Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 219. UE condamnă anexarea lui Putin. Ucraina va cere o "aderare accelerată la NATO". Răspunsul Alianţei Nord-Atlantice

Război Rusia – Ucraina, ziua 219 LIVE TEXT. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, potrivit unor decrete prezidenţiale publicate joi seară. Astăzi, 30 septembrie, Vladimir Putin a finalizat anexarea lor, în cadrul unei ceremonii oficiale unde a semnat şi actele. Pe front, armata ucraineană i-a înconjurat pe ruși la Lîman, în nordul regiunii Donețk, recunoaşte Denis Puşilin, liderul separatist al regiunii Doneţk. Azi dimineață la Zaporojie s-a produs un atac cu rachete asupra unui convoi de civili. Autoritățile locale dau vina pe ruși și anunță cel puțin 25 de morți și zeci de răniți. Occidentul va răspunde cu arme convenționale dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina, susţine ministrul de Externe al Poloniei.

de Redactia Observator

la 30.09.2022, 22:38

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:38. Stoltenberg, întrebat despre cererea Ucrainei privind o aderare rapidă la NATO: Uşa NATO rămâne deschisă şi am demonstrat asta  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, întrebat despre cererea Ucrainei de aderare rapidă la NATO, că ”fiecare democraţie din Europa are dreptul să aplice pentru a deveni membru al NATO şi aliaţii NATO respectă acest drept”. ”Am spus de mai multe ori că uşa NATO rămâne deschisă şi am demonstrat asta”, a arătat el, notează news.ro. Stoltenberg a fost întrebat, vineri seară, dacă NATO este gata să ia în considerare cererea Ucrainei de aderare şi o procedură rapidă, aşa cum s-a întâmplat cu Suedia şi Finlanda.

”Fiecare democraţie din Europa are dreptul să aplice pentru a deveni membru al NATO şi aliaţii NATO respectă acest drept şi am spus de mai multe ori că uşa NATO rămâne deschisă şi am demonstrat asta în ultimii ani. Aliaţii NATO, când s-au întâlnit la Summit-ul NATO de la Madrid, au afirmat foarte clar că sprijinim dreptul Ucrainei de a-şi alege propriul drum, de a decide din ce structuri de securitate vrea să facă parte. Decizia de acordare a statutului de membru trebuie luată de toţi cei 30 de aliaţi şi luăm aceste decizii prin consens”, a explicat el. El a subliniat că acum preocuparea este de a oferi sprijin imediat Ucrainei şi a o ajuta să se apere de invazia brutală a Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Răspunzând unei alte întrebări, Stoltenberg a declarat: ”Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige în Ucraina, va fi catastrofal pentru Ucraina – Ucraina va înceta să existe ca o naţiune independentă şi suverană, dar va fi periculos şi pentru noi. Nu e ca şi cum inacţiunea nu este un risc, inacţiunea este un mare risc pentru că va crea o lume în care Putin va vedea că poate folosi forţa militară nepedepsit, poate invada un vecin şi să îşi stabilească o sferă de influenţă”. ”Când asculţi ce a spus nu doar despre Ucraina, ci şi despre membrii NATO, aliaţii estici, aceea va fi o lume care va fi mai periculoasă pentru noi toţi. Deci, da, ne confruntăm cu un război periculos în Ucraina, dar nu e ca şi cum acel război nu va mai fi periculos dacă îl lăsăm pe Putin să câştige. În multe feluri, ar creşte riscul pe termen lung pentru toţi. De aceea plătim preţul pentru sprijinirea Ucrainei”, a arătat secretarul general al NATO.

El a menţionat că se poate vorbi de mai multe tipuri de escaladare. ”Una este escaladarea în Ucraina, am transmis un mesaj clar despre asta, dar există un risc de escaladare şi în afara Ucrainei, implicând toţi aliaţii NATO, am fost clari şi pe tema asta. NATO nu este parte din conflict, sprijinim Ucraina, dar asta nu ne face parte din conflict, sprijinim o naţiune suverană în dreptul său suveran la autoapărare. În plus, am crescut semnificativ prezenţa militară în partea estică a alianţei, am făcut asta imediat după invazie, pentru că eram pregătiţi”, a mai afirmat Stoltenberg.

UPDATE 22:35. Biden: America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuite şi de ameninţările sale

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, vineri, că Statele nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a unor noi teritorii din Ucraina. ”America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuite şi de ameninţările sale. Nu ne sperie şi nu ne intimidează. Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate (...) Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”, a arătat el, notează news.ro. ”America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuite şi de ameninţările sale. Nu ne sperie şi nu ne intimidează. Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate, referendumurile false pe care le-a desfăşurat şi numărul pe care l-a făcut azi dimineaţă, arătând unitatea, cu oameni care se ţin de mâini… Statele Unite nu vor recunoaşte asta şi sincer, nici lumea nu o va recunoaşte. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta, simplu”, a afirmat Joe Biden.

El a anunţat că SUA va continua să asigure echipamente militare pentru ca Ucraina să se poată apăra şi va oferi încă 13 miliarde de dolari. ”America este pregătită, împreună cu aliaţii noştri NATO, să apere fiecare centimetru de teritoriu NATO. Deci, domnule Putin, nu înţelege greşit ce spun: fiecare centimetru”, a subliniat preşedintele american. Biden a menţionat că a discutat cu alianţii şi vor fi anunţate noi sancţiuni.

UPDATE 18:45. Vladimir Putin nu prevede ”pentru moment” să viziteze regiunile ucrainene pe care le-a anexat, anunţă Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin nu prevede, pentru moment, să viziteze cele patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat, în toiul Războiului rus în Ucraina, anunţă vineri Kremlinul, relatează AFP, citat de news.ro. ”Pentru moment, nu, pentru că pentru moment este multă treabă de făcut în viitor, însă acest lucru se va întâmpla peste ceva timp”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă care l-au întrebat despre posibilitatea unei asemenea vizite.

UPDATE 18:20. UE recomandă statelor membre să înăsprească regimul de vize turistice pentru cetățenii ruși

Comisia Europeană a prezentat vineri propuneri pentru ca statele membre ale UE să înăsprească și mai mult restricțiile privind vizele pentru cetățenii ruși, relatează CNN, citat de Mediafax. Comisia a recomandat ca o viză turistică a UE să nu fie eliberată cetățenilor ruși care depun o cerere din afara Rusiei, a anunțat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în cadrul unei conferințe de presă. Johansson a calificat anexarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia drept "o escaladare a amenințării la adresa securității Uniunii Europene".

"În liniile directoare spunem că statele membre nu ar trebui să accepte cererile de viză Schengen din partea cetățenilor Federației Ruse care se află într-o țară terță", a spus Johansson. UE cere, de asemenea, controale de securitate mai stricte la frontiere pentru rușii care încearcă să intre cu o viză Schengen valabilă. "A avea doar o viză valabilă nu este suficient pentru a fi lăsat să intre în UE", a spus Johansson. Este la latitudinea statelor membre să decidă asupra politicilor lor în materie de vize. Propunerea va fi acum prezentată Consiliului European pentru aprobare. Johansson a recomandat ca restricțiile să nu se aplice în cazul solicitanților din motive umanitare, motive familiale, jurnaliștilor independenți și dizidenților.

UPDATE 17:17 Ucraina va cere o "aderare accelerată la NATO"

Ucraina urmează să ceară în mod oficial o ”aderare accelerată la NATO”, anunţă vineri preşedintele Volodimir Zelenski, imediat după ce Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina, relatează AFP, citează news.ro.

UPDATE 16:55. Vladimir Putin: Statele Unite au folosit armele nucleare in Japonia de doua ori. Au creat un precedent

Vladimir Putin a declarat în timpul discursului de la Kremlin că Statele Unite au folosit armele nucleare in Japonia de doua ori și au creat un precedent. Liderul rus a acuzat SUA și aliații săi că duc un ”război hibrid” împotriva Rusiei și a administrațiilor separatiste pe care le susține în estul Ucrainei. Vladmir Putin spune că Occidentul nu are dreptul moral de a vorbi despre democrație și că există motive să creadă că țările occidentale nu vor o cale de ieșire din criza alimentară globală. ”Înțelegerile pe care le-am făcut privind tratatele nucleare au fost numai minciuni. Aceste tratate au fost rupte în bucăți. Ei ne cred proști. Rusia este o civilizație de mii de ani. Ne facem propriile reguli, nu vom trăi după regulile lor. Vestul nu poate accepta că nu trebuie să domine întreaga lume. Țările vestice au spus că aduc libertate și democrație altor popoare, dar au făcut exact invers. Este o ipocrizie", a declarat Vladimir Putin.

UPDATE 16:54. Vladimir Putin: Anglo-saxonii au aruncat în aer conductele Nord Stream

Vladimir Putin a acuzat direct, în timpul discursului de anexare a celor patru regiuni ucraineni, de la Kremlin, că SUA și Marea Britanie au aruncat în aer conductele Nord Stream din Marea Baltică. "Anglo-saxonii au început să saboteze și să organizeze explozii pe conductele din Marea Baltică. Încearcă să creeze o axă nouă, Washington-Seul prin Turcia. Ne privesc ca pe niște dușmani",  a declarat Vladimir Putin la Kremlin în cadrul ceremoniei de anexare, considerată de SUA, UE și întregul Occident ca fiind ilegală.

UPDATE 16:40. Charles Michel: Uniunea Europeană condamnă anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia

Uniunea Europeană condamnă decizia Rusiei de anexare "ilegală" a regiunilor din sud-estul Ucrainei şi nu va recunoaşte niciodată această acţiune, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

UPDATE 16:28. Ursula von der Leyen: Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic

”Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruşi sunt pământ ucrainean şi vor face întotdeauna parte din acest stat suveran”, a afirmat preşedintele CE. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin, că populaţia din cele patru regiuni, Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk, a făcut o alegere istorică pentru generaţiile viitoare, referindu-se la rezultatul referendumurilor care, conform Rusiei certifică dorinţa de anexare. El invită Ucraina la masa negocierilor, subliiind însă că regimul de la Kiev va trebui să respecte ”voinţa poporului”. ”Ne vom proteja teritoriile folosindu-ne toate forţele şi vom face totul pentru securitatea oamenilor”, avertizează liderul rus. Putin şi liderii pro-ruşi din cele patru regiuni au semnat decretele de anexare la Rusia în aplauzele celor prezenţi. Discursul preşedintelui rus, în care anunţă anexarea celor patru teritorii, rostit în faţa elitei politice de la Kremlin, a început cu o întârziere de 15 minute.

UPDATE 16:20. Vladimir Putin: Anglo-saxonii au aruncat în aer conductele Nord Stream

Vladimir Putin a acuzat direct, în timpul discursului de anexare a celor patru regiuni ucraineni, de la Kremlin, că SUA și Marea Britanie au aruncat în aer conductele Nord Stream din Marea Baltică. "Anglo-saxonii au început să saboteze și să organizeze explozii pe conductele din Marea Baltică. Încearcă să creeze o axă nouă, Washington-Seul prin Turcia. Ne privesc ca pe niște dușmani",  a declarat Vladimir Putin la Kremlin în cadrul ceremoniei de anexare, considerată de SUA, UE și întregul Occident ca fiind ilegală.

UPDATE 15:50. Putin anunță anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie: "Rusia are 4 noi regiuni"

Preşedintele rus a semnat, joi noapte, decretele de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care este un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii. "Rezultatele sunt cunoscute și voi stiți foarte bine care au fost acestea. Rusia accepta Lugansk, Donețk, Herson și Zporojie. Rusia are patru noi regiuni. Legile ruse se vor aplica către noii noștri cetățeni, pentru că aceasta este dorința a millioane de cetățeni. Este dreptul lor natural.

Sunt generații întregi născute în urma tragediei părbușirii URSS. Atunci, guvernul s-a destrămat fără să țină cont de dorința a milioane de ruși. Oamenii s-au trezit prizonieri în țări pe care nu le cunoșteau. După revoluția din Rusi s-au creat republici care nu existau și au pus oamenii în fața unui fapt împlinit", a declarat Vladimir Putin.

UPDATE 15:00. Reacţia lui Zelenski după atacul cu 25 de morţi de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a catalogat pe liderii ruşi drept ”terorişti” şi ”scursuri însetate de sânge” după bombardarea unei coloane de civili care aşteptau să primească ajutor umanitar, la Zaporojie. Atacul s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi şi zeci de răniţi, relatează AFP, potrivit news.ro”Numai teroriştii pot să facă asta şi nu au ce căuta în lumea civilizată”, a denuţat într-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski. ”Scursuri însetate de sânge! Veţi răspunde cu siguranţă pentru fiecare viaţă ucraineană pierdută!”, afirmă el în continuare.

Un bilanţ anterior anunţa 23 de morţi în bombardamentul de la Zaporojie. Reprezentanţi proruşi ai ocupaţiei acuză Kievul de acest bombardament sângeros. ”Combatanţii ucraineni au comis un nou act terorist. Văzând că populaţia se deplasa în masă în partea (n.r. ocupată) din Zaporojie, ei au lovit o coloană de zeci de maşini civile”, a acuzat într-o postare pe Telegram un reprezentant al ocupaţiei la nivel regional, Vladimir Rogov. Cele două tabere au difuzat imagini în care apar vehicule cu geamuri sparte şi cadavre.

UPDATE 14:50. Zelenski îndeamnă poporul rus să se revolte împotriva lui Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa. "Pentru a opri aceasta (războiul), trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă", a subliniat Zelenski într-un mesaj video. Într-un al doilea mesaj video, Zelenski s-a adresat în special regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război. Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. "Acest lucru poate fi oprit", însă cetăţenii (ruşi) trebuie "să se ridice şi să lupte", a declarat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin, relatează Agerpres. Zelenski a spus că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de Moscova şi care nu poate fi verificată din surse independente. Potrivit lui Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor. 

UPDATE 13:55. Liderul separatist al regiunii Doneţk recunoaşte că oraşul Lîman este încercuit de armata ucraineană

Şeful administraţiei separatiste proruse din regiunea Doneţk din estul Ucrainei a anunţat vineri că oraşul Lîman aflat în mâinile ruşilor în nordul acestei regiuni este "semi-încercuit" de armata ucraineană şi că veştile de pe front sunt "îngrijorătoare", informează Reuters. Într-un mesaj postat pe Telegram, citat de Agerpres, Denis Puşilin, şeful administraţiei separatiste a autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a informat că satele Iampil şi Drobişeve de lângă Lîman "nu mai sunt controlate de noi" (n.r. de forţele separatiste).

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să anexeze oficial vineri regiunea Doneţk, Puşilin a spus că "armata ucraineană încearcă cu toate mijloacele să umbrească acest eveniment istoric pentru noi". Lîman, care înainte de război a avut o populaţie de circa 20.000 de locuitori, a fost capturat de forţele ruse în luna mai, după o bătălie prelungită. Oraşul a fost scena unor noi lupte de când forţele ucrainene le-a învins pe cele ruse în apropiere de regiunea Harkov, în timpul unei contraofensive declanşate luna aceasta. Lîman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk - Sloviansk şi Kramatorsk - şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov.

UPDATE 13:30. Cât de mult a scăzut popularitatea lui Vladimir Putin în Rusia

Cota de popularitate a lui Vladimir Putin a scăzut cu şase puncte procentuale, de la 83% la 77%, după ce liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea militară parţială în Federaţia Rusă, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Levada, relatează EFE, citat de Agerpres. Putin a recunoscut joi că s-au făcut "greșeli" în procesul de mobilizare și spune că vrea ca bărbații înrolați greșit să se întoarcă acasă.

Conform sondajului, 21% din ruşi nu aprobă modul de acţiune al lui Putin. Centrul Levada, declarat agent străin în Rusia, notează totuşi că sprijinul pentru Putin se menţine la una dintre cele mai înalte cote de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Astfel, înainte de ceea ce autorităţile ruse numesc ''operaţiune militară specială'', activitatea liderului rus era sprijinită de 71% din populaţie, procent care a urcat la 83% în martie 2022 şi s-a menţinut la acelaşi nivel până în septembrie. 

UPDATE 12:50. Kremlinul anunţă că orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei

Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai transmis reporterilor că Rusia va încorpora ''de jure'' în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei.

Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina, relatează Agerpres. Guvernele occidentale şi Kievul au avertizat la rândul lor că ''referendumurile'' au încălcat dreptul internaţional, au fost organizate sub coerciţie şi nu sunt reprezentative.

UPDATE 12:30. Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina şi după succesele înregistrate de contraofensiva ucraineană în ultimele săptămâni, declarațiile multor oficiali de la Kremlin au readus în discuție posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone una sau mai multe lovituri nucleare tactice pentru a schimba cursul războiului. Această schimbare a discursului din partea Moscovei a atras răspunsul liderilor europeni și de peste Ocean. Într-un interviu recent, Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei, una dintre țările care ar putea resimți efectele unei lovituri nucleare asupra Ucrainei, a subliniat că occidentalii vor răspunde unui astfel de atac cu arme convenţionale, notează publicația RMF24.

UPDATE 11:20. Un maior al armatei SUA și soția sa, acuzați de FBI că ar fi încercat să ofere informații secrete Rusiei

Un fost maior al armatei americane şi soţia sa, anestezist, au fost acuzaţi penal că ar fi complotat să dezvăluie Rusiei informaţii extrem de sensibile referitoare la asistenţa medicală oferită pacienţilor militari, a anunţat joi Departamentul de Justiţie al Statelor Unite. Jamie Lee Henry, fost maior care a fost şi medic la baza militară Fort Bragg din Carolina de Nord, şi soţia sa, dr. Anna Gabrielian, au fost acuzaţi într-un rechizitoriu nesigilat de o instanţă federală din Maryland de conspiraţie şi dezvăluirea ilegală a informaţiilor referitoare la sănătate identificabile individual. Rechizitoriul susţine că acăiunea a început anul acesta, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Procurorii au spus că cei doi au vrut să încerce să furnizeze Guvernului informaţii care să ajute regimul lui Putin "să obţină informaţii despre condiţiile medicale ale persoanelor asociate cu guvernul şi armata SUA".

UPDATE 10:40. Armata ucraineană i-ar fi încercuit pe ruşi la Lîman

Armata ucraineană i-ar fi încercuit pe ruşi la Lîman și a tăiat liniile de comunicație terestre în zona Drobysheve-Lîman, în nordul regiunii Donețk, relatează analiştii militari de la ISW. Un canal rusesc de Telegram a scris că un număr neclar de soldaţi ai armatei ruse şi trupe ale Luganskului  au fost încercuiţi de armata ucraineană la Lîman. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit unui corespondent militar rus, forțele ucrainene au spart apărarea în jurul localităţii Stavky, la 10 km nord de Lîman și au tăiat drumul Torske-Drobysheve, care este ultima rută de aprovizionare și ieșire pentru ruşii care se apără în regiune. Corespondentul a numit situația "extrem de dificilă" pentru soldaţii din zonă.

UPDATE 10:15. Cel puţin 23 de morţi după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă, lângă Zaporojie

Un convoi de vehicule ce transportau civili ucraineni a fost lovit în timpul unui atac cu rachetă efectuat de forţele ruse, vineri, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters. ''Există morţi şi răniţi, salvatorii acţionează'', a scris Oleksandr Staruh pe aplicaţia Telegram, potrivit Agerpres. Ulterior, el a precizat că 23 de persoane au murit şi 28 au fost rănite în acest atac cu rachetă comis de trupele ruse.

UPDATE 09:50. Uzbekistanul nu intenţionează să deporteze ruşii care fug de mobilizarea parţială din ţara lor

Uzbekistanul nu are nicio intenţie de a deporta cetăţenii ruşi care se îndreaptă în număr mare spre Asia Centrală pentru a scăpa de mobilizarea parţială anunţată săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin, în contextul campaniei militare din Ucraina, a anunţat vineri guvernul de la Taşkent, potrivit Reuters.

Sute de mii de bărbaţi ruşi, unii însoţiţi de familii, şi-au părăsit ţara după ce liderul de la Kremlin a ordonat, săptămâna trecută, o mobilizare parţială. Mulţi dintre ei s-au îndreptat către Uzbekistan, Kazahstan şi alte foste republici sovietice din Asia Centrală. Ministerul de Externe uzbek a menţionat într-o declaraţie că este consecvent faţă de principii precum respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale altor state şi a reafirmat că susţine o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina. ''Cetăţenii străini care nu au încălcat legea nu fac obiectul deportării forţate'', arată declaraţia citată de Agerpres.

Uzbekistanul nu a precizat câţi ruşi au sosit în ţară de la anunţul făcut de liderul rus privind mobilizarea parţială a rezerviştilor. Serviciul pentru migraţie din ţara vecină Kazahstan a declarat joi că aproape 100.000 de cetăţeni ruşi au intrat în acest stat în ultimele opt zile. La 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Putin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv pe cele nucleare. 

UPDATE 09:00. SUA: Senatul adoptă fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a votat joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina cu prilejul adoptării unei prelungiri a bugetului federal al Statelor Unite până în decembrie, notează AFP, conform Agerpres. Textul, aprobat de senatori din ambele tabere, include o importantă componentă militară pentru Kiev, într-un moment în care preşedintele rus, Vladimir Putin, se pregăteşte să oficializeze anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene. Aproximativ trei miliarde de dolari au fost astfel deblocaţi de Statele Unite pentru a antrena, echipa şi plăti trupele ucrainene. Pachetul include, de asemenea, peste 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura "continuitatea guvernării" ucrainene şi pentru a răspunde nevoilor macroeconomice ale Kievului.

Pe de altă pate, mai multe miliarde de dolari vor fi alocate armatei americane, care îi va folosi în special pentru a finanţa desfăşurarea de trupe în ţările vecine şi pentru a-şi reface stocurile de armament. "La şapte luni de la începutul conflictului, este clar că ajutorul american a ajutat foarte mult poporul ucrainean ca să reziste agresiunii vicioase a lui Putin", a declarat joi liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer. "Dar lupta este departe de a fi încheiată şi trebuie să ajutăm în continuare curajosul şi viteazul popor ucrainean", a pledat el în plenul Senatului. Noul pachet ar ridica la peste 65 de miliarde de dolari ajutorul acordat de Statele Unite Ucrainei de la începutul anului. Acesta trebuie supus votului membrilor Camerei Reprezentanţilor, înainte de a fi promulgat de preşedintele american, Joe Biden, mai scrie AFP. 

UPDATE 07:15. Putin recunoaşte independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, potrivit unor decrete prezidenţiale publicate joi seară, cu o zi înainte ca Rusia să finalizeze anexarea lor, notează AFP, potrivit Agerpres"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat" a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei, a declarat în aceste decrete Vladimir Putin care se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est).

Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina. În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat "referendumuri", denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia. O ceremonie de oficializare a acestei anexări va avea loc vineri după-amiază la Kremlin, reaminteşte AFP.

UPDATE 07:10. Biden nu va accepta "niciodată" revendicările ruse în Ucraina

Preşedintele american, Joe Biden, a promis joi că nu va recunoaşte "niciodată, niciodată, niciodată" rezultatele referendumurilor "orchestrate de Rusia" în Ucraina, scrie AFP. "Vreau să fiu foarte clar în acest sens: Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, vreodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei", a afirmat preşedintele american în cursul unui summit la Washington reunind lideri ai unor insule din Oceanul Pacific. "Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova", a adăugat preşedintele Biden, salutând "sacrificiul" ucrainenilor pentru "a-şi salva poporul şi a menţine independenţa ţării lor".

Referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a mai estimat că "agresiunea Rusiei în Ucraina, cu scopul de a promova ambiţiile imperiale ale lui Putin, este o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei". Afirmaţiile preşedintelui american au fost făcute într-un moment în care Vladimir Putin urmează să oficializeze vineri la Moscova anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, ferm denunţată de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

UPDATE 07:05. Referendumurile din Ucraina constituie "confiscări de teritorii" de către Rusia, avertizează Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat joi referendumurile de anexare în regiunile Ucrainei controlate de Rusia care nu sunt "nici mai mult nici mai puţin decât confiscări de teritorii", relatează AFP. "Această parodie a referendumurilor organizate de Kremlin este doar o încercare zadarnică de a acoperi ceea ce înseamnă nimic mai mult, nimic mai puţin decât o altă încercare de a confisca teritorii în Ucraina", a spus Blinken într-un comunicat. "Pentru a fi clari, rezultatele au fost orchestrate de Rusia şi nu reflectă voinţa poporului ucrainean", a subliniat responsabilul american. Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul şi sudul ţării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters.

UPDATE 07:00. Zelenski: Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei. Viaţa normală va reveni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei şi a subliniat că va prezida o şedinţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională în care se vor lua decizii pentru a răspunde la acţiunile ruseşti.

"Repet pentru toată lumea din această ţară: Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei. Rusia se va anexa la catastrofa pe care a adus-o pe teritoriul ocupat al ţării noastre. Rusia se va echivala cu aşa-numitele „DPR” şi „LPR”. Invadatorul umple teritoriul ocupat al Ucrainei cu morminte, dar şi pe teritoriul Rusiei sunt tot mai multe morminte. Ocupantul înfiinţează camere de tortură în teritoriul ocupat - şi va umple întregul teritoriu al Rusiei cu camere de tortură. Doar aşa vor funcţiona acum poliţia rusă şi serviciile speciale ruse. Legea din Rusia a fost anulată. Iar cei care au adus toate aceste morţi, torturi, violuri din Rusia le vor duce acasă. Peste tot în teritoriul confiscat, invadatorul distruge orice bază de viaţă - economie, sfera socială, cultură ... Privarea întregii societăţi ruse de o economie normală, o viaţă decentă şi respectul pentru orice valoare umană va fi preţul pentru faptul că o persoană din Rusia doreşte ca acest război să continue. Acest lucru poate fi încă oprit. Dar ca să-l opreşti, trebuie să-l opreşti pe acela din Rusia care vrea război mai mult decât viaţă. Viaţa voastră, cetăţeni ai Rusiei", a spus Zelenski, conform news.ro.

El a subliniat că forţele ruse au provocat un alt atac asupra civililor din Mikolaiv şi bombardamente la Harkov şi în Donbas. "Toate acestea pot fi oprite într-un singur mod: eliberarea. Şi înainte de venirea Rusiei, peste tot pe pământul ucrainean era o viaţă normală. Şi când Rusia va pleca, când o vom înlătura, viaţa normală va reveni. Aceasta este singura cale. Acesta este drumul către victoria noastră. Nu putem şti cât timp va dura să parcurgem această cale. Dar ştim că nicio manipulare rusă şi nicio crimă rusă nu ne poate devia de la această cale. Astăzi am reuşit să eliberăm încă şase cetăţeni din captivitatea rusă. Sunt recunoscător tuturor celor care asigură această muncă! Astăzi avem rezultate noi în prima linie. Astăzi am primit elemente suplimentare de ajutor de la parteneri. Aşa va fi în continuare. Începe o altă zi a luptei noastre, o altă zi pe calea victoriei. Va fi special pentru noi? Va fi o altă zi care ne va apropia de securitate şi pace, de restabilirea integrităţii noastre teritoriale. Pentru că milioane de ucraineni luptă şi lucrează pentru asta. Mâine (vineri) va avea loc o şedinţă specială a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, pe care am convocat-o. Vor fi decizii. Ştim cum să reacţionăm la orice acţiuni ruseşti", a adăugat preşedintele ucrainean.

Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională include, printre alţii, comandantul şef al forţelor armate, miniştrii Apărării, de Externe şi prim-ministrul, precum şi şeful Serviciului de Securitate ucrainean. Consiliul are sarcina de a colabora cu preşedintele la elaborarea şi coordonarea politicii de securitate naţională.

Nord Stream: Putin denunţă ''un act de terorism internaţional''

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un "act de terorism internaţional", relatează AFP. În cadrul convorbirii cu omologul său turc, Putin "şi-a exprimat punctul de vedere asupra acestui act de sabotaj fără precedent, în realitate un act de terorism internaţional, împotriva Nord Stream 1 şi Nord Stream 2", a indicat Kremlinul într-un comunicat.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz, notează Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 219. UE condamnă anexarea lui Putin. Ucraina va cere o "aderare accelerată la NATO". Răspunsul Alianţei Nord-Atlantice