Antena Meniu Search
x

Video Disperarea creşte pentru cei 260 de români din Fâșia Gaza. Granița spre Egipt a fost deschisă iar, însă nici măcar unul nu a putut pleca

Război Israel - Hamas. Israelul continuă bombardamentele în Fâşia Gaza, în ciuda apelului făcut de americani care au cerut protejarea civililor. O rachetă a căzut în faţa principalului spital din Gaza, şi potrivit palestinienilor a ucis zeci de oameni. Armata israeliană a confirmat atacul, dar spune că a vizat o ambulanţă în care erau terorişti Hamas. Graniţa spre Egipt a fost deschisă şi astăzi, însă printre sutele de refugiaţi care au fugit de război nu s-a numărat nici de această dată vreun român.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 04.11.2023, 20:08

Vezi și

Peste 700 de americani, britanici şi francezi au ieşit astăzi din Fâşia Gaza, după ce Egiptul a deschis din nou frontiera de la Rafah. Nici de această dată nu s-a aflat niciun român pe lista celor salvaţi. Disperarea creşte pentru cei 260 de cetăţeni români care au cerut evacuarea. Mulţi îi sună zilnic pe oficialii români, dar în zadar. 

  • Cetăţean român blocat în Gaza: Noi deocamdată aşteptăm să vină un anunţ de la ambasadă! Ne-au anunţat să aşteptăm, să aşteptăm!

Doar că panica se amplifică pe măsură ce bombardamentele se intensifică. O ambulanţă care se afla în faţa celui mai mare spital din Fâşia a fost vizată de o rachetă a Israelului. În ea s-ar fi aflat terorişti Hamas, spun oficialii de la Tel Aviv. Responsabilii palestinieni vorbesc de zeci de civili ucişi. 

Scenele filmate imediat după atacul cu rachete sunt tulburătoare

Pe acelaşi subiect

Sunt oameni întinsi pe jos și părinţi care aleargă cu copii răniţi în braţe. În spitalul în față căruia a avut loc atacul lucrează şi medici cu cetățenie română.

  • Mohamed Sukar, medic român: Suntem în Gaza. Toţi răniţii sunt numai copii! Acum suntem în situaţie grea, haideţi să vedeţi cu ce ne ocupăm! Sunt femei! Ca să ştiţi adevărul!

Oraşul Gaza ar fi fost încercuit de militarii israelieni

IDF se laudă că a distrus o parte din tunelurile în care se ascund luptatorii Hamas şi a eliminat mai mulţi terorişti. Imagini din satelit arată peste o mie de cratere vizibile din spațiu pe o suprafață de 10 kilometri pătrați, în urma bombardamentelor începute acum o lună.

Noaptea trecută, Hamas a răspuns cu mortiere asupra convoaielor de blindate. 23 de soldaţi israelini au fost ucişi de la începutul ofensivei terestre. Pierderile Hamas ar fi de 100 de ori mai mari. Între timp, negocierile de încetare a focului par să fi intrat într-un impas. Americanii au cerut Israelului să protejeze civilii din Gaza. 

  • Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA: Trebuie să facem mai multe pentru a proteja civilii palestinieni. Am fost clar că, în timp ce Israelul își desfășoară campania pentru a învinge Hamas, contează modul în care face acest lucru.

Discursul premierului Netanyahu rămâne neschimbat: niciun armistițiu fără eliberarea ostaticilor

O încetare a focului va fi posibilă doar când toţi ostaticii luaţi de Hamas pe 7 octombrie vor fi eliberaţi. Printre ei sunt şi şase români.

 Radu Filip, purtător de cuvânt MAE: Continuăm prin ambasada noastră la Tel Aviv, prin consulatul general al României la Haifa să rămânem în legătură cu autorităţile israeliene. Solicităm ferm eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, inclusiv a celor cu cetăţenie română.

În mai multe capitale europene, inclusiv la București, au continuat protestele pro-palestiniene.

  • Cristi Popovici, reporter Observator: Sunt peste 500 de palestinieni la protestul din București. Oamenii cer încetarea bombardamentelor Israelului asupra Fasiei Gaz. Iar cei care au rude blocate în enclavă fac apel la autoritățile române sa insiste diplomatic pentru ca aceștia să poată părăsi teritoriul către Egipt.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că rupe orice contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi îşi recheamă ambasadorul, din cauza atacurilor din Gaza

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a semnat un acord între Guvernul României și Guvernul Palestinei, care prevede Combaterea Criminalității Organizate, a Terorismului și a Altor Infracțiuni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Disperarea creşte pentru cei 260 de români din Fâșia Gaza. Granița spre Egipt a fost deschisă iar, însă nici măcar unul nu a putut pleca