Antena Meniu Search
x

Putin a luat 200.000 de copii ucraineni, acuză Zelenski. Kievul anchetează deportările ca posibil genocid

Procurorii care investighează crimele de război din Ucraina își concentrează eforturile și asupra acuzațiilor legate de deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia. În conformitate cu legislația internațională, o astfel de faptă este clasificată drept genocid, iar cei care o fac sunt considerați vinovați de intenția de a distruge, total sau parțial, un grup etnic, rasial sau religios, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 03.06.2022, 22:50

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei
Irina Venediktova a anunțat că Ucraina investighează deportarea copiilor ca o formă de genocid. - Profimedia

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat că instituția pe care o conduce a instrumentat mai mult de 20 de cazuri în care rușii sunt acuzați că au luat cetățeni ucraineni din estul țării și i-au dus în Rusia. Ea a mai subliniat că investigarea deportării copiilor reprezintă o parte importantă a dosarului de genocid împotriva Rusiei.

Convenția privind genocidul, un tratat adoptat de Adunarea Generală a ONU în urma Holocaustului nazist, specifică cinci acte care ar putea reprezenta această crimă: uciderea membrilor unui grup, cauzare de vătămări corporale sau mentale grave, impunerea unor condiții de viață menite să distrugă grupul, prevenirea nașterilor și transferarea forțată a copiilor din grup.

Venediktova a refuzat să ofere o estimare a numărului de copii ucraineni care au ajuns peste graniță. Cu toate acestea, Liudmila Denisova, avocatul poporului, a anunțat că ar putea fi vorba despre aproximativ 210.000 micuți. În total, autoritățile de la Kiev estimează că 1,2 milioane dintre cetățeni săi au fost deportați.

Kremlinul a refuzat să comenteze aceste acuzații ale ucrainenilor. Agenția de presă TASS, care a citat un oficial rus a transmis că "peste 1,55 milioane de persoane care au sosit de pe teritoriul Ucrainei și Donbasului au trecut granița cu Federația Rusă. Dintre aceștia, peste 254,000 sunt copii".

Pe acelaşi subiect

Procurorii continuă investigarea crimelor de război

În afară de genocid, alte presupuse crime de război sunt examinate în regiunile Kiev, Harkov, Lvov, Sumy și Jîtomîr, a declarat biroul procurorului general. Oficialii din Ucraina au declarat că investighează atacarea deliberată a civililor și a infrastructurii, violurile, torturile și crimele comise de trupele ruse.

Venediktova a declarat că Ucraina a identificat mai mult de 600 de suspecți de crime de război ruși și a început deja urmărirea penală împotriva a aproximativ 80 dintre ei, dintre care un număr mic sunt ca prizonieri de război. Ea nu a explicat dacă aceștia sunt acuzați și de deportarea copiilor.

Rusia a negat cu tărie că forțele sale au comis crime de război în Ucraina și, la rândul său, a acuzat trupele ucrainene de atrocități, inclusiv maltratarea prizonierilor de război. Kievul a declarat că acuzațiile de abuz vor fi investigate.

Experții în dreptul internațional avertizează că dovedirea genocidului este complicată și că acest lucru a fost posibil doar în cazul a trei conflicte din istorie: Bosnia, Rwanda și Cambodgia. Vestea bună în cazul Ucrainei este că au fost strânse dovezi suficiente și că a fost identificat un tipar al modului în care au avut loc violențele cauzate de soldații ruși.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Putin a luat 200.000 de copii ucraineni, acuză Zelenski. Kievul anchetează deportările ca posibil genocid