Antena Meniu Search
x

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul de 96 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel. Zelenski, pe punctul de a primi iar armament

Camera Reprezentanților din Statele Unite ale Americii a aprobat prin vot, sâmbătă, proiectul de lege privind ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, amânat de mai multe săptămâni. Decizia reprezintă un moment crucial pentru Ucraina, țară aflată într-un moment extrem de dificil al războiului cu Rusia. Senatul american este așteptat să aprobe măsura în zilele ce urmează, după care va fi semnată de președintele Joe Biden. Astfel, armamentul și munițiile ar putea ajunge în Kiev peste doar o săptămână. Totodată, Camera Reprezentanților a aprobat și un pachet de ajutor pentru Israel în valoare de 26 de miliarde de dolari.

de Redactia Observator

la 20.04.2024, 21:09

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul de 96 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel. Zelenski, pe punctul de a primi iar armament
Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul de 96 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel. Zelenski, pe punctul de a primi iar armament - Profimedia Images

La mai mult de două luni după ce a trecut de Senat, solicitarea pachetului de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari, care include 26 de miliarde de dolari pentru Israel, precum și circa 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a căpătat o nouă urgență după atacul cu rachete și drone din weekend al Iranului asupra Israelului, în pofida opoziției acerbe în Congresul profund divizat.

Israelul s-a confruntat luni cu o presiune tot mai mare din partea aliaților pentru a da dovadă de reținere și a evita o escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, în timp ce se gândea cum să răspundă.

Republicanul Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, între ciocan și nicovală

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a refuzat să permită Camerei, controlată de republicani, să voteze asupra măsurii pe care Senatul a adoptat-o cu un sprijin bipartizan de 70% în februarie, transmite Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Susținătorii insistă că aceasta ar primi un sprijin similar în Cameră, dar Johnson a invocat o serie de motive pentru a nu permite votul, printre care necesitatea de a concentra banii contribuabililor pe probleme interne și reticența de a adopta o măsură din Senat fără mai multe informații.

Johnson se confruntă, de asemenea, cu o amenințare din partea unor republicani din dreapta dură de a-l destitui din funcția de președinte al parlamentului dacă va permite ca ajutorul pentru Ucraina să avanseze. Mulți dintre cei de dreapta, în special cei apropiați de fostul președinte Donald Trump, care s-a arătat sceptic în privința ajutorului acordat Kievului în lupta sa împotriva Rusiei, se opun cu înverșunare trimiterii a miliardelor de dolari pentru Ucraina.

Camera Reprezentanților nu a aprobat niciuna dintre solicitările lui Biden privind ajutorul de urgență pentru Ucraina de dinainte ca republicanii să preia controlul Camerei în ianuarie 2023.

Joe Biden: "Susțin cu tărie acest pachet de măsuri. Nu vom lăsa Iranul sau Rusia să reușească"

Președintele Joe Biden a declarat că susține "cu tărie" pachetul de măsuri cu care SUA să sprijine Israelul și Ucraina, dar și pentru a oferi ajutorul umanitar de care au nevoie palestinienii din Gaza.

"Susțin cu tărie acest pachet de măsuri pentru a oferi un sprijin critic Israelului și Ucrainei, pentru a oferi ajutorul umanitar de care au nevoie disperată palestinienii din Gaza și pentru a consolida securitatea și stabilitatea în Indo-Pacific. Israelul se confruntă cu atacuri fără precedent din partea Iranului, iar Ucraina se confruntă cu bombardamente continue din partea Rusiei, care s-au intensificat dramatic în ultima lună", a declarat președintele Joe Biden, cu privire la suplimentul de securitate națională al Camerei Reprezentanților.

"Voi promulga imediat această lege pentru a trimite un mesaj lumii: Suntem alături de prietenii noștri și nu vom lăsa Iranul sau Rusia să reușească", a mai spus Biden.

Ce prevede pachetul de ajutor pentru Israel

Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate înlocuirii rachetelor consumate pentru doborârea dronelor şi rachetelor iraniene lansate sâmbătă noaptea. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru completarea resurselor sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de fier).

Tot în ajutorul pentru Israel 9,1 miliarde de dolari vor fi alocate nevoilor umanitare, o solicitare a democraţilor, dar este interzisă finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), întrucât Israelul a acuzat că reprezentanţi ai acesteia au fost implicaţi în atacul mişcării Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina 

În proiectul legislativ cu ajutorul pentru Ucraina sunt prevăzute 60,84 miliarde de dolari, o uşoară scădere faţă de cele 61,4 miliarde de dolari din proiectul cerut de Biden. O diferenţă faţă de proiectul iniţial este că fondurile din componenta de ajutor financiar vor fi oferite Kievului sub formă de împrumuturi, în locul asistenţei nerambursabile. Componenta militară rămâne însă nerambursabilă şi în plus permite includerea în ajutorul militar pentru Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune ATACMS.

Dar din ajutorul militar o sumă de 23,2 miliarde de dolari nu va fi destinată direct Ucrainei, ci finanţării completării stocurilor de arme şi muniţii ale armatei americane diminuate în urma sprijinului oferit Kievului în perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în februarie 2022. Asistența totală oferită de atunci Ucrainei de către SUA se ridică la circa 113 miliarde de dolari.

Ce prevede pachetul de ajutor pentru Taiwan

Al treilea proiect prevede 8,1 miliarde de dolari pentru zona Indo-Pacifică, în special pentru Taiwan, iar un al patrulea este un act normativ privind securitatea naţională ce include mai multe dispoziţii care nu se regăsesc în proiectul iniţial adoptat de Senat, printre care unele care autorizează transferul către Ucraina a activelor ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei, de asemenea sancţiuni împotriva Iranului şi grupării palestiniene Hamas, precum şi restricţii asupra produselor informatice chineze în SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul de 96 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel. Zelenski, pe punctul de a primi iar armament