Antena Meniu Search
x

Video Mii de egipteni au încercat să forţeze graniţa spre Gaza, Cairo a mobilizat armata. Zeci de mii de musulmani, din nou în stradă

Război Israel - Hamas100 de ţinte Hamas au fost lovite de Israel peste noapte. Proiectilele au căzut pe o moschee în care Armata susține că Hamas stocase arme. A fost avariată și Biserica Ortodoxă greacă "Sf. Porfirie", proprietate a Patriarhiei din Ierusalim. 

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 20:28

Vezi și

Pentru civilii din Gaza fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire. Dacă nu cad victime bombardamentelor riscă să moară de foame. Stau la cozi cu orele pentru o bucată de pâine şi o cană cu apă. După 13 zile de război, pentru cei mai mulţi dintre răniţi, spitale nu mai sunt loc de alinare a suferinţei. Medicii îi operează pe viu şi la lumina telefoanelor. Cele mai multe dintre unităţile medicale din Fâşie mai au combustibil pentru generatoare decât pentru câteva ore. 

  • Dr. Mohammed Qandeel: Dacă bombardamentele continuă, nu mai putem salva multe vieţi. Asta înseamnă că, fără ajutor medical, vor muri mulţi copii şi femei.   

Zeci de camioane cu mâncare, medicamente şi apă aşteaptă permisiunea de a trece graniţa

Egiptul a amânat deschiderea frontierei cu o zi sau chiar două. Oficialii de la Cairo au mobilizat armata în apropierea punctului de trecere a frontierei cu Rafah, după ce mii de egipteni au încercat să forţeze graniţa pentru ca ajutoarele să ajugă la palestinieni

Pe acelaşi subiect

Însă atacurile continue pe care militanţi Hamas le lansează îi determină pe oficialii israelieni să refuze deschiderea acestui punct de frontier. Echipa Observator a fost prinsă chiar în mijlocul unui astfel de bombardament, în localitatea Sderot

  • Cristi Popovici, reporter Observator: 10 secunde am avut la dispoziţie să ne adăpostim, a venit un semnal dinspre armata israeliană că urmează să cadă ceva, urmează să fim ţintiţi, la un moment dat s-a auzit o explozie foarte aproape de noi, sunt proiectilele aruncate dinspre Fâşia Gaza spre poziţiile armatei israeliene, iar noi suntem undeva la mijloc. 

Vitaly, unul dintre localnicii evacuaţi din Sderot, venise să ia câteva lucruri de acasă. Abia ce a apucat să intre pe poartă când un proiectil lansat de militanţii Hamas i-a lovit casa. Era încă în stare de şoc când a vorbit cu echipa Observator. 

Hamas atacă Israelul în sud, Hezbollahul în nord. În plus, Statele Unite anunţă că o navă de luptă pe care o au în Marea Roşie a respins un atac cu rachete care vizau Israelul dinspre Yemen, unde activează o grupare teroristă susţinută de Iran.  

Oficialii israelieni promit răzbunare

Armata spune că este gata pentru cea de-a doua ofensivă împotriva Hamas, cea terestră. 

  • Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: Acum vedeţi Gaza de la distanţă, în curând o veţi vedea din interior. Vă promit. 
  • Cristi Popovici, reporter Observator: În aşteptarea ordinului pentru invazia terestră, militarii israelieni, armata îşi pregăteşte tehnica de luptă, acestea sunt tancuri Merkava, fiabile în orice condiţii de luptă de gherilă. În unitatea în care ne aflăm noi, sunt câteva sute,  şi din moment în moment, din oră în oră, toţi aceşti soldaţi pot primi ordinul pentru a avansa către Fâşia Gaza. 

Pentru ofensiva terestră, Israelul are sprijinul Statelor Unite a promis din nou Joe Biden în discursul rostit aseară din Biroul Oval. 

  • Joe Biden, preşedintele Statelor Unit: Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au ceva în comun. Vor să anihileze complet democraţia vecină. Voi trimite Congresului o cerere urgentă de buget pentru a finanţa nevoile în materie de securitate naţională ale Statelor Unite, totul pentru a-i ajuta pe partenerii noştri care se află într-o situaţie critică, Israel şi Ucraina.  

Ajutorul Statelor Unite înfurie lumea arabă

Baze militare din Irak, care adăpostesc forțe americane, au fost lovite cu rachete și drone noaptea trecută. Zeci de mii de musulmani au ieşit din nou în stradă în ţările Orientului Mijlociu şi au scandat împotriva Israelului şi a Statelor Unite. 

În Bucureşti, ambasadori ai țărilor arabe și islamice nearabe au venit azi la Ambasada Palestinei în România pentru a-şi arăta solidaritatea cu poporul palestinian. 

  • Issam T. H. Masalha, ambasadorul Autorităţii Palestiniene în România: Românii au trimis ajutoare palestinienilor, apreciem mult acest lucru. (...) Aşteaptă până vor primi permisiunea din Israel pentru a ieşi şi există o coordonare cu Egiptul. De asemenea ajutăm şi noi la emiterea paşapoartelor. Există palestinieni căsătoriţi cu români care nu au documente deoarece casele lor au fost distruse.

Mâine, în Capitală va avea loc un miting de solidaritate cu poporul palestinian.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Mii de egipteni au încercat să forţeze graniţa spre Gaza, Cairo a mobilizat armata. Zeci de mii de musulmani, din nou în stradă