Antena Meniu Search
x

Fostul premier chinez Li Keqiang a murit la 68 de ani, în urma unui infarct. Cândva o stea în devenire, a ajuns să fie marginalizat de Xi Jinping

Fostul premier al Republicii Populare Chineze Li Keqiang a murit la vârsta de 68 de ani. Presa străină relatează că oficialul se afla în vacanţă în Shanghai când a suferit un atac de cord subit. Medicii au încercat din răsputeri să-l salveze, fără noroc însă. La scurt timp după ce a preluat funcţia în 2013, el a fost numit de Forbes unul dintre cei mai puternici oameni din lume.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 08:02

Vezi și

Văzut cândva ca un candidat de top la conducerea Partidului Comunist, Li a fost marginalizat în ultimii ani de preşedintele Xi Jinping, care şi-a întărit controlul asupra puterii şi a condus a doua cea mai mare economie a lumii într-o direcţie mai statistică, scrie Reuters.

Economistul de elită era văzut ca un susţinător al unei economii de piaţă mai liberale, dar a trebuit să se plieze pe preferinţa lui Xi pentru un control mai mare din partea statului.

"Tovarăşul Li Keqiang, în timp ce se odihnea la Shanghai în ultimele zile, a suferit un atac de cord subit pe 26 octombrie şi, după ce toate eforturile de a-l resuscita au eşuat, a murit la Shanghai la 27 octombrie, la zece minute după miezul nopţii", a relatat televiziunea de stat CCTV. Un necrolog va fi publicat ulterior, a precizat aceasta.

Li a fost premier şi şef al Cabinetului chinez timp de 10 ani

Li a fost premier şi şef al Cabinetului chinez sub conducerea lui Xi timp de un deceniu, până când a demisionat în martie. "Indiferent de cum se schimbă vânturile şi norii internaţionali, China îşi va extinde neabătut deschiderea", a declarat Li la ultima sa apariţie publică într-o conferinţă de presă în martie. "Râul Yangtze şi Râul Galben nu vor curge înapoi", a adăugat el.

El a stârnit o dezbatere privind sărăcia şi inegalitatea veniturilor în 2020, afirmând că 600 de milioane de persoane din China câştigau mai puţin de echivalentul a 140 de dolari pe lună. Adam Ni, un analist politic şi autor independent din China, l-a descris pe Li ca fiind "un premier care a rămas neputincios în timp ce China se îndepărta brusc de reformă şi deschidere".

Prieten cu susţinători înfocaţi ai democraţiei încă din facultate

Li s-a născut în provincia Anhui, în estul Chinei, o zonă agricolă săracă, unde tatăl său era funcţionar şi unde a fost trimis să muncească la câmp în timpul Revoluţiei Culturale. În timp ce studia Dreptul la prestigioasa Universitate Peking, Li s-a împrietenit cu susţinători înfocaţi ai democraţiei, unii dintre ei devenind ulterior contestatari ai controlului partidului.

După absolvire, s-a alăturat Ligii Tineretului din cadrul Partidului Comunist, pe atunci o scară cu tentă reformistă pentru funcţii mai înalte. A avansat în Liga Tineretului în timp ce a absolvit un master în Drept şi apoi un doctorat în economie sub conducerea profesorului Li Yining, un cunoscut susţinător al reformelor de piaţă.

Experiența politică, afectată de scandaluri

Experienţa sa politică în calitate de lider provincial în Henan, o centură rurală săracă şi neliniştită din centrul Chinei, a fost afectată de acuzaţia de represiune după un scandal legat de SIDA. De asemenea, a fost şef de partid în Liaoning, o provincie care se străduieşte să atragă investiţii şi să se reinventeze ca un centru industrial modern.

Patronul lui Li a fost Hu Jintao, un fost preşedinte care aparţinea unei facţiuni politice care se baza în mod vag pe Liga Tineretului. După ce Xi a preluat şefia partidului în 2012, a luat măsuri pentru a desfiinţa facţiunea Ligii Tineretului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Fostul premier chinez Li Keqiang a murit la 68 de ani, în urma unui infarct. Cândva o stea în devenire, a ajuns să fie marginalizat de Xi Jinping