Antena Meniu Search
x

Comandantul batalionului Azov, pe care Putin îl voia prins cu orice preț, și-a sunat soția din captivitate. Cum il tratează rușii

Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul îndelungat combinatului siderurgic Azovstal sunt ținuți în condiții „satisfăcătoare”, a declarat soția comandantului batalionului Azov, după o scurtă conversație telefonică cu acesta, potrivit The Guardian.

de Redactia Observator

la 25.05.2022, 15:04

Comandantul batalionului Azov, pe care Putin îl voia prins cu orice preț, și-a sunat soția din captivitate. Cum il tratează rușii
Comandantul batalionului Azov, pe care Putin îl voia prins cu orice preț, și-a sunat soția din captivitate. Cum il tratează rușii - Twitter

Denis Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a putut să-și sune soția, "un apel scurt", povestește Katerina. Femeii i s-a transmis că soldații luați prizonieri nu au fost supuși violenței, însă nu este clar dacă Prokopenko a putut să vorbească liber în timpul apelului.

„Mi-a transmis că este „OK” și a întrebat cum sunt eu”, a povestit Katerina Prokopenko pentru The Guardian. „Am auzit din alte surse că sunt ținuți în condiții mai mult sau mai puțin satisfăcătoare”.

Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu predarea ultimului grup de soldați ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol. În total, din 16 mai până pe 20 mai, 2.439 de persoane din regimentul Azov și din Forțelor Armate ale Ucrainei s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

„Li se dă hrană și apă. Condițiile îndeplinesc cerințele minime și nu au fost supuși violenței în această scurtă perioadă”, a spus transmis soția comandantului ucrainean. „Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există părți terțe– ONU și Crucea Roșie – care controlează situația”.

Pe acelaşi subiect

Soldații evacuați din Azovstal au ajuns în Donețk

Majoritatea luptătorilor răniți din batalionul Azov sunt ținuți într-o închisoare din Olenivka, un sat din Donețk ocupat de ruși, iar un grup mai mic de luptători grav răniți se află într-un spital din orașul Novoazovsk. Soția lui Prokopenko a spus că, după cunoștințele ei, niciunul dintre luptători nu a fost dus în Rusia.

Azov s-a format ca batalion de voluntari în 2014 pentru a lupta împotriva separatiștilor pro-ruși din Crimmea, iar unii dintre liderii batalionului sunt cunoscuți că au opinii de extremă dreapta. De atunci, a fost integrat în armata ucraineană, iar comandanții Azov spun că luptătorii săi au o serie de opinii politice.

Katerina Prokopenko a lansat o campanie independentă de susținere pentru luptătorii din Azovstal, printre care se numără și grăniceri ucraineni și membri ai serviciilor de securitate.

„Scopul este să organizăm apeluri săptămânale cu prizonierii, să dezmințim informațiile false răspândite de ruși despre băieții noștri, să ne asigurăm că sunt ținuți, în continuare, în condiții satisfăcătoare – că au un pat, medicamente, apă și mâncare - și să milităm pentru eliberarea lor rapidă ” a spus Katerina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Comandantul batalionului Azov, pe care Putin îl voia prins cu orice preț, și-a sunat soția din captivitate. Cum il tratează rușii