Antena Meniu Search
x

Video O tânără de origine română, printre primii soldați israelieni uciși de Hamas. Iael Leibușor avea 20 de ani, iar familia ei plecase din România în anii `60

Război Israel - Hamas. O tânără cu origini româneşti este unul dintre primii soldaţi israelieni ucişi de militanţii Hamas în atacul sângeros de pe 7 octombrie. Iael avea 20 de ani şi provenea dintr-o familie plecată în anii `60 din Piatra Neamţ. În sâmbăta fatidică, românca se afla într-un turn de supraveghere a graniţei si, înainte să fie împușcată, a apucat să avertizeze comandantul armatei că Israelul este atacat dinspre Gaza. 

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 09:17

Vezi și

În fotografia salvată pe telefon, singura amintire rămasă acum familiei sale, este Iael Leibușor. O tânără de 20 de ani, cu orgini româneşti, fericită că făcea ceea ce iubea cel mai mult - apăra Israelul. Asta s-a întâmplat şi pe 7 octombrie, atunci când supraveghea de la un turn de control graniţa dintre ţara în care trăia şi Fâşia Gaza. Nu avea de unde să ştie însă că aceea era ultima ei misiune. 

Lev Asaf, unchiul lui Iael Leibușor: "A fost ucisă în prima fază a atcului şi măcelul care s-a desfăşurat în sâmbăta de 7 octombrie."

A fost prima care a observat că ceva se întâmplă la graniţa celor două teritorii şi a apucat să dea alarma în comandamentul din Ashkelon al armatei israeliene. Sirenele au început să sune, iar Iael a fost îndemnată să se adăpostească. Cu vitejie însă, a ales să rămână în turn.

Lev Asaf, unchiul lui Iael Leibușor: "A spus: Nu, nu, nu, trebuie să văd, să supraveghez. Trebuie să văd ce e. A luat legătura cu aviaţia şi a fost acolo până când a văzut primul elicopter că s-a apropiat. Între timp, ei au văzut-o şi au ucis-o. După aceea au intrat şi au ucis toate fetele. Erau 22 de fete şi le-au ucis pe toate pe loc."

Pe acelaşi subiect

Sacrificiul suprem al fetei, drama familiei

Lev Asaf , unchiul lui Iael Leibușor: "Și tatăl ei, şi mama au ieşit afară. Le-am povestit ultima convorbire pe care a avut-o cu ea şi apoi a fost linişte şi au înţeles că în orice moment vor veni să le dea anunţul."

Un anunţ care dă fiori reci tuturor celor care au rude înrolate în armata israeliană. Când un soldat moare pe front, colegii lui din armată vin şi bat la uşa familiei pentru a le da cumplita veste. De data aceasta, mama lui Iael a fost pregătită. Înţelesese deja ce s-a întâmplat cu fiica sa. 

Lev Asaf – unchiul lui Iael Leibușor: "Ea (n.r mama Iaelei) a spus: „Nu, noi am deschis toate uşile casei, am lăsat să nu auzim acel cioc-cioc-cioc în uşă."

Iael Leibușor s-a născut în familia unor români din comunitatea evreiască. În 1963 au plecat din Piatra Neamț și s-au stabilit în Ashkelon, un oraş din sudul Israelului. Nu au uitat însă nicio clipă de ţara noastră şi au crescut-o la fel şi pe fiica lor. 

Lev Asaf, unchiul lui Iael Leibușor: "La ei era o casă în care limba română se vorbea în mod fluent. Legătura între familia noastră şi România a rămas pe parcurs o legătura foarte strânsă."

Tânăra, cu origini românești, a fost înmormântată joi, cu onoruri militare.

"E pentru familia noastră un erou care a servit ţara."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » O tânără de origine română, printre primii soldați israelieni uciși de Hamas. Iael Leibușor avea 20 de ani, iar familia ei plecase din România în anii `60