Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 73 LIVE TEXT. Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din oțelăria Azovstal, confirmă vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk

Război Rusia - Ucraina, ziua 73. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, îndeamnă cetățenii să rămână în case de duminică până luni, în preajma Zilei anuale a Victoriei Rusiei, după ce oficialii occidentali au avertizat că atunci președintele Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei, transmite CNN. Între timp, armata rusă şi-a intensificat atacurile în Donbas, înaintea zilei de 9 mai, pe care ar intenţiona să o sărbătorească printr-o victorie. La rândul lor, ucrainenii au trecut la contraofensivă în regiunea Harkov. Lupte intense continuă şi la combinatul Azovstal din Mariupol, unde 50 de civili au fost evacuaţi sub o ploaie de gloanţe pornită de soldaţii ruşi. 

de Redactia Observator

la 07.05.2022, 21:39

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21.40. Ucrainenii și rușii raportează lupte în apropiere de Insula Șerpilor

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale din zona Insulei Șerpilor, în largul coastelor Ucrainei, au doborât mai multe avioane și drone ucrainene, conform CNN.

Într-un briefing la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că un bombardier ucrainean Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu o unitate de intervenție și două drone de atac de fabricație turcească au fost doborâte. "O barcă de asalt amfibie ucraineană Stanislav a fost, de asemenea, distrusă", a spus el, potrivit Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Ministerul a postat o înregistrare video care pretinde că arată cum apărarea aeriană rusă de pe Insula Șerpilor doboară o dronă.

Anterior, armata ucraineană a raportat, de asemenea, lupte în jurul Insulei Șarpelui, dar nu a comentat cu privire la eventuale pierderi. Ea a publicat imagini filmate cu drone care, potrivit acesteia, arată că forțele sale au distrus o ambarcațiune rusă de debarcare pe insulă. Ea a spus că două sisteme de rachete antiaeriene au fost, de asemenea, lovite.

Insula Șarpelui este locul unde, la începutul războiului, soldații ucraineni au reacționat sfidător la avertismentele atacatorilor ruși.

UPDATE 20:05. Evacuarea civililor din oțelăria Azovstal s-a finalizat, susține vicepremierul din Ucraina

Toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a anunțat vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk pe canalul său de Telegram. Vereșciuk a declarat: "Această parte a operațiunii umanitare de la Mariupol a fost finalizată".

Orașul-port din sudul Ucrainei, aflat sub asediu, a fost vizat de Rusia încă de la începutul războiului. În ultimele două săptămâni au avut loc mai multe încercări de creare a unui coridor umanitar, iar în ultimele zile oficialii ucraineni au raportat progrese în ceea ce privește evacuarea.

În discursul video al președintelui Zelenski de vineri seara târziu, acesta a spus că "intermediari influenți" și "state influente" au fost implicați într-un efort diplomatic și pentru salvarea luptătorilor care au apărat uzina.

UPDATE 18:20. Ucrainenii raportează bombardamente cu rachete rusești în Harkov, Odessa și Poltava

Rachete rusești au lovit ținte ucrainene pe tot parcursul zilei, anunță BBC. Autoritățile locale din Harkov, Odesa și Poltava au raportat atacuri.

Un civil în vârstă de 28 de ani a fost ucis când un bombardament puternic i-a lovit locuința din Korobochkyne, raportează administrația militară regională din Harkov.

Agenția de știri Interfax-Ucraina raportează că o rachetă de croazieră din regiunea Poltava a fost doborâtă.

O altă rachetă a lovit o instalație de infrastructură din Karlivka (în regiunea Poltava), provocând incendii și pagube la clădirile din apropiere. Nimeni nu a fost ucis sau rănit, relatează agenția.

Între timp, regiunea care înconjoară Odesa a fost lovită de bombardamente mai devreme în cursul zilei, iar orașul însuși a fost lovit de rachete după amiază..

UPDATE 17:20. Alți 50 de civili evacuați din oțelăria Azovstal

Atât guvernul ucrainean, cât și autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că 50 de persoane au fost evacuate sâmbătă de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, scrie CNN.

Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat pe Telegram că "evacuarea oamenilor din oțelăria Azovstal a fost foarte dificilă. Rușii au provocat în mod constant, nu s-au oprit din foc, au continuat să lupte". "Dar am reușit să scoatem 50 de civili. Aceștia sunt femei, copii și bătrâni", a spus el. "Operațiunea noastră de evacuare va continua, nu ne vom opri", a mai spus Yermak.

Autoproclamata Republica Populară Donețk a declarat, de asemenea, că 50 de persoane au fost evacuate sâmbătă din Azovstal. Cartierul general al apărării teritoriale al RPD a precizat într-o declarație că "numărul (cumulat) de civili evacuați de pe teritoriul uzinei metalurgice a ajuns la 176 de persoane". Nu a existat nicio confirmare a declarațiilor din partea Organizației Națiunilor Unite sau a Crucii Roșii Internaționale, care au încercat să faciliteze și ele evacuările din uzină, transmite Mediafax.

UPDATE 16:00. Patru rachete de croazieră ruseşti au vizat oraşul portuar Odessa, potrivit oficialilor ucraineni

Mai multe rachete au vizat oraşul-port Odessa, din sudul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serhii Bratciuk, relatează The Guardian.

Atacurile au vizat oraşul după ce ţinte din regiunea Odesei au fost lovite de patru rachete în cursul zilei de sâmbătă, a spus Bratciuk în declaraţii televizate. El nu a oferit mai multe detalii despre noile atacuri, spunând că informaţiile sunt încă în curs de stabilire. ”Inamicul continuă nu numai distrugerea fizică a infrastructurii regiunii, ci şi presiunea psihologică asupra populaţiei civile”, a anunţat Comandamentul Operaţional al Armatei Ucrainene din sudul ţării, potrivit CNN. Nu au fost raportate victime.

”Cerul Odessei a fost negru toată dimineaţa. Atacurile cu rachete sunt practic în plină desfăşurare. Sistemele antiaeriene ale Ucrainei au mult de lucru în prezent”, a scris parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko pe contul de Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Jurnalista ucraineană Olga Tokariuk a declarat că ”forţele ruse îşi intensifică atacurile înainte de 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia, care sărbătoreşte victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial”. Incidentele nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE 15:40. Ucraina susține că a distrus o altă navă rusească

Ucraina susține că a distrus o altă navă rusească: „Parada tradițională a flotei rusești din Marea Neagră de pe 9 mai anul acesta va avea loc lângă Insula Șerpilor - pe fundul mării".

Ministerul Apărării susține că drona Bayraktar TB2 a lovit o ambarcațiune de debarcare din cadrul proiectului Serna, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

„Parada tradițională a flotei rusești din Marea Neagră de pe 9 mai anul acesta va avea loc lângă Insula Șerpilor - pe fundul mării", a scris Ministerul Apărării pe Twitter.

UPDATE 12:30. Transnistria denunţă noi atacuri cu drone

Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută, informează EFE, conform Agerpres. 

''În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău n.e.) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive'', a anunţat serviciul de presă al aşa-numitului minister transnistrean de interne pe contul său de Telegram, fără a preciza originea atacurilor.

Potrivit autorităţilor, "în seara de 6 mai, în jurul orei locale 21.40 (18.40 GMT), două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. O oră mai târziu, atacul a fost repetat". ''O echipă de investigaţie operaţională lucrează la faţa locului. Experţii au adunat rămăşiţele dispozitivului exploziv'', a precizat ministerul, menţionând că nimeni nu a fost ucis sau rănit în incident.

Acesta a precizat că este al doilea atac în localitate, după incidentul din 5 mai, la ora locală 22:20 (19:20 GMT), când două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. Vărăncău se află la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE 10:56. Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele rusești, în curs de investigare

Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele rusești sunt în prezent în curs de investigare, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei.

Un total de 10.257 de cazuri au fost înregistrate, anunță The Guardian.

223 de copii au murit în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la 24 februarie, a precizat biroul într-o actualizare de sâmbătă dimineață. Alți 633 de copii ar fi fost răniți.

UPDATE 9:50. Ucraina spune că rușii aruncă în aer poduri pentru a împiedica ripostele

În ultima sa actualizare operațională, Statul Major General a declarat sâmbătă că în zona Tsyrkuny și Ruski Tyshky, la est de Harkov, „ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare", anunță CNN, care nu a putut verifica în mod independent afirmația. În ultimele două săptămâni, trupele ucrainene au recucerit o serie de sate la nord și la est de Harkov, ceea ce face mai dificilă utilizarea artileriei rusești împotriva orașului, precum și amenințarea de a bloca coridoarele de aprovizionare rusești pentru forțele care luptă în Donețk și Luhansk. Harkov este aproape de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe care au fost atacate atunci când Rusia a invadat orașul. Totodată, potrivit Statului Major General, rușii au continuat să bombardeze orașul Mikolaiv din sudul țării. Pe de altă parte, tensiunile cresc înaintea zilei de 9 mai, cunoscută ca "Ziua Victoriei" a Rusiei - care marchează victoria Moscovei asupra Germaniei naziste. Oficialii occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara în mod oficial război în acea zi, ceea ce i-ar permite să mobilizeze rezervele și să intensifice asaltul rusesc. În perioada premergătoare acestei zile, forțele rusești care ocupă regiunea ucraineană Kherson au sporit punctele de control și patrulările, a declarat Statul Major ucrainean.

UPDATE 8:50. Ucraina continuă eforturile diplomatice pentru a-şi salva militarii blocaţi în Mariupol

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eforturi diplomatice sunt în desfăşurare pentru a salva militarii rămaşi ascunşi în oţelăria Azovstal din oraşul Mariupol, după ce mai mulţi civili au fost evacuaţi din uzina bombardată. Militarii ucraineni au promis să nu se vor preda. Oficialii de la Kiev se tem că forţele ruse vor să-i extermine până luni, la timp pentru comemorarea de către Moscova a victoriei fostei Uniuni Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Aproximativ 50 de civili au fost evacuaţi vineri. Cu toate acestea, Rusia ar fi încălcat un armistiţiu menit să permită altor zeci de oameni încă prinşi în subteran să plece după săptămâni de asediu. Nu era clar câţi militari ucraineni au rămas în oţelărie, relatează Reuters.

Rusia a confirmat numărul de evacuaţi şi transmis printr-un comunicat: „Operaţiunea umanitară de la Azovstal va continua şi pe 7 mai”.

UPDATE 7:30. Zelenski, invitat la o reuniune virtuală a G7

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost invitat să ia parte la o reuniune virtuală a liderilor din Grupul celor Şapte, care va avea loc duminică. Reuniunea, care se va desfăşura prin teleconferinţă, va reafirma unitatea Occidentului şi solidaritatea cu Ucraina, în ajunul Zilei Victoriei, sărbătorită cu mare fast la Moscova. Discuţiile se vor referi la ajutorul de care are nevoie Ucraina şi la sancţiunile impuse Rusiei, potrivit purtătoarei de cuivânt a Casei Albe. 

Preşedintele Joe Biden a anunţat ieri un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 150 milioane de dolari. Din grupul celor şapte fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Japonia, Canada şi Italia. 

UPDATE 6:55. Restricții suplimentare la Kiev, înainte de 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, îi îndeamnă pe cetățeni să rămână în case de duminică până luni, în preajma Zilei Victoriei Rusiei, în condițiile în care oficialii occidentali au avertizat că președintele Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

Potrivit CNN, primarul Kievului a precizat că va fi intensificată patrularea în oraș.

„Dacă cineva dorește să meargă să depună flori, o poate face în privat ... Fiți atenți și respectați regulile de securitate pe timp de război. De asemenea, vă rog să nu ignorați semnalele de alarmă aeriană și să vă adăpostiți imediat. În zilele următoare, există o mare probabilitate de bombardamente cu rachete în toate regiunile Ucrainei. Fiți conștienți și aveți grijă de propria siguranță!”, a avertizat Klitschko.

Zelenski i-a cerut cancelarului Germaniei să viziteze Kievul când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei

Vorbind prin intermediul unui translator pentru think tank-ul britanic Chatham House, Zelenski a lansat o ofensivă la adresa Rusiei, în special în legătură cu Mariupol, unde Kievul spune că încă se mai ascund civili în uzina siderurgică în ruină care se află sub asediu.

El i-a oferit o invitaţie lui Scholz, după ce relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate, după ce preşedintele german a fost împiedicat să viziteze Kievul luna trecută, scrie Reuters. „Este invitat, invitaţia este deschisă, a fost de ceva timp. „Este invitat să vină în Ucraina, el poate face acest pas politic foarte important de a veni aici pe 9 mai, la Kiev. Nu vă explic semnificaţia, cred că sunteţi suficient de cultivaţi pentru a înţelege de ce”, a declarat Zelenski în cadrul unei videoconferinţe.

În ceea ce priveşte Mariupol, portul strategic din sudul Mării Azov, Zelenski a declarat că situaţia de acolo echivalează cu o „tortură" şi că nu se pot purta discuţii cu Rusia dacă acei civili sau soldaţi sunt ucişi când ar fi putut fi eliberaţi. „Ruşii nu cred că pot fi traşi la răspundere pentru crimele de război, deoarece au puterea statului nuclear”, a mai spus preşedintele Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 73 LIVE TEXT. Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din oțelăria Azovstal, confirmă vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk