Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile Israelului că ştiau de dinainte de atacul Hamas

Război Israel - Hamas. Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile lansate joi de Israel conform cărora patru fotografi independenți din Gaza, cu care instituţiile de presă au colaborat, ar fi ştiut de dinainte despre atacul Hamas din 7 octombrie.

de Redactia Observator

la 10.11.2023 , 17:28

Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile Israelului că ştiau de dinainte de atacul Hamas Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile Israelului că ştiau de dinainte de atacul Hamas - Twitter

Ministrul Comunicaţiilor din Israel Shlomo Karhi a declarat joi că "anumiţi indivizi" care au lucrat pentru Reuters, AP, CNN și New York Times "aveau cunoștințe în prealabil" despre atacul Hamas.  Toate cele patru instituţii de presă au negat acuzaţiile. NYT a numit acuzațiile oficialului israelian "revoltătoare" şi a transmis că ele îi pun în pericol pe freelanceri.

Pe 7 octombrie, Hamas a lansat atacuri devastatoare și fără precedent asupra sudului Israelului, ucigând peste 1.400 de civili și soldați israelieni și răpind peste 240 de persoane.  Declaraţiile oficialului de la Tel Aviv au venit după ce site-ul pro-Israel Honest Reporting a sugerat, fără a prezenta dovezi clare, că prezența fotografilor freelanceri ar fi putut face "parte din plan". Potrivit site-ului citat, prezența fotografilor pe 7 octombrie la primele ore ale atacului "ridică întrebări etice". 

Imaginile surprinse atunci de fotografi includ un tanc israelian în flăcări, palestinieni care au spart un gard la kibbutz-ul Kfar Aza și scene ale atacul în sine. Guvernul israelian a declarat că "descoperirile tulburătoare" ale site-ului Honest Reporting arată că fotografii au depășit "orice limită profesională și morală".

Articolul continuă după reclamă

Reuters, AP, CNN și New York Times au publicat comunicate în care susţin că nu au existat aranjamente în prealabil cu niciunul dintre jurnaliști pentru a furniza fotografii.

Pe acelaşi subiect

The New York Times a descris acuzațiile drept "inconştiente". "The Times a acoperit pe larg atacurile din 7 octombrie și războiul cu corectitudine, imparțialitate și o înțelegere constantă a complexităților conflictului", a transmis ziarul american. 

De asemenea, NYT a apărat munca fotojurnaliştilor independenţi din zonele de conflict, adăugând că munca lor "presupune de multe ori să se grăbească spre o zonă de pericol pentru a furniza relatări de la faţa locului ale martorilor şi pentru a documenta ştiri importante. Acesta este rolul esențial al unei prese libere pe timp de război".

NYT a explicat că unul dintre fotografi, Yousef Massoud, nu a colaborat cu ziarul în acea zi, dar "de atunci a depus o muncă importantă pentru noi".

"Niciun angajat AP nu se afla la graniță în momentul atacurilor și nici un membru AP nu a trecut granița", a transmis şi agenţia de ştiri americană Associated Press. "Când acceptăm fotografii independente, depunem eforturi mari pentru a verifica autenticitatea imaginilor și că acestea arată ceea ce se pretinde", a adăugat AP.

Agenția a mai spus că nu mai lucrează cu unul dintre jurnaliști, Hassan Eslaiah, despre care s-a aflat că a fost fotografiat cu liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar. Şi CNN a spus că nu a avut cunoștințe prealabile despre atac, dar a confirmat că își va suspenda legăturile cu fotograful Hassan Eslaiah. 

Şi Reuters a negat că ar fi avut cunoștințe prealabile despre atacul din 7 octombrie sau că ar fi "inflitrat jurnaliști în gruparea Hamas".  Honest Reporting a reacţionat joi spunând că "nu a acuzat Reuters de complot", ci mai degrabă a ridicat "probleme etice serioase cu privire la asocierea instituțiilor de știri cu acești freelanceri". 

După acuzaţiile iniţiale ale site-ului, Benny Gantz, membru al cabinetului de război din Israel, a spus că fotojurnaliştii ar trebui trataţi ca terorişti dacă s-a dovedit că ştiau dinainte de atacul din 7 octombrie. Un deputat al partidului aflat la guvernare Likud, Danny Danon, a mai spus că jurnaliştii vor fi trecuţi pe "lista persoanelor pentru asasinare" din cauza participării lor la atacuri.

Jurnaliştii sunt protejaţi de dreptul internaţional care spune că trebuie trataţi drept civili şi protejaţi ca atare în timpul conflictelor. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a anunţat că cel puțin 39 de jurnalişti și angajaţi de presă au fost ucişi de la începutul războiului dintre Israel - Hamas, dintre care 34 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez.

"Jurnaliştii din Gaza se confruntă cu riscuri deosebit de mari în timp ce încearcă să acopere conflictul în contextul atacurilor terestre israeliene asupra oraşului Gaza, a atacurilor israeliene aeriene devastatoare, a comunicaţiilor întrerupte şi a penelor extinse de curent", se arată în comunicat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Ştiri externe » Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile Israelului că ştiau de dinainte de atacul Hamas