Antena Meniu Search
x

Ajutorul pentru Ucraina, votat vineri. Republicanii au separat Israelul de Ucraina şi vor să trimită bani la Kiev doar sub formă de împrumut

Război în Ucraina. Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a anunţat că va supune la vot vineri proiectul de lege privind acordarea de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, dar nu la pachet, cum a votat Senatul acum mai bine de două luni, ci separat. 

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 16:54

Ajutorul pentru Ucraina, votat vineri. Republicanii au separat Israelul de Ucraina şi vor să trimită bani la Kiev doar sub formă de împrumut
Ajutorul pentru Ucraina, votat vineri. Republicanii au separat Israelul de Ucraina şi vor să trimită bani la Kiev doar sub formă de împrumut - Profimedia

Mike Johnson a declarat luni că cele patru noi proiecte de lege ale Camerei Reprezentanților, a doua cameră a congresului american, oferă aproximativ aceeași sumă de ajutor extern ca proiectul de lege votat în februarie de Senat, dar include şi diferențe, cum ar fi ca unele ajutoare să fie acordare sub formă de împrumut.

Proiectul votat de Senat în februarie şi rămas blocat în Cameră de atunci prevede un ajutor extren de 95 de miliarde de dolari, dintre care 14 miliarde de dolari pentru Israel și 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Alte câteva miliarde sunt destinate consolidării aliaților din Indo-Pacific, ameninţati de China, în special Taiwan și pentru ajutor umanitar internațional.

Republicanii vor face publice marţi textele legislative, dar le vor vota după o perioadă de revizuire de 72 de ore, cel mai probabil vineri târziu. Trei dintre cele patru proiecte de lege despre care a vorbit Johnson ar acoperi Ucraina, Israelul și Indo-Pacificul. Ce cuprinde al patrulea nu este clar, notează Reuters

Mike Johnson, în mâinile căruia se află acum soarta Ucrainei, prins între ciocan şi nicovală

Pe acelaşi subiect

Pe de o parte, democraţii şi anumiţi republicani pun presiuni pe Mike Johnson să supună la vot pachetul de ajutor pentru Ucraina, pe de altă parte republicanii din aripa dură a partidului îl strâng cu uşa să nu o facă. Iar pentru că republicanii au o majoritate la limită în Camera Reprezentanţilor, Johnson poate fi înlăturat şi un un singur un vot, aminteşte CNN.

La mijlocul lunii martie, Mike Johnson le-a spus senatorilor republicani că ar urma să supună la vot în aprilie un proiect de lege privitor la ajutorul Ucrainei, dar a avertizat că va arăta foarte diferit de pachetul de ajutor aprobat în februarie de senatul SUA, unde democrații au majoritatea. Mike Johnson a respins că va supune la vot un proiect legislativ în acea formă.

Ajutor pentru Ucraina, sub formă de împrumut 

O soluţie luată în calcul pentru a linişti extrema dreaptă a partidului republican presupune structurarea fondurilor pentru Ucraina sub formă de împrumut pe sistemul lend lease mai degrabă decât asistență propriu-zisă, astfel încât contribuabilii americani să nu simtă că plătesc zeci de miliarde de dolari fără a fi rambursaţi. Au circulat speculaţii despre o formă de ajutor de tip lend lease, un program prin care americanii şi-au ajutat aliaţii şi în Al Doilea Război Mondial. Nu este clar însă cum şi în ce condiţii ar urma Ucraina să ramburseze un posibil împrumut,

Cu toate acestea, republicana Marjorie Taylor Greene, reprezentanta Georgiei, a ameninţat că va forța un vot de înlăturare a lui Mike Johnson, dacă va merge mai departe cu pachetul de ajutor pentru Ucraina. Greene a devenit cunoscută ca fiind o susţinătoare a teoriilor conspiraţioniste. Republicana a taxat noul plan al lui Mike Johnson cu privire la Ucraina ca fiind o "grămadă de rahat".

"Nu avem un speaker republican, ci unul democrat" a spus ea cu referire la Mike Johnson, care este poate cel mai conservator republican, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din epoca modernă. CNN deplânge situaţia în care a ajuns partidul republican pentru care dă vină pe influenţa lui Donald Trump. 

"Acest impas (cu privire la Mike Johnson) demonstreaza cat de mult a decăzut Partidul Republican faţă de cel din vremea lui Ronald Reagan. Partidul care îi cerea odată premierului sovietic Mihail Gorbaciov "să dărâme acest zid" (n.r. Zidul Berlinului) a ajuns un partid America First, care îi spune rusului Vladimir Putin: Fă ce vrei, lasă-ne în pace" a criticat CNN.

Mulți republicani, în special aliaţii fostului președinte Donald Trump, sceptic în a ajuta Kievul să lupte împotriva Rusiei, se opun cu înverșunare ca SUA să trimită miliarde de dolari în Ucraina, scrie Reuters.  House Freedom Caucus - un grup de republicani radicali care numără 36 de membri - a publicat luni o declarație în care cer aprobarea ajutorului pentru Israel, dar nu şi pentru Ucraina  Andy Biggs, un membru al Freedom Caucus, le-a spus reporterilor că susţine ideea de proiecte separate de lege, dar a trebuit să le consulte înainte de a se angaja să le voteze.

În februarie, senatorii americani au adoptat proiectul pentru ajutor extern, care includea Ucraina, cu 70 voturi "pentru" şi 29 de voturi "împotrivă". Era de fapt un vot procedural. Proiectul legislativ a depășit pragul de 60 de voturi, necesar pentru a putea fi trimis în Camera Reprezentanților unde a fost "îngropat" de Mike Johnson, la presiunile republicanilor radicali. 

22 de republicani s-au alăturat atunci majorității democrate din Senat pentru a susține proiectul de lege. Susținătorii au insistat atunci că proiectul de lege  ar fi primit un sprijin similar şi în Camera Reprezentanşilor unde Johnson a blocat supunerea sa la vot. 

Între timp, Washington Post scrie că şi singurul deputat american născut în Ucraina a devenit între timp sceptic cu privire la ajutorul acordat Ucrainei. Victoria Spartz, o republicană din statul Indiana,  deplânge atrocitățile din Ucraina, dar spune că nu va vota pentru pachetul de ajutor propus, de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Ajutorul pentru Ucraina, votat vineri. Republicanii au separat Israelul de Ucraina şi vor să trimită bani la Kiev doar sub formă de împrumut