neagă că a ajutat la țintirea generalilor ruși și a navei Moskva - Profimedia

CNN, The Washington Post și New York Times au relatat în ultimele ore că informațiile furnizate de americani i-au ajutat pe ucraineni să scufunde crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei Moscovei în Marea Neagră, pe 14 aprilie și să ucidă mai mulți generali ruși aflați în Ucraina. Oficialii ucraineni susțin că au ucis aproximativ 12 generali din prima linie, un număr care i-a uimit pe analiştii militari.

"Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea navei Moskva. Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o. Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a ataca nava", a declarat joi seară secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. ”Ucrainenii au propriile lor capacități de a obține informații pentru a urmări și ținti navele rusești, așa cum au făcut-o în acest caz”, a completat Kirby. CNN și Washington Post scriu că armata ucraineană a primit informații despre poziționarea navei Moskva, înainte de a fi lovită.

Ucraina a susținut că a lovit nava cu două rachete Neptun la mijlocul lunii aprilie. Nava s-a scufundat în timp ce era dusă în port pentru reparații. Varianta susținută de ruși este că nava s-a scunfundat în urma izbucnirii unui incendiu cauzat de dotonarea muniției de la bord. 

The New York Times a publicat pe 5 mai un articol în care înalți oficiali americani, sub protecția anonimatului, susțin că Statele Unite au furnizat informaţii referitoare la trupele ruse pe câmpul de luptă care le-au permis ucrainenilor să vizeze şi să ucidă mulţi dintre generalii ruşi. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a oferit un punct de vedere și în acest caz. A negat că SUA ajută Ucraina să ”țintească generalii ruși”, dar a confirmat că SUA furnizează Ucrainei informații militare ”pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și apere țara”.

Pe acelaşi subiect

Kirby a mai declarat că SUA nu ”oferă informații despre locul unde se află pe câmpul de luptă lideri militari de rang înalt și nici nu participă la deciziile de țintire ale armatei ucrainene”.  Cu alte cuvinte, țintele și decizia de a ataca sau nu (generalii sau nava Moskva) sunt ale ucrainenilor.

Oficial SUA: Nu am furnizat informații Ucrainei ”cu intenția de a ucide generali ruși”

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a acordat o replică informațiilor publicate de NYT. Potrivit acesteia, informațiile nu au fost furnizate ucrainenilor ”cu intenția de a ucide generali ruși”. În plus, nu toate atacurile ucrainenilor au avut la bază informații americane. 

Americanii au ținut să mai precizeze în mod specific că nu au ajutat cu informații în atacul ucrainean de pe 30 aprilie asupra postului rusesc de comandă din Izium, vizitat generalul Valeri Gerasimov, șeful statului major al armatei ruse. Doctrina Statele Unite interzice furnizarea de informații care vizează țintirea celor mai înalți lideri ruși, susțin oficialii, citați de NYT. Dar aceștia admit că serviciile de informații americane au fost esențiale în moartea altor generali ruși în Ucraina. 

Statele Unite furnizează în mod constant informații militare despre mișcarea trupelor și echipamentelor rusești și ajută Ucraina să confirme poziția țintelor critice. Și alți aliați NATO oferă informații în timp real armatei ucrainene. Furnizarea de informații militare face parte din cel mai recent pachet de asistentă, anunțat luna trecută de Joe Biden, a relatat NYT. 

De altfel, publicația americană precizează că furnizarea de informații militare este o formă de ajutor oferit în siguranță, deoarece este invizibilă și poate fi negată de Pentagon. Ce înseamnă asta? Pentagonul nu vrea să divulge exact ce tip de informație militară transmite Kievului pentru a nu-l provoca pe președintele Vladimir Putin să escaladeze războiului din Ucraina. De partea cealaltă, Kremlinul anunţa joi că este la curent cu faptul că SUA, Marea Britanie şi alte state NATO furnizează informaţii secrete Kievului, dar Rusia îşi va îndeplini obiectivele în Ucraina.

”Există o cantitate semnificativă de informații care circulă către Ucraina din Statele Unite. Am deschis canalele”, a confirmat marți și generalul Mark A. Milley, președintele Șefilor de Stat Major din SUA. 

Pe 26 iulie 2020, NYT a dezvăluit că Rusia le-a oferit în secret militanților afgani recompense pentru a ucide soldați americani, potrivit agențiilor de informații din SUA. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ce fel de informații secrete trimite Pentagonul Ucrainei? Neagă că a ajutat la țintirea generalilor ruși și a navei Moskva