Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum şi-a arătat Macron "muşchii", după ameninţările nucleare ale Rusiei. Summitul din Elveţia, încheiat fără concluzii clare

Summitul de pace din Elveţia s-a încheiat fără nicio concluzie clară. Participanţii au cerut însă respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Declaraţia finală a fost semnată de 84 de ţări, dar nu şi de aliaţii Rusiei, printre care Brazilia şi India. După ce Putin a ameninţat cu războiul nuclear, Macron a mers la discuţii cu valiza în care erau codurile de lansare a rachetelor nucleare. 

de Redactia Observator

la 17.06.2024 , 09:48

"Rusia nu are nevoie de pace. Noi toți avem nevoie de ea. Lumea este mult mai mare de atât. De aceea trebuie să continuăm să ne facem treaba. Să nu ne gândim la Rusia, să ne facem treaba noastră". Este declaraţia cu care Volodimir Zelenski a încheiat summitul de pace din Elveţia.

Liderul de la Kiev l-a atacat din nou pe omolgul său Vladimir Putin, pe care l-a numit agresor. Totuşi, Zelenski este dispus să puna capăt războiului în orice moment, cu o singură condiţie. "În ceea ce privește negocierile cu Rusia, am spus deja, Rusia poate începe negocierile cu noi mâine, fără nicio întârziere, dacă trupele sale se retrag de pe teritoriile noastre".

Şi ministrului de Externe Luminiţa Odobescu, reprezentatul României la summit, a susţinut ideea de pace în Ucraina. "Acest eveniment este un prim pas necesar către o pace justă, cuprinzătoare și durabilă în Ucraina. O pace care se poate baza doar pe Carta Națiunilor Unite și pe principiile dreptului internațional".

Vezi și

Pe lângă recuperarea teritoriilor, declaraţia finală mai cere ca Ucraina să îşi recapete şi centrala nucleară Zaporojie, iar copiii răpiţi de ruşi să fie eliberaţi. 100 de ţări şi organizaţii au participat la summitul din staţiunea Bürgenstock. Brazilia, India, Emiratele Arabe Unite şi Africa de Sud au refuzat să semneze documentul. Rusia nu s-a aflat la masa negocierilor. O altă absenţă majoră a fost cea a Chinei.

Pe acelaşi subiect

Summitul de pace din Elveţia, încheiat fără concluzii clare

Cancelarul german şi premierul Canadei au fost printre cei mai vocali. "Trebuie să continuăm să transmitem semnale puternice că solidaritatea noastră cu Ucraina este la fel de puternică ca niciodată și nu se va estompa. Agresiunea rusă trebuie să înceteze", a declarat Justin Trudeau. După ameninţările nucleare ale lui Moscovei, Emmanuel Macron şi-a arătat şi el muşchii. Liderul de la Elysee a defilat în faţa presei însoţit de o persoană care căra valiza nucleară a Franţei. 

Summitul a durat doar două zile, timp în care staţiunea montană s-a transformat într-o fortăreaţă. Valea a devenit heliport militar, iar liderii au fost protejaţi de un gard de sârmă ghimpată lung de opt kilometri. Patru mii de soldaţi au păzit zona. Costul măsurilor de securitate a fost la fel de impresionant - 15 milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Cum şi-a arătat Macron "muşchii", după ameninţările nucleare ale Rusiei. Summitul din Elveţia, încheiat fără concluzii clare