Antena Meniu Search
x

Video Mesajul lui Zelenski, după ce Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Liderul de la Kiev, copleşit şi recunoscător

Război în Ucraina. Decizie crucială pentru Ucraina, într-un moment delicat al războiului! După luni de impas, Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a aprobat ieri un ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari. Întregul pachet este însă mult mai amplu - 95 de miliarde de dolari - şi este destinat şi aliaţilor SUA: 26 de miliarde de dolari au fost oferite, spre exemplu, Israelului.

de Redactia Observator

la 21.04.2024, 08:38

Vezi și

Cu o majoritate covârşitoare, Camera Reprezentanţilor a aprobat mult-aşteptatul pachet militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Măsura a fost adoptată în ropote de aplauze şi urale. Politicienii din Congres au fluturat sute de steaguri ale Ucrainei - în semn de solidaritate.

Hakeem Jeffries, Camera Reprezentanţilor: Este momentul să alegem. Între democraţie sau autocraţie, libertate sau tiranie, adevăr sau propagandă, Ucraina sau Rusia, Zelenski sau Putin.

Reacţia lui Zelenski după aprobarea ajutorului militar

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost de-a dreptul copleşit şi recunoscător.

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski: Le mulțumesc tuturor celor care au susţinut pachetul nostru. Este o decizie care salvează vieţi. Îi sunt recunoscător preşedintelui Camerei Deputaţilor, Mike Johnson, tuturor inimilor americane care, asemenea ucrainenilor, simt că răul rusesc nu trebuie să învingă. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

După luni de aşteptare, activiştii au primit, într-un final, răspunsul mult-aşteptat - şi de bucurie... au ieşit în stradă: Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât pierdem mai mult. Iar naţiunea ucraineană, armata ucraineană nu este nelimitată. 

Votul congresului, criticat

Au apărut însă şi politicieni care au criticat aspru votul Congresului.

Chip Roy, politician: Cred că, din păcate, fără securitate la graniţă, nu mă pot întoarce la oamenii pe care îi reprezint să le spun: "Hei, nu facem nimic pentru voi, pentru graniţă, dar iată 100 de dolari şi încă 95 de miliarde pentru ajutor extern". Nu pot, nu pot susţine aşa ceva.

Inclusiv statele Uniunii Europene au fost acuzate că nu depun suficient efort să susţină Ucraina.

Keith Self, republican: Produsul intern brut al Uniunii Europene este de nouă ori mai mare decât cel al Rusiei. Populaţia lor este de trei ori mai mare decât cea a Rusiei. Uniunea Europeană poate face mai mult. Dacă Statele Unite continuă să finanţeze acest efort, Uniunea Europeană nu va avea voinţa de a face ceea ce ar trebui să facă.

Imediat după, Congresul a aprobat și un ajutor de 26 miliarde de dolari pentru Israel. Astfel, vorbim despre un pachet care valorează în total 95 de miliarde de dolari. Printre beneficiari, se mai numără şi aliații Statelor Unite din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan. 

Joe Biden: "Susțin cu tărie acest pachet de măsuri. Nu vom lăsa Iranul sau Rusia să reușească"

Președintele Joe Biden a declarat că susține "cu tărie" pachetul de măsuri cu care SUA să sprijine Israelul și Ucraina, dar și pentru a oferi ajutorul umanitar de care au nevoie palestinienii din Gaza.

"Susțin cu tărie acest pachet de măsuri pentru a oferi un sprijin critic Israelului și Ucrainei, pentru a oferi ajutorul umanitar de care au nevoie disperată palestinienii din Gaza și pentru a consolida securitatea și stabilitatea în Indo-Pacific. Israelul se confruntă cu atacuri fără precedent din partea Iranului, iar Ucraina se confruntă cu bombardamente continue din partea Rusiei, care s-au intensificat dramatic în ultima lună", a declarat președintele Joe Biden, cu privire la suplimentul de securitate națională al Camerei Reprezentanților.

"Voi promulga imediat această lege pentru a trimite un mesaj lumii: Suntem alături de prietenii noștri și nu vom lăsa Iranul sau Rusia să reușească", a mai spus Biden.

Ce prevede pachetul de ajutor pentru Israel

Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate înlocuirii rachetelor consumate pentru doborârea dronelor şi rachetelor iraniene lansate sâmbătă noaptea. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru completarea resurselor sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de fier).

Tot în ajutorul pentru Israel 9,1 miliarde de dolari vor fi alocate nevoilor umanitare, o solicitare a democraţilor, dar este interzisă finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), întrucât Israelul a acuzat că reprezentanţi ai acesteia au fost implicaţi în atacul mişcării Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina 

În proiectul legislativ cu ajutorul pentru Ucraina sunt prevăzute 60,84 miliarde de dolari, o uşoară scădere faţă de cele 61,4 miliarde de dolari din proiectul cerut de Biden. O diferenţă faţă de proiectul iniţial este că fondurile din componenta de ajutor financiar vor fi oferite Kievului sub formă de împrumuturi, în locul asistenţei nerambursabile. Componenta militară rămâne însă nerambursabilă şi în plus permite includerea în ajutorul militar pentru Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune ATACMS. Dar din ajutorul militar o sumă de 23,2 miliarde de dolari nu va fi destinată direct Ucrainei, ci finanţării completării stocurilor de arme şi muniţii ale armatei americane diminuate în urma sprijinului oferit Kievului în perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în februarie 2022. Asistența totală oferită de atunci Ucrainei de către SUA se ridică la circa 113 miliarde de dolari.

Ce prevede pachetul de ajutor pentru Taiwan

Al treilea proiect prevede 8,1 miliarde de dolari pentru zona Indo-Pacifică, în special pentru Taiwan, iar un al patrulea este un act normativ privind securitatea naţională ce include mai multe dispoziţii care nu se regăsesc în proiectul iniţial adoptat de Senat, printre care unele care autorizează transferul către Ucraina a activelor ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei, de asemenea sancţiuni împotriva Iranului şi grupării palestiniene Hamas, precum şi restricţii asupra produselor informatice chineze în SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Mesajul lui Zelenski, după ce Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Liderul de la Kiev, copleşit şi recunoscător