Antena Meniu Search
x

Video Rusia sărbătorește alipirea regiunilor din estul Ucrainei. Zelenski: Referendumurile se vor termina cu o şi mai mare ruşine pentru ruși

Vladimir Putin a semnat noaptea trecută decretul de anexare a regiunilor ucrainene Zaporojie şi Herson. Iar azi, într-o ceremonie specială din Piaţa Roşie, va fi anunţată şi anexarea regiunilor Donețk şi Luhansk. Preşedintele Joe Biden a declarat deja că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată aceaste teritorii ca aparţinând Federaţiei Ruse. Iar Volodimir Zelenski a asigurat că încercarea de anexare se va termina ruşinos pentru Rusia. 

de Redactia Observator

la 30.09.2022, 11:27

Vezi și

Vladimir Putin nu a mai aşteptat până la ceremonia programată, astăzi, în Piaţa Roşie, pentru a semna decretul de anexare a regiunilor ocupate din Ucraina. Potrivit agenţiei de presă TASS, preşedintele rus a aprobat încă de ieri anexarea regiunilor Zaporojie şi Herson. De la ora 15:00, în faţa Marelui Palat al Kremlinului, urmează să se desfăşoare o adunare publică în care se va consfinţi şi anexarea regiunilor Doneţk şi Luhansk.

Ca pentru o adevărată sărbătoare. Aşa se pregăteşte Rusia să marcheze momentul în care Vladimir Putin va anunţa anexarea celor 4 regiuni ucrainene, sfidând întreaga comunitate internaţională. În Piaţa Roşie e o scenă imensă, cu ecrane video gigantice şi un mesaj sugestiv: "Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson. Împreună în Rusia pentru totdeauna!". Momentul oficial va avea loc însă la Kremlin.  

Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: "Ceremonia de semnare a tratatelor privind noile teritorii care se alătură Rusiei va avea loc mâine la Marele Palat al Kremlinului, în Sala Sf. Gheorghe, la ora 15:00."

Rusia vrea să ia 15% din teritoriul Ucrainei

Pe acelaşi subiect

Rusia rupe ilegal din teritoriul Ucrainei o suprafaţă de mărimea Ungariei. Totul după ce a pus în scenă aşa-zise referendumuri în patru regiuni. Cum după invazia rusă aici au mai rămas mare parte doar pro-ruşi, faptul că aproape toţi au votat pentru alipirea la Rusia nu miră pe nimeni. 

"Aștept prosperitate și pace. Aștept să vină pacea și victoria noastră."

"Am votat pentru alăturarea cu Rusia, deoarece aceasta este singura opțiune pentru noi."

Occidentul şi Ucraina au denunțat referendumurile ca fiind false și ilegale, efectuate sub amenințarea armei.  

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: "Aceasta este voința Moscovei, nu liberul arbitru al Ucrainei sau al poporului său."

Joe Biden, preşedintele SUA: "Statele Unite niciodată, niciodată, niciodată nu vor recunoaşte pretenţiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei. Acest aşa-zis referendum este o farsă. O farsă totală. Iar rezultatele au fost fabricate la Moscova."

Preşedintele Ucrainei a convocat pentru astăzi Consiliul Superior de Apărare, anunţând că vor fi luate decizii fundamentale pentru soarta ţării. Într-un mesaj publicat special pentru cetăţenii ruşi, seara trecută, Zelenski le-a cerut acestora să refuze mobilizarea şi să-l dea jos pe Putin. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Această ruşinoasă minciună despre pseudo-referendumuri, precum şi anexarea se vor termina cu o şi mai mare ruşine pentru Rusia. Nu luaţi parte la acest război ruşinos."

Volodimir Zelenski a anunţat că a convocat pentru mâine Consiliul Superior de Apărare al ţării.  

Mihail Podoliak, consilier prezidențial: "Pentru a asigura posibilitatea Ucrainei de a-şi păstra statutul şi pentru a restabili economia, pentru a aduce oamenii înapoi, trebuie să ne eliberăm teritoriul în întregime."

Ţările din jurul Rusiei, în alertă

Surse din Serviciile Secrete americane şi britanice spun că au indicii clare că, în lipsa victoriilor de pe front, Vladimir Putin s-ar pregăti chiar să folosească arme nucleare

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: "Atunci când auzim din nou şi din nou că armele nucleare vor fi folosite de Rusia, de preşedintele Putin, trebuie să o luăm în serios."

Scenariul este confirmat de unul dintre consilierii lui Putin. "Luăm în calcul folosirea armelor nucleare tactice. Nu ar trebui să ne fie frică să le folosim. Oricum, acum nu mai e valabilă nicio regulă, totul se prăbușește, cine are o sabie în mână va supraviețui",  a transmis Bogdan Bezpalco, şeful Consiliului pentru Relaţii Internaţionale de la Kremlin.

Mihăiţă Marin, pilot: "Activitatea s-a intensificat la toate nivelurile. Numărul nostru de misiuni, nu neapărat de poliţie aeriană, ci şi de cooperare cu celelalte forţe, NATO, în special cu forţele care operează din România, în sprijinul forţelor desfăşurate pe flancul estic al NATO au crescut foarte mult, aşa că şi implicarea noastră a crescut foarte mult."

În tot acest timp, mii de ruşi continuă să fugă din ţară, de teamă că vor fi obligaţi să meargă pe front. Nu toţi îi mai primesc. Finlanda, ultima poartă de intrare în Uniunea Europeană pentru ruşi, a închis graniţa la miezul nopţii.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia sărbătorește alipirea regiunilor din estul Ucrainei. Zelenski: Referendumurile se vor termina cu o şi mai mare ruşine pentru ruși