Antena Meniu Search
x

Cine este Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

A patra zi a războiului din Ucraina a început la fel de violent. La Kiev au fost auzite explozii deosebit de puternice. Un depozit de carburant din apropierea capitalei a fost ținta rachetelor armatei ruse. S-au înregistrat victime printre civili, între care un băiețel de 6 ani. Armata rusă susține că a încercuit două oraşe din sud, iar în Harkov, militarii ucraineni încearcă să țină piept atacurilor. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi asigură poporul că nu va fugi din calea războiului, ci va rămâne şi va lupta, în ciuda faptului că Rusia îl consideră inamicul nr.1. De asemenea, familia acestuia a rămas în Kiev, iar Prima Doamnă comunică prin intermediul reţelelor de socializare cu oamenii, le admiră şi le mulţumeşte pentru curajul cu care îşi apără ţara.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 28.02.2022, 17:34

Una dintre cele mai influente femei din Ucraina, Olena Zelenska, în vârstă de 44 de ani, este mai mult decât Prima Doamnă. Este căsătorită cu președintele Volodymyr Zelensky, dar acreditările ei depășesc acest titlu. Profitând de poziţia aflată în putere, Zelenska a pledat intens pentru cauze sociale precum egalitatea de gen și s-a angajat în munca diplomatică, care reflectă pașii eficienți luați pentru a extinde raza de acțiune a preprezentării ţării sale în arena globală.

Deși pare să existe o amenințare iminentă la adresa vieții lui, deoarece ar fi fost marcat drept ținta nr. 1, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a refuzat să-și părăsească țara natală. Prin mesajele constante adresate națiunii sale, Zelensky își asigură poporul că va rămâne și va lupta în război.

„Inamicul m-a marcat ca ținta numărul unu. Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, distrugând șeful statului. Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina”, a spus Zelensky într-o declarație video, vineri.

Soţia lui Zelensky, Olena Zelenska, alături de poporul ucrainean: "Sunteți incredibili!"

Pe acelaşi subiect

Prima Doamnă, Olena Zelenska, a menţinut de asemenea contactul cu poporul ucrainean prin intermediul reţelelor sociale. Vineri, într-o postare emoţionantă pe Instagram, aceasta a scris:

Zelenska a comunicat și cu oamenii din țara ei prin intermediul rețelelor sociale. Vineri, într-o postare emoționantă pe Instagram, ea a scris: „Poporul meu drag! Ucraineni! Mă uit la voi toți astăzi. Toți cei pe care îi văd la televizor, pe străzi, pe internet. Văd postările și videoclipurile voastre. Și știți ceva? Sunteți incredibili! Sunt mândră să trăiesc în aceeași țară cu voi! Astăzi nu voi plânge și nu mă voi panica. Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei mă privesc. Și voi fi alături de ei. Și de soțul meu. Și de voi toți”

Într-o a doua postare legată de evenimentele tulburătoare care au avut loc odată cu invadarea Ucrainei, Olena a postat o fotografie a unui bebeluş născut ca un miracol într-un buncăr din Kiev: „Acest copil s-a născut într-un buncăr din Kiev. Acest lucru s-ar fi întâmplat în condiții complet diferite, sub un cer liniștit. Asta e ceva ce ar trebui să vadă copiii. Noi suntem armata, armata este în noi toţi. Şi copiii născuţi în adăposturi vor trăi într-o ţară paşnică care s-a apărat”.

Cine este Olenka Zelenska

Zelenska s-a născut în 1978 în Kryvyi Rih. A studiat arhitectura în copilărie, dar ulterior s-a orientat spre literatură. Este unul dintre co-fondatorii Studio Kvartal 95, cea mai importantă companie de producție de divertisment din Ucraina, și este creditată pentru că a scris conținut pentru spectacole și filme. 

La data de 20 mai 2019, Zelenska a devenit Prima Doamnă a Ucrainei. Pe 18 noiembrie, ea a apărut pe coperta numărului din decembrie al ediției ucrainene Vogue. Într-un interviu acordat revistei, ea a vorbit despre prima ei inițiativă - reforma nutriției în școlile ucrainene. În decembrie 2019, Zelenska a fost inclusă în lista celor mai influenți 100 de ucraineni de către revista Focus, ocupând locul 30.

În calitate de Prima Doamnă, munca ei în reforma nutriţiei în şcolile ucrainene este deosebit de marcantă. A jucat, de asemenea, un rol cheie în dezvoltarea Strategiei Naționale, care include domenii precum siguranța de gen și diplomația culturală, după cum a menționat Congresul Femeilor din Ucraina. Zelenska a inițiat, de asemenea, aderarea Ucrainei la Parteneriatul de la Biarritz, un plan G7 pentru egalitatea de gen.

În iunie 2020, Olena Zelenska a început o inițiativă de răspândire a limbii ucrainene în lume și introducerea de ghiduri audio în limba ucraineană în cele mai emblematice locaţii, în special în cele mai mari muzee din lume. Ca parte a inițiativei, 11 ghiduri audio în limba ucraineană au fost lansate în 2020 în muzee din Azerbaidjan, Austria, Italia, Letonia, Turcia și Muntenegru precum și în două rute de autobuz ale Lituaniei.

În 2021 a prezentat inițiativa ghidului audio în limba ucraineană muzeului din Mount Vernon (casa primului președinte al SUA) și Muzeelor de Arte Frumoase din San Francisco din California. La noiembrie 2020, Olena a vorbit la cel de-al patrulea Congres al Femeilor din Ucraina, o platformă care reunește personalități publice, politicieni, oficiali guvernamentali, experți și lideri de opinie ucraineni și internaționali pentru egalitatea în drepturi pentru femei și bărbați. La 27 noiembrie 2020, Zelenska a inițiat semnarea unei declarații între marile companii ucrainene și internaționale pentru a elimina barierele în calea afacerilor. În aprilie 2021, Olena Zelenska a inițiat crearea Consiliului fără bariere.

Olena Zelenska a absolvit Facultatea de Inginerie Civilă

Zelenska și Volodimir Zelensky au fost colegi de școală, însă nu s-au cunoscut în acea perioadă, ci mult mai târziu, în timpul facultății, când ea era studentă la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității Naționale Kryvyi Rih. Relația dintre cei doi s-a dezvoltat treptat. Au avut o relaţie de 8 ani, înainte de a se căsători pe 6 septembrie 2003.

La 15 iulie 2004 s-a născut fiica lor Oleksandra, iar la 21 ianuarie 2013, Olena l-a adus pe lume pe pe fiul lor Kyrylo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cine este Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski