Antena Meniu Search
x

Camilla va fi Regina Marii Britanii. De ce a făcut Regina Elisabeta anunțul, deși britanicii nu-și doresc asta

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a folosit de sărbătoarea Jubileului de platină pentru a-și exprima „dorința sinceră” ca ducesa de Cornwall să devină ”Regină Consoartă”. Ce înseamnă acest lucru și de ce a fost aleasă acum Camilla, deși nu este pe placul britanicilor?

de Redactia Observator

la 26.03.2022, 08:39

Camilla va fi Regina Marii Britanii. De ce a făcut Regina Elisabeta anunțul, deși britanicii nu-și doresc asta
Camilla va fi Regina Marii Britanii. De ce a făcut Regina Elisabeta anunțul, deși britanicii nu-și doresc asta - Getty Images

Regina Elisabeta a anunțat la sărbătorirea a 70 de ani de când este pe tron că își dorește ca Ducesa de Cornwall să preia titlul de ”Regină Consoartă” atunci când Prințul Charles va deveni rege. Este o schimbare majoră de poziție, care a surprins societatea britanică, a declanșat comentarii și a făcut vâlvă în mass-media. Anunțul Reginei nu este un decret sau un ordin, dar pregătește terenul pentru viitoarea ”Regina Camilla” a Marii Britanii. 

Într-o declarație făcută publică înaintea sărbătoririi Jubileului de platină, care marchează cei 70 de ani ai săipe tron, regina a spus că este „dorința ei sinceră” ca  Ducesa de Cornwall să primească titlul de ”regina consoartă” când va veni momentul ca Charles să fie rege. Decizia pune capăt lungilor controverse legate de viitorul titlu al Camillei.

Citește și: Prințesa Diana nu a mai purtat ținute Chanel după divorțul de Prințul Charles. Motivul pentru care a renunțat la brand-ul preferat

Camilla este o femeie divorțată, ea a fost căsătorită cu Andrew Parker Bowles înainte de mariajul cu Prințul Charles. La începutul anilor '90, când căsătoria Prințesei Diana cu Charles s-a destrămat, știrea a făcut senzație în mass-media internațională. Prințesa Diana și Charles s-au despărțit în mod oficial în 1992. Atât Prințul, cât și Prințesa de Wales au vorbit cu presa prin intermediul prietenilor, fiecare învinovățindu-l pe celălalt de eșecul căsniciei lor.

Pe acelaşi subiect

Charles și-a reluat relația de dinainte de mariaj cu Camilla. Când a fost întrebat ce rol a avut Camilla în eșecul căsniciei sale, Diana a spus, într-un interviu la BBC: "Ei bine, erau trei persoane în căsnicia noastră, deci era puțin înghesuială." Unii încă o consideră vinovată pe Camilla de destrămarea căsătoriei Prințesei Diana. 

De ce a făcut Regina Elisabeta acest anunț acum?

Potrivit experților regali, Regina s-a folosit de aniversarea celor 70 de ani de când este pe tron ​​pentru a privi către viitor și a asigura continuarea monarhiei britanice. Săptămâna trecută a devenit public faptul că regina îi va oferi Camillei patronajul regal al Teatrului Național, un titlu deținut anterior de Meghan Markle, potrivit inews.co.uk.

Acest ultim anunț vine într-un moment în care opinia publică despre Camilla s-a mai schimbat, opoziția la adresa ei nu mai este atât de puternică, iar Familia Regală este în centrul mai multor scandaluri.

Jack Royston, corespondent regal pentru Newsweek a explicat că Regina a răspuns la două probleme cu acest anunţ - incertitudinea cu privire la titlul Camillei și speculațiile cu privire la cine o va urma pe tron. ”Ce a făcut Regina aici, cu această decizie și prin cadoul ei pentru Camilla, a arătat mai degreabă că familia regală o acceptă pe Camilla și nu că Prințul Charles a pus piciorul în prag și a insistat pentru asta, ceva ce publicul nu-și dorește de fapt, dacă ne uităm la sondaje” a explicat acesta. 

Datele recente ale sondajelor YouGov arată că 42% dintre oameni cred că ducesa de Cornwall ar trebui să aibă titlul de ”Prințesă Consoartă” și doar 14% sunt de acord ca ea să devină ”regină”. Cei mai populari trei membri ai Familiei Regale – Regina, Prințul William și Catherine, Ducesa de Cambridge – și-au menținut în mod constant ridicată imaginea pozitivă. 

Proporția britanicilor care spun că au o părere „pozitivă” despre monarh a crescut până la 57% la finalul anului trecut. Prințul William este de două ori mai popular (80%) decât fratele său Harry, iar Kate este de aproape trei ori mai populară (77%) decât Meghan. Totodată britanicii și-l doresc rege pe Prințul William mai degrabă decât pe Prințul Charles. 

Ce arată dorința reginei Elisabeta despre relația ei cu Camilla

Speculații despre cât de bine se înțeleg Regina Elisabeta și Camilla au existat de multă vreme. Acum, prin acest anunț, regina arată în mod public că o susține pe Ducesa de Cornwall, într-un moment în care există o mare simpatie pentru suverana britanică. Experții regali cred că, deși au existat tensiuni între regină și Camilla în trecut, timpul a vindecat toate rănile. 

„Cred că a existat un fel de unire în Familia Regală după interviul lui Harry și Meghan la Oprah. Familia Regală a strâns rândurile”, a comentat Jack Royston. Indiferent de cât de mult va fi criticată Familia Regală pentru decizia suveranei de a o recomanda pe Camilla drept regină consoartă, regina și-a asumat aceste reacții iar mesajul ei va face totul mai ușor pentru Prințul Charles. 

Ce titluri primesc de obicei soții monarhului?

Printr-o convenție regală, soția unui monarh britanic primește titlul de ”regina consoartă”. Dar asta nu înseamnă că intervenția Reginei era așteptată în cazul ducesei de Cornwall.  Bărbații care se căsătoresc cu regina britanică nu devin regi. Ei pot primi titlul de Prinț Consort. Cu toate acestea, Ducele de Edinburgh nu a acceptat acest titlu.

Ce alt titlu ar fi putut primi Camilla?

Inițial s-a crezut că ducesa de Cornwall va prelua titlul de ”Prințesă Consort” atunci când Prințul Charles va urca pe tron, lucru confirmat de consilierii regali.

Au existat rezerve cu privire la acordarea titlului de ”regină” Camillei din cauza imaginii negative pe care o are în sânul societății britanice, a aventurii ei cu Prințul Charles și a iubirii pe care britancii încă o poartă Prințesei Diana. Din acest motiv, după nunta Prințului Charles cu Camilla în 2005, ea nu a luat titlul de Prințesă de Wales, ci a fost numită Ducesă de Cornwall.

Cum a reacționat Camilla la veste

Ducesa Camilla nu a lansat o declarație oficială ca răspuns la anunțul reginei, dar Prințul Charles a oferit un răspuns oficial.

Într-un mesaj de felicitare pentru regină el a transmis: „Suntem profund conștienți de onoarea pe care o reprezintă dorința mamei mele. Pe măsură ce am căutat împreună să slujim și să o sprijinim pe Majestatea Sa și pe oamenii din comunitățile noastre, draga mea soție a fost propriul meu sprijin constant în tot acest timp.”

Un purtător de cuvânt al Prințului de Wales și al Ducesei de Cornwall a spus că cei doi sunt „emoționați și onorați de cuvintele Majestății Sale.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Camilla va fi Regina Marii Britanii. De ce a făcut Regina Elisabeta anunțul, deși britanicii nu-și doresc asta