Antena Meniu Search
x

Video Filmul masacrului din Ierusalim: Un palestinian a deschis focul asupra credincioşilor evrei. A încercat să fugă, dar a fost împuşcat mortal

Violenţele dintre israelieni şi palestinieni ar putea izbucni din nou după cel mai grav atentat terorist de la Ierusalim, din ultimii ani. Şapte oameni au murit şi alţi trei au fost răniţi după ce un palestinian a deschis focul asupra credincioşilor evrei, la ieşirea dintr-o sinagogă. Agresorul a încercat să fugă, dar a fost încolţit şi împuşcat mortal de poliţie. Atentatul a fost condamnat de mai multe guverne străine, dar primit cu manifestări de bucurie de palestinienii din Cisiordania şi Gaza. 

de Redactia Observator

la 28.01.2023, 08:19

Vezi și

Kobi Shabtai, şeful poliţiei: Avem de-a face cu unul dintre cele mai grave atacuri din ultimii ani. 

Atacul a avut loc seara, la o sinagogă din estul Ierusalimului, într-o zonă locuită de evrei dar înconjurată de cartiere arabe. Un individ a deschis focul asupra credincioşilor care părăseau clădirea, după rugăciunile de la începutul Sabatului. El a fugit apoi cu maşina dar, după numai câteva sute de metri, a fost oprit de poliţişti. A tras şi asupra lor şi a fost împuşcat mortal. 

Lucrătorii de pe ambulanţe au fost înfioraţi de imaginile care nu au mai fost văzute de ani de zile la Ierusalim. Mai multe corpuri neînsufleţite zăceau în stradă. După primele îngrijiri, răniţii au fost transportaţi la spital, iar starea lor este stabilă. Ministrul siguranţei naţionale din noul guvern, Itamar Ben Gvir, reprezentant al extremei drepte, sosit la locul atacului, a fost primit cu ostilitate de unii din cei prezenţi. Ei l-au acuzat că a promis să readucă liniştea pe străzi, dar, deocamdată, nu a reuşit să o facă. 

Premierul Benyamin Netanyahu a anunţat că s-au decis, deja, "măsuri imediate" de ripostă la actul terorist

Pe acelaşi subiect

Poliţia a comunicat că atacatorul este un palestinian de 21 de ani, din Ierusalimul de Est. El ar fi acţionat singur şi nu era cunoscut, până acum, pentru legături cu teroriştii. Părinţii săi au fost arestaţi, iar locuinţa, încercuită de poliţie. Premierul Benyamin Netanyahu, care s-a deplasat şi el la locul atentatului, a anunţat că s-au decis, deja, "măsuri imediate" de ripostă la actul terorist. El a făcut apel la israelieni să nu încerce să se răzbune pe cont propriu. 

Benyamin Netanyahu, premierul Israelului: Doresc să subliniez că trebuie să acţionăm cu hotărâre şi stăpânire de sine. Fac apel la oameni să nu aplice legea cu propriile lor mâini.  

Atacul, produs chiar în Ziua Memoriei Holocaustului, a fost condamnat cu fermitate de guvernele din Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări occidentale. În schimb, grupările radicale palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic l-au calificat drept "un răspuns natural la crimele ocupanţilor", fără să-şi asume totuşi răspunderea pentru el. În fâşia Gaza, controlată de Hamas, şi în oraşele palestiniene din Cisiordania, unii localnici au sărbătorit atentatul în stradă şi chiar au lansat artificii. 

Atentatul din Ierusalim a avut loc la mai puţin de două zile după un raid al armatei israeliene în Cisiordania, soldat cu nouă morţi, atât combatanţi palestinieni cât şi civili. A urmat lansarea unor rachete din Gaza către Israel, urmată de atacuri aeriene israeliene asupra unor tabere Hamas. Secretarul de stat american se va deplasa în regiune pentru a încerca să prevină escaladarea acţiunilor violente dar după atentatul de ieri, misiunea sa pare aproape imposibilă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Filmul masacrului din Ierusalim: Un palestinian a deschis focul asupra credincioşilor evrei. A încercat să fugă, dar a fost împuşcat mortal