Antena Meniu Search
x

Proteste de amploare în Bulgaria! Mii de oameni au ieşit în stradă şi cer salarii mai mari

Mii de poliţişti bulgari, pompieri şi alţi angajaţi ai Ministerului de Interne s-au strâns miercuri la Sofia pentru a cere salarii mai mari, condiţii de muncă mai bune şi uniforme noi, relatează agenţia Reuters.

- Reuters

Mii de poliţişti bulgari, pompieri şi alţi angajaţi ai Ministerului de Interne s-au strâns miercuri la Sofia pentru a cere salarii mai mari, condiţii de muncă mai bune şi uniforme noi, relatează agenţia Reuters.

Aceasta este prima mare manifestare a nemulţumirii în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, împotriva coaliţiei centriste, aflată la guvernare de două luni şi care este condusă de partidul de centru-dreapta GERB, ce a câştigat alegerile legislative anticipate din martie. Bulgaria luptă încă pentru eradicarea corupţiei endemice şi a criminalităţii organizate, iar  justiţia are nevoie urgent de reforme. 

Cabinetul premierului Boiko Borisov a afirmat că va îndeplini angajamentele asumate de Sofia faţă de UE de a depune eforturi în vederea creşterii veniturilor în conformitate cu productivitatea.

La rândul său, ministrul de interne Valentin Radev a spus că salariile angajaţilor din minister vor rămâne neschimbate în acest an, exprimându-şi însă speranţa că ele vor putea fi majorate în 2018.

Pe acelaşi subiect

Sindicatele din poliţie cer însă o creştere salarială imediată, între 15 % şi 20%, şi intenţionează să organizeze mai multe proteste în următoarele luni. Ele cer, de asemenea, majorări de fonduri pentru înlocuirea echipamentelor învechite şi cumpărarea de noi uniforme.

 Potrivit datelor statistice, salariul mediu lunar în Bulgaria era ceva mai mare de 1.000 de leva în primul trimestru al anului.

Poliţiştii bulgari nu au voie să facă grevă, să-şi ia un al doilea job sau să intre în vreun partid politic, dar ei sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de protecţie socială.

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Proteste de amploare în Bulgaria! Mii de oameni au ieşit în stradă şi cer salarii mai mari