Noul Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord va domni sub numele de Charles al III-lea
În momentul în care Regina Elisabeta a II-a a murit, tronul Marii Britanii a trecut imediat și fără ceremonie la moștenitor, Charles, fostul Prinț de Wales, transmite BBC. Dar există o serie de pași practici și tradiționali pe care trebuie să îi parcurgă pentru a fi încoronat rege.
Charles, noul suveran al Regatului Unit, va domni sub numele de Charles al III-lea, după moartea reginei Elisabeta a II-a, a anunţat joi premierul britanic Liz Truss.
Nu este singurul care va avea o schimbare a titulaturii. Deși este moștenitorul tronului, Prințul William nu va deveni automat Prinț de Wales. Cu toate acestea, moștenește imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soția sa Catherine va fi cunoscută drept Ducesa de Cornwall. De asemenea, va exista un nou titlu pentru soția lui Charles, al cărei titlu complet va fi Regina Consoartă - consort este termenul folosit pentru soția monarhului.
Ceremonie formală pentru ca Charles să fie încoronat Regele Marii Britanii și Irlandei de Nord
În primele 24 de ore după moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St. James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat - un grup de deputați înalți, din trecut și din prezent, și colegi - precum și din câțiva funcționari publici înalți, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.
Peste 700 de persoane au dreptul, teoretic, să participe, dar având în vedere preavizul scurt, este posibil ca numărul real să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Aderare din 1952 au participat aproximativ 200. Regele nu participă în mod tradițional.
La întâlnire, moartea Reginei Elisabeta va fi anunțată de Lordul Președinte al Consiliului Privat (în prezent deputat Penny Mordaunt), iar o proclamație va fi citită cu voce tare. Formularea proclamației se poate schimba, dar în mod tradițional a fost o serie de rugăciuni și angajamente, lăudând monarhul anterior și promițând sprijin pentru cel nou. Această proclamație este apoi semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv prim-ministrul, Arhiepiscopul de Canterbury și Lordul Cancelar. Ca și în cazul tuturor acestor ceremonii, se va acorda atenție la ceea ce ar fi putut fi modificat, adăugat sau actualizat, ca semn al unei noi ere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰