Video Negocieri pentru un armistițiu între Israel și Hamas după o lună de conflict. Netanyahu: "Nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor"
Război Israel - Hamas. La peste o lună după ce au fost răpiţi de Hamas, vin primele veşti bune despre ostaticii din Gaza. Unii dintre ei ar putea fi eliberaţi în schimbul unui armistiţiu de câteva zile. Premierul Netanyahu respinge însă categoric această variantă şi susţine că operaţiunile militare vor continua. Din cauza bombardamentelor repetate, ONU acuză Tel Avivul că a comis crime de război.
Pe 7 octombrie, 242 de israelieni şi cetăţeni străini au fost răpiţi de Hamas. Pentru familiile lor a fost o lună plină de durere şi incertitudine. Acum, negociatorii din Qatar sunt gata de un acord. 15 ostatici ar putea fi eliberaţi, dacă Israel opreşte atacurile terestre şi bombardamentele. Totul, la presiunea Statelor Unite, care vor să elibereze americanii din mâinile teroriştilor.
John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe: "Nu comunicăm direct cu Hamas, dar unii dintre partenerii noștri fac asta. Și au fost de ajutor în această privinţă."
Şeful CIA şi cel al Mossad au fost în Qatar pentru a discuta înţelegerea. Eforturile diplomatice se lovesc însă de refuzul lui Netanyahu.
Beniamin Netanyahu, premierul Israelului: "Vreau să neg zvonurile pe care le tot auzim: nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor."
- "Într-o zi cu bombardamente, m-a sunat fata de 90 de ori: Uite, mama, de la geam se vede". Mărturiile românilor,...
- Israelul acceptă "pauze zilnice" de patru ore, fără atacuri, în nordul Fâşiei Gaza. Îi va anunţa pe...
- MAE: Cei 51 de români aflaţi în Gaza urmează să fie evacuaţi în Egipt. Punctul de trecere Rafah se redeschide
Printre ostaticii Hamas sunt şi 6 cetăţeni români
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Presiuni din foarte multe direcții în ceea ce privește Israelul pentru găsirea unei soluții de compromis temporare – relativ la ostatici – sunt enorme. Practic toate statele care sprijină Israelul au în acest moment cetățeni care sunt ostatici în Fâșia Gaza. Speram că acești oameni vor rămâne în viața pentru că un succes pe termen scurt după părerea mea nu poate fi realizat."
Discursul premierului israelian vine pe fondul unor lupte crâncene între armată şi militanţii Hamas. În oraşul Gaza, trupele au distrus 130 de tuneluri şi au cucerit mai multe ascunzători ale teroriştilor. Una dintre fortăreţe a căzut după un schimb de focuri de 10 ore.
"Nu am văzut niciun civil aici. Doar Hamas. I-am văzut deasupra pământului, venind din subteran."
Militarii israelieni au arătat prada de război. Depozite întregi de armament şi fabrici de drone, lansatoare de rachete şi muniţie.
"Aici puteţi să vedeţi armele. Aici sunt dronele. Puteţi vedea instrucţiuni pentru fabricarea explozibililor."
Teoriştii au publicat şi ei un clip în care arată lupte de stradă, dar şi zeci de rachete lansate spre Israel.
Luptele s-au purtat în două cartiere din oraşul Gaza. Tot acolo, Israel a deschis un nou culoar pentru evacuarea civililor din oraş. O stradă a fost ocolită de bombardamente între 10 dimineaţa şi 4 după amiaza. În timpul acesta, mai multe zone din centrul şi sudul Gaza au continuat să fie lovite de drone şi rachete. Zeci de palestinieni au rămas îngropaţi sub resturi.
Discuții la Paris pentru trimiterea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza
La iniţiativa lui Macron, lideri occidentali şi arabi au mers la Paris ca să pună la cale un plan de ajutor pentru Gaza. Din cauza numărului mare de copii morţi, ONU a acuzat Israelul că s-a coborât la nivelul teroriştilor Hamas.
Volker Turk, comisarul ONU pentru drepturile omului: "Pedeapsa colectivă de către Israel a civililor palestinieni este, de asemenea, o crimă de război, la fel ca și evacuarea forțată ilegală a civililor."
Chiar şi un convoi al Crucii Roşii a fost atacat, iar unul dintre şoferi a fost rănit.
Bassem, Naim, oficial Hamas: "În ultimele zile, au avut loc atacuri direcționate pentru a distruge rezervoarele de apă rămase."
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: "Națiunile occidentale, care vorbesc constant despre drepturile omului, libertăți și democrație, observă de departe aceste masacre ale Israelului."
La rândul lor, israelienii acuză mai mulţi jurnalişti palestinieni, care colaborează cu agenţii de presă sau publicaţii majore, de crime împotriva umanităţii. O investigaţie făcută de o organizaţie israeliană susţine că ziariştii ar fi ştiut că teroriştii Hamas urmau să atace Israelul, ba chiar i-au însoţit peste linia de demarcaţie şi au filmat în timpul masacrului. Agenţiile de presă acuzate au negat acuzaţiile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰