Antena Meniu Search
x

Imagini cu comando-ul taliban Badri 313, în echipament american, pe aeroportul din Kabul. Rafale de focuri de armă: ”Ascultați ce se întâmplă pe cer!”

În Afganistan este prima dimineață a unei noi ere sub controlul talibanilor, după plecarea americanilor. Ultimul avion militar a zburat din Kabul marți, imediat după miezul nopții, punând capăt celui mai lung război american de până acum.

de Redactia Observator

la 31.08.2021, 15:59

La scurt timp după plecarea americanilor, talibanii au intrat în aeroportul din Kabul pentru a strânge echipamentul militar lăsat în urmă de SUA, dar care a fost scos din uz, potrivit armatei americane. În Kabul au răsunat peste noapte  artificii și rafale lungi de focuri de arm în timp ce forțele talibane au sărbătorit sfârșitul prezenței americane de 20 de ani în țară.

Corespondentul BBC, Lyse Doucet, se afla la fața locului și a asistat la reacția talibanilor imediat ce ultimul avion american a decolat: „Ascultați ce se întâmplă pe cerul de deasupra noastră în Kabul. Dacă aceasta nu este confirmarea [retragerii finale din SUA], nu știu ce este. Ascultați bubuitul de focuri de armă”, a spus ea.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Momentul în care talibanii intră în aeroportul din Kabul

Pe acelaşi subiect

Oficialii americani au declarat că, împreună cu aliații, au reușit să evacueze aproximativ 123.000 de persoane până pe 31 august iar secretarul de stat american, Antony Blinken, susține că „a început un nou capitol în relația Americii cu Afganistanul”. Un videoclip postat de un reporter de la Los Angeles Times surprinde momentul în care talibanii intră într-un hangar al aeroportului și inspectează avioanele SUA.

Marți dimineață, membri din conducerea talibanilor au intrat pe aeroportul Hamid Karzai pentru a marca controlul asupra lui și pentru a-și felicita luptătorii. Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid i-a lăudat pe islamiști pentru „obținerea independenței” și a declarat că guvernul taliban dorește să aibă „relații bune cu SUA și cu restul lumii”. Dar, odată cu plecarea americanilor, se instalează o perioadă de teamă și îngrijorare pentru femei, copii și activiști pentru drepturile omului. Sunt temeri mari cu privire la cum va arăta guvernul taliban și cum va acționa în cadrul său legislativ islamic.

Cea mai mare evacuare noncombat din istoria armatei SUA

SUA au declarat că au evacuat aproximativ 123.000 de civili, inclusiv 6.000 de cetățeni americani, aceasta fiind cea mai mare evacuare noncombat din istoria armatei SUA, scrie BBC. Dar au rămas în urmă cel puțin 100-250 de cetățeni americani. Președintele Joe Biden a promis că va scoate fiecare american din Afganistan, iar nerespectarea acestei promisiuni, plus haosul evacuării și moartea a 13 soldați americani au stârnit critici pe scară largă la adresa sa. Unii americani și afgani care au fost aprobați să fie evacuați nu au putut să ajungă la aeroport deoarece au fost blocați de talibani la punctele de control. Joe Biden urmează să țină astăzi o declarație despre sfârșitul războiului.

Armata SUA și-a dezactivat avioanele și vehiculele blindate lăsate în urmă pe aeroportul din Kabul. Generalul Kenneth McKenzie a declarat că armata a „demilitarizat” 73 de avioane, 70 de vehicule tactice blindate și 27 de mașini Humvee, astfel încât să nu fie utilizate de talibani. "Acele aeronave nu vor mai zbura niciodată ... Nu vor putea fi niciodată operate de nimeni", a spus el. Armata americană a dezactivat, de asemenea, și sistemul de apărare anti-rachetă de înaltă tehnologie pe care l-a lăsat în aeroport. Luptătorii talibani au fost văzuți în ultimele săptămâni cu o serie de arme și vehicule militare produse de americani. Acestea fuseseră furnizate inițial armatei naționale afgane, dar când aceste forțe s-au predat, ele au căzut în mâinile talibanilor.

Ce este Badri 313, unitatea ”de elită” a talibanilor

Tariq Ghazniwal, care conduce un site taliban de propagandă, a postat clipuri cu lideri islamiști pe aeroportul din Kabul, într-unul dintre acestea, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, se adresează unui grup de luptători în echipament de luptă american. Le mulțumește pentru eforturile depuse și îi felicită pentru „obținerea independenței”.

"Suntem mândri de sacrificiile voastre. Acest lucru se datorează greutăților pe care le-ați suferit voi și liderii noștri. Datorită onestității și răbdării (liderilor noștri) suntem independenți astăzi. Așadar, vă felicit pe voi și pe națiunea afgană. Dorința noastră este ca țara noastră să nu mai fie niciodată invadată. Vrem pace, prosperitate și un adevărat sistem islamic”, a spus acesta. 

De asemenea, el a îndemnat luptătorii talibani să ”fie blânzi” cu poporul afgan. „Vreau, de asemenea, să vă rog să fiți atenți la modul în care vă comportați cu poporul. Această națiune a suferit mult. Poporul afgan merită să fie tratat cu dragoste și compasiune. Deci, fiți blânzi cu ei. Suntem slujitorii lor. Nu ne-am impus asupra lor."

Badri 313 este o așa-numită ”unitate de forțe speciale” glorificată de propaganda talibanilor. Soldații au apărut în ultimele săptămâni pe rețelele de socializare în echipament american de înaltă tehnologie. Imagini cu unitatea Badri 313 au fost difuzate de canalul Al Hijrat, afiliat talibanilor.  Badri 313 se bucură de o imagine puternică în cadrul noului regim taliban. Numele unității vine de la Bătălia de la Badr, de acum 1400 de ani, o bătălie-cheie în istoria islamului, prima dintr-o serie de războaie dintre arabii musulmani și arabii păgâni. Aici profetul Mahomed a triumfat cu doar 313 de soldați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Imagini cu comando-ul taliban Badri 313, în echipament american, pe aeroportul din Kabul. Rafale de focuri de armă: ”Ascultați ce se întâmplă pe cer!”