Antena Meniu Search
x

Summitul de pace din Elveţia ar putea ajunge o înfrângere pentru Ucraina și Zelenski. Ce prevede documentul final

Război în Ucraina. Conferinţa de pace din Elveţia de săptămâna viitoare s-ar putea transforma într-o înfrângere pentru Ucraina și Volodimir Zelenski, atrag atenţia jurnaliştii ucraineni de la European Pravda. Nimic nu decurge conform planurilor iar în cele din urmă summitul de pace din Elveţia ar putea dăuna mai mult decât ajuta. 

de Redactia Observator

la 07.06.2024 , 15:18

Summitul pentru pace din Elveţia ar putea ajunge o înfrângere pentru Ucraina și Zelenski. Ce prevede documentul final
Summitul pentru pace din Elveţia ar putea ajunge o înfrângere pentru Ucraina și Zelenski. Ce prevede documentul final - Profimedia

Siteul European Pravda a obținut un draft al comunicatului comun despre condiţiile de pace, care urmează să fie semnat de participanţii la summit. Unele amendamente sunt periculoase pentru Ucraina, susţine sursa citată.

În toamna anului 2022, președintele Volodimir Zelenski a prezentat la summitul G20 așa-numita Formula de pace a Ucrainei (numită și planul de pace al lui Zelenski), ce constă în 10 obiective care au conturat viziunea Ucrainei pentru a pune capăt războiului rusesc. Doi ani mai târziu, toate acele prevederi sunt încă relevante, scrie sursa citată.

Unii au numit planul de pace al lui Zelenski şi "formula pentru victoria Ucrainei", deoarece stipulează că Rusia trebuie să renunțe toate teritoriile ucrainene ocupate, să plătească despăgubiri şi să pedepsească pe cei vinovați de agresiune (în mod evident, inclusiv pe Putin). 

Articolul continuă după reclamă

Summitul de pace din Elveţia ar putea mai mult dăuna Ucrainei

Pe acelaşi subiect

Multe țări și organizații, inclusiv Uniunea Europeană, și-au declarat public sprijinul necondiționat pentru planul ucrainean. Alternativele, cum ar fi planul de pace al Chinei, au fost ignorate într-o anumită măsură.

Un detaliu extrem de important al planului de pace al lui Zelenski era acela că Ucraina nu trebuia nu să se coordoneze deloc cu Rusia, nu prevedea deloc participarea Rusiei la întregul proces. Se baza pe ideea că toate ţările din lume vor va fi mai întâi de acord cu planul și apoi vor forța Rusia la pace.

De atunci, planul lui Zelenski a fost discutat şi negociat la patru întâlniri la nivel de consilieri de lideri: la Copenhaga, Jeddah, Malta și Davos. Însă singura întâlnire cu adevărat reușită a fost cea de la Jeddah, unde a participat şi China. La scurt timp însă chinezii s-au retras din dialog, s-au întors la planul lor de pace și au sprijinit mai activ Rusia pe câmpul de luptă. Kievul a încercat în zadar să încerce să-i aducă pe chinezi înapoi la masă.

Resetarea planului de pace al Ucrainei

În 2024, Ucraina a ajuns într-o situație nefavorabilă pentru implementarea viziunii sale de pace. Izolarea internațională a Rusiei este limitată, mai ales de Occident. Beijingul este de partea Moscovei. Ucraina nu are realizări notabile pe câmpul de luptă ca în 2022. Contraofensiva din 2023 a eșuat, întârzierile finanţărilor SUA au avut un impact negativ asupra situației de pe front, iar noile arme și avioanele de luptă F-16 nu au sosit încă.

Ignorând aceste realităţi, Kievul a inițiat totuşi Summitul pentru Pace din Elveţia. Mai mult, echipa lui Zelenski și-a stabilit obiectivul de a implica cât mai multe țări, inclusiv pe acelea aflate în sfera de influență a Chinei, și de a obține un consens la conferinţă.

Draftul deciziei finale a summitului din Elveţia este gata. Jurnalistul Serghei Sîdorenko de la European Pravda a consultat atât versiunea inițială, cât și pe cea finală, distribuită pe 28 mai țărilor participante pentru o revizuire. Dacă va fi adoptat, comunicatul final al summitului distruge complet proiectul inițial pentru pace pe care Ucraina l-a comunicat public.

De ce a acceptat Kievul să-și omoare planul

Decizia finală prevede că "Planul de pace al lui Zelenski" nu mai este singura opțiune şi că pot fi luate în considerare şi alte propuneri de pace, cum ar fi cea a Chinei care susţine oprirea ostilităților pe linia actuală a frontului, legitimând astfel ocuparea unor părți din Ucraina, sau alte planuri bazate pe concesii din partea Ucrainei către agresor.

Mai mult, paradoxal, summitul pentru pace nu caută o cale către pace. Agenda de discuţii include doar trei puncte: securitatea nucleară, securitatea alimentară și eliberarea prizonierilor. 

Dându-și seama că nu era nicio şansă ca tot planul lui Zelenski să fie aprobat de țările din Sudul Global, Kievul a apelat la o strategie creativă: a scos de la discuţii punctele problematice pentru a facilita un consens. Acesta a fost prețul pentru încercarea de a extinde numărul participanților la summit. 

Decizia finală a summitului, riscuri uriaşe pentru Ucraina

Dacă summitul aprobă oficial decizia finală, în forma ei actuală, va însemna că Ucraina dă undă verde promovării "planurilor de pace" alternative care contrazic interesele ucrainene. În plus, Rusia va putea fi inclusă la viitoarele negocieri de pace. 

Cei mai apropiați aliați ai Ucrainei şi-au exprimat deja surprinderea în legătură cu acest lucru. "Am investit mult efort în susținerea formulei de pace ucrainene. Dar nu putem fi mai ucraineni decât ucrainenii înșiși", a declarat un diplomat occidental pentru Pravda europeană, surprins de o astfel de schimbare.

Practic, adoptarea unei astfel de decizii va trimite lumii un semnal puternic că Ucraina este gata să facă concesii agresorului de dragul "păcii", iar Zelenski a aprobat personal posibilitatea unor astfel de concesii la summitul din Elveția, susţine sursa citată.

Există totuşi varianta ca Ucraina să refuze semnarea documentului final, invocând amendamente inacceptabile, respinse de societatea ucraineană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Stiri externe » Summitul de pace din Elveţia ar putea ajunge o înfrângere pentru Ucraina și Zelenski. Ce prevede documentul final