Antena Meniu Search
x

Video Hamas a suspendat negocierile pentru eliberarea ostaticilor. Acuză Israelul că a lăsat fără energie cel mai mare spital din Fâşia Gaza

Război Israel - Hamas. Hamas a suspendat negocierile privind eliberarea ostaticilor. Organizaţia acuză Israelul că a lăsat cel mai mare spital din Fâşia Gaza fără alimentare cu energie, iar în aceste condiţii orice discuţii sunt inutile. La nivel mondial, au continuat protestele, iar o școală evreiască din Montreal a fost atacată. Într-un mesaj pentru ambele tabere, Papa Francisc a transmis că e destul şi a cerut eliberarea ostaticilor. 

de Redactia Observator

la 13.11.2023, 09:11

Vezi și

Între 50 şi 100 de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza, femei, copii şi bătrâni, erau pe punctul de a fi eliberaţi, spun surse citate de presa israeliană. Însă un lider Hamas a anunţat că negocierile se suspendă. Motivul - situaţia spitalului al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Armata israeliană a înconjurat Spitalul al-Shifa. A eliminat mii de terorişti, inclusiv comandanţi şi mulţi dintre ucigaşii care au comis oribilul masacru de sâmbătă, 7 octombrie.

Tel Avivul susţine că liderii celulelor Hamas au sediul chiar în spital. A negat atacuri directe asupra facilităţii sau că spitalul ar fi rămas fără energie. Mai mult, armata israeliană s-ar fi oferit să preia bebeluşii de aici şi să permită pacienţilor să plece. Directorul spitalului are altă variantă.

Mohammed Abu Selmia, director spital al-Shifa: Aparatura medicală nu mai funcţionează. Pacienţii, în special cei din terapie intensivă, au început să moară.

Pe acelaşi subiect

Benjamin Netanyahu: Războiul împotriva Hamas şi ISIS continuă în forţă

Ministerul Sănătăţii spune că, numai în acest weekend, cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi trei bebeluşi. Între timp, Israelul a anunţat că a lăsat 300 de litri de combustibil în apropierea spitalului pe care Hamas i-ar fi refuzat.

Militanţii au negat însă informaţiile cum că nu ar fi acceptat ajutorul. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a pierdut contactul cu medicii din al-Shifa şi spune că, acum, instituţia nu mai funcţionează ca spital. De asemenea, Semiluna Roşie spune că nici al doilea cel mai mare spital din Gaza nu mai poate funcţiona din lipsă de combustibil. Între timp, continuă luptele sângeroase.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Războiul împotriva Hamas şi ISIS continuă în forţă şi are un singur scop - victoria. 

46 de soldaţi israelieni au fost ucişi de la începutul războiului. Printre ei, şi Matan Meir, din echipa de producţie a faimosului serial Fauda. În schimb, ministerul palestinian al Sănătăţii, controlat de Hamas, susţine că peste 11.000 de civili au murit în bombardamentele din Fâşia Gaza. 

Papa Francisc: Opriţi-vă, fraţilor, opriţi-vă!

Între timp, apar noi informaţii cum că un lider Hamas care a pregătit atacul din 7 octombrie a fost declarat mort în 2014. Bărbatul şi-ar fi înscenat moartea şi a trăit ani de zile în tunelurile de sub Gaza, spun unele surse. Intensificarea luptelor în nordul Fâşiei Gaza a determinat zeci de palestinieni să plece din calea conflictului. 

Războiul a dus şi aparaţia unei reacţii din partea Papei Francisc: Trebuie să oprim folosirea armelor. Nu vor duce niciodată la pace. Conflictul nu trebuie să se mărească. Opriţi-vă, fraţilor, opriţi-vă!

Protestele au continuat în toată lumea

Peste 100.000 de oameni s-au adunat la Paris pentru a mărşălui în contextul creşterii anitemitismului. Printre ei s-au aflat şi oficiali precum premieri şi foşti preşedinţi ai ţării. Un miting în memoria victimelor din 7 octombrie a avut loc la Bucureşti. Zecile de participanţi au cerut şi eliberarea ostaticilor israelieni.

Reuven AZAR, ambasadorul Israelului la Bucureşti: Întreaga lume ar trebui să ceară de la Hamas, de la organizaţiile teroriste, de la toţi cei ce sprijină aceşti terorişti, să elibereze necondiţionat aceşti copii.

Participanţii la miting au adus jucării pe care le-au depus simbolic pe soclul statuii regelui Carol întâi cu gândul la copii ţinuţi ostatici de Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Hamas a suspendat negocierile pentru eliberarea ostaticilor. Acuză Israelul că a lăsat fără energie cel mai mare spital din Fâşia Gaza