Antena Meniu Search
x

NYT: Europa pregătește un plan de interdicție a petrolului rusesc în etape. Va fi lansat după alegerile din Franța pentru a nu le influența

Oficialii de la Bruxelles elaborează un plan pentru un embargo treptat asupra importului de produse petroliere rusești, dar măsura va fi lansată după al doilea tur al alegerilor din Franța, de pe 24 aprilie, pentru a nu le influența, scrie The New York Times.

de Redactia Observator

la 15.04.2022, 14:23

NYT: Europa pregătește un plan de interdicție a petrolului rusesc în etape. Va fi lansat după alegerile din Franța pentru a nu le influența
NYT: Europa pregătește un embargo asupra petrolului rusesc în etape. Va fi lansat după alegerile din Franța pentru a nu le influența - Shutterstock

Oficialii europeni lucrează la un plan pentru un embargo asupra petrolului rusesc, cea mai contestată măsură de până acum ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Măsura a întâmpinat rezistență din cauza costurilor mari pentru Germania și pentru că are potențialul de a perturba politica în regiune și de a crește prețurile și mai mult la energie. 

După ce la începutul acestei luni europenii au decis să interzică pentru prima dată cărbunele rusesc - dar cu o perioadă de tranziție de patru luni pentru a lichida comenzile în curs - este probabil ca Uniunea Europeană să adopte o interdicție în etape similare și pentru petrolului rusesc, potrivit unor oficiali și diplomați UE.

Planul este conceput pentru a oferi în special Germaniei timp să aranjeze acorduri cu furnizori alternativi. Vladimir Putin a recunoscut joi că sancțiunile occidentale în vigoare au afectat sectorul energetic vital al Rusiei. 

Detaliile și calendarul embargo-ului asupra petrolului rusesc, negociate după alegerile din Franța

Pe acelaşi subiect

Embargo-ul va fi pus în negociere cel mai devreme după runda finală a alegerilor din Franța, pe 24 aprilie, pentru ca impactul asupra prețurilor la pompă să nu o favorizeze pe extremista Marine Le Pen și să afecteze șansele președintelui Emmanuel Macron de a fi reales, au spus oficialii.

Calendarul este la fel de important ca și detaliile embargoului iar asta indică nivelul de strategie necesar pentru a-i convinge pe toți cei 27 de membri UE să facă ceva ce până acum părea de neconceput, în timp ce Rusia se pregătește să reia ofensiva în estul Ucrainei.

Oficialii și diplomații, care au vorbit cu NYT sub condiția anonimatului pentru că nu sunt autorizați să discute subiectul cu presa, au spus că există un sentiment din ce în ce mai mare că embargoul asupra petrolului rusesc va fi agreat chiar și fără un nou act declanșator din partea rușilor - cum au fost atrocitățile din Bucha

”Membrii UE și ai CE s-au ferit în mod inteligent de a trasa linii roșii pentru a reacționa cu sancțiuni de când Rusia a atacat Ucraina. Ma aștept ca UE să continue să evite definirea factorilor declanșatori întrucât escaladarea continuă a Rusiei în estul Ucrainei și dezvăluirile din Bucha precum și din alte zone continuă să întărească poziția europeană”, a declarat Emre Peker, director la consultanța Eurasia Group.

Uniunea Europeană, care a votat cinci pachete de sancțiuni financiare din ce în ce mai severe la adresa Rusiei de la începutul invaziei de pe 24 februarie, este supusă unei presiuni uriașe din partea aliaților pentru a nu mai finanța visteria Kremlinului prin achiziții de petrol. Până acum, au stat departe de importurile de gaze din Rusia, deoarece rămân prea critice pentru economiile europene importante, în special pentru Germania.

Dar și alți membri nu sunt pregătiți să facă față consecințelor economice generate de închiderea robinetului la importurile de petrol rusesc. Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Uniunii Europene. În 2020 a oferit blocului european un sfert din importurile sale de petrol și produse petroliere. 

Echilibristica Bruxelles-ului pentru a atrage consens asupra interdicției petrolului rusesc

După metoda de lucru prin care Bruxelles-ul a stabilit sancțiunile precedente, Comisia Europeană nu pune pe hârtie detaliile propunerii de interdicție a importurilor de petrol rusesc de teamă că vor ajunge publice și va forța exprimarea în public a unui dezacord între membri, fapt care ar dăuna muncii de a arăta un front unit.

În schimb, grupuri mici de diplomați se vor întâlni cu oficialii Comisiei pentru a dezbate măsurile în zilele următoare, pe tot parcursul vacanței de Paște. Oficialii și diplomații spun că există un consens tot mai puternic că este necesară o abordare treptată, în etape, pentru a menține unitatea între cele 27 de state.

Cea mai probabilă strategie este un plan care va diferenția între tipurile de produse petroliere și metodele de livrare. Există un consens că un embargo mai rapid asupra petrolului transportat de tancurile petroliere (nave) este mai fezabil, spre deosebire de petrolul care vine în Europa prin conducte. Această concesie are rolul de a atrage susținerea Germaniei. 

Varianta discutată în prezent include o perioadă de tranziție de minim o lună, potrivit surselor citate. ”Capitalele europene în frunte cu Berlinul vor să implementeze măsurile viitoare cu cât mai puține perturbări posibil. Acest lucru va necesita un plan treptat de eliminare și de scutiri, pentru a permite țărilor cu o dependență puternică de livrările rusești să se adapteze. De asemenea, va fi esențial pentru obținerea unui consens între cele 27 de state membre”, a explicat Emre Peker, director la consultanța Eurasia Group.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat public că țara sa ar urma să renunțe la petrolul rusesc într-un an, termen care probabil va fi accelerat. ”Companiile așteaptă să expire contractele cu furnizorii ruși, nu le reînnoiesc și trec la alți furnizori într-un ritm nebunesc”, a spus Habeck la sfârșitul lunii martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » NYT: Europa pregătește un plan de interdicție a petrolului rusesc în etape. Va fi lansat după alegerile din Franța pentru a nu le influența