Antena Meniu Search
x

Galerie foto „Copiii noștri plângeau după ajutor”. Tatăl unuia dintre copiii ucişi în masacrul din Texas acuză poliţia că a intervenit prea târziu

Poliția a așteptat mai mult de o oră înainte de a-l confrunta pe tânărul de 18 ani, care a intrat înarmat într-o şcoală din Uvalde, Texas, ucigând 19 copii şi două învăţătoare. Tatăl uneia dintre victime acuză autorităţile pentru că nu au făcut mai mult pentru a scoate copiii nevătămaţi din interior. Oficialii au recunoscut că această decizie „a fost una greşită”, mai ales că atât părinţii cât şi victimele cereau cu disperare ajutor autorităţilor.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 31.05.2022, 11:25

Poliția din Texas a așteptat mai mult de o oră pentru a-l confrunta pe bărbatul înarmat care a ucis 19 elevi și două învăţătoare de la şcoala generală Robb din Uvalde, ceea ce oficialii au recunoscut că a fost „decizia greşită”, în urma masacrului din 24 mai.

Jessie Rodriguez, a cărei fiică Annabell, în vârstă de 10 ani, a fost ucisă în atac, a declarat pentru The Independentcel mai probabil mulţi copii erau acolo sângerând până la moare, dar totuşi nimeni nu a încercat să îi salveze.

„Este greșit să te gândești: «Toți sunt morți oricum». Nu gândești negativ așa; intri și ui la pământ acel om, afli dacă mai sunt supraviețuitori – nu doar să aștepți până când aceștia mor, a spus el. „A durat o oră până au putut opri acest om... dar este puțin cam târziu”.

Poliţia a intervenit la o oră după începerea atacului sângeros din Uvalde, Texas

Pe acelaşi subiect

Remarcile sale au fost făcute în urma unor declaraţii contradictorii ale autorităţilor din Texas, inclusiv în urma unei declaraţii false conform căreia un ofiţer desemnat de școală a tras în bărbatul înarmat înainte ca acesta să intre în școală și o nerecunoaștere completă a orei respective. Ofițerii de la Departamentul de Poliție Uvalde și Districtul Școlar Independent Consolidat Uvalde au sosit la aproximativ patru minute după ce bărbatul înarmat, Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, a intrat în școală, conform cronologiei oficialilor de aplicare a legii. Dar în zilele care au urmat, oficialii s-au străduit să explice public ce s-a întâmplat în ora care a urmat, înainte ca un ofițer să-l împuște pe Ramos.

Acel decalaj critic de o oră în cronologia evenimentelor tragice indică întrebări persistente despre când a început exact schimbul de focuri, de ce poliția nu a reușit să-l oprească pe bărbatul înarmat și dacă Ramos se „baricadase” în sala de clasă înainte sau după ce a ucis copiii din interior.

Imediat după masacrul de la școala elementară Robb, la aproximativ 80 de mile de San Antonio, Departamentul de Siguranță Publică din Texas a susținut inițial că bărbatul înarmat „a întâlnit” un ofițer în afara școlii și au urmat „schimburi de focuri”. Nu numai că niciun ofițer nu l-a confruntat pe Ramos, dar nu a fost nici un ofițer în campus la acel moment. Acele declarații inițiale „nu sunt exacte”, potrivit lui Victor Escalon, un director regional al Departamentului de Siguranță Publică din Texas. „Inițial a intrat neobstrucționat”, a spus el în timpul unei conferințe de presă de la Uvalde pe 26 mai, la două zile după masacru. „Nu a fost confruntat de nimeni.”

Părinţii au cerut cu disperare ajutor pentru a-şi salva copiii

În perioada în care Ramos a intrat în școală și până la momentul la care a fost omorât, părinţii şi trecătorii au încercat să facă rost de ajutor, cerând poliţiei să intre şi să le salveze copiii. Ofiţerii aflaţi la faţa locului au crezut că atacatorul a încheiat împuşcăturile şi că s-ar fi baricadat de poliţie într-o altă sală de clasă, în ciuda a cel puţin 9 apeluri disperate la 911 de la copii şi oameni din interiorul şcolii care cereau ajutor în acel timp.

La un moment dat, cel puțin 19 ofițeri se aflau pe un hol, dar niciunul dintre ei nu l-a confruntat pe bărbatul înarmat.

„Desigur, nu a fost decizia corectă. A fost o decizie greșită, punct. Nu există nicio scuză pentru asta”, a declarat Steven C McCraw, director și colonel al Departamentului de Siguranță Publică din Texas, pe 27 mai.

„Nu ne interesează de la ce secţie de poliţie ești”, a spus domnul McCraw. „Nu trebuie să ai un lider pe scenă. Fiecare ofițer se aliniază, se adună, merge și găsește unde sunt trase acele focuri și rezolvă situaţia”.

Filmul atacului din Texas. 19 elevi şi 2 învăţătoare au murit

Masacrul a început la ora locală 11 şi 32 de minute, în şcoala generală Robb din Uvalde, Texas. Odată ce a intrat în clădire, tânărul a început să descarce arma în toţi cei care îi ieşeau în cale. Pentru a se salva, copiii au încercat să sară pe geam, iar unii s-au ascuns într-un magazin de pompe funebre din apropierea şcolii. A urmat un schimb de focuri cu forţele de ordine, în care doi agenţi de poliţie au fost răniţi, iar atacatorul ucis. 

În şcoală învăţau 570 de elevi de clasele a doua, a treia şi a patra. 19 dintre ei au fost omorâţi fără milă. Printre ei şi Amerie Garza, o fetiţă de 10 ani care, în mod eroic, a încercat să sune la poliţie, chiar în timp ce prietena ei era ţinta atacatorului. A fost următoarea victimă. 

Două învăţătoare au fost ucise în timpul atacului, încercând să apere elevii. Soţul uneia dintre ele a făcut infarct la scurt timp după aflarea veştilor cumplite, din cauza supărării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » „Copiii noștri plângeau după ajutor”. Tatăl unuia dintre copiii ucişi în masacrul din Texas acuză poliţia că a intervenit prea târziu