Antena Meniu Search
x

Video Război Rusia - Ucraina, ziua 168 LIVE TEXT. Statele G7 îi cer lui Putin să cedeze Kievului controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Război Rusia - Ucraina, ziua 168. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei. Totoodată, liderul de la Kiev a cerut Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie, idee care a găsit sprijin în rândul unor state europene, dar a înfuriat Moscova.

de Redactia Observator

la 10.08.2022, 21:27

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:20 Consiliul de Securitate al ONU se reunește joi pentru a discuta situația centralei nucleare de la Zaporojie

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni joi, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a dezbate situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, situată în estul Ucrainei, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de atacuri în aceasă zonă, afirmă surse diplomatice, notează Mediafax.

Surse diplomatice din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Securitate ONU, deţinută în luna august de China, au declarat că reuniunea este programată la sediul Naţiunilor Unite din New York joi după-amiază (joi seară, ora României), informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Monde.

Pe acelaşi subiect

O altă sursă a declarat că reuniunea a fost solicitată de Rusia. Este puţin probabilă o decizie fermă a Consiliului de Securitate ONU în privinţa situaţiei de la Centrala nucleară Zaporojie, în condiţiile în care Rusia are drept de veto, la fel ca Statele Unite, China, Marea Britanie şi Franţa.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de câteva zile de efectuarea unor bombardamente în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată din martie de armata rusă.

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate ţările să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE 20:40 Rusia, tot mai aproape să cumpere dronele Teheranului. Soldații Moscovei au început să se antreneze în Iran pentru a le folosi

SUA consideră că militarii ruși au început să se antreneze în Iran pentru a folosi drone în ultimele câteva săptămâni. Experții cred că acesta cel mai recent indiciu că Rusia intenționează să achiziționeze astfel sistemele pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. Detalii aici.

UPDATE 19:50 Embargoul UE asupra cărbunelui din Rusia intră în vigoare de la miezul nopții

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc intră în vigoare miercuri la miezul nopţii, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice, notează Agerpres.

Acest embargo decretat în aprilie de Cei 27 devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

UE importa până anul trecut 45% din cărbunele său din Rusia pentru o sumă de 4 miliarde de euro pe an şi anumite ţări, precum Germania şi Polonia de exemplu, care îl utilizau în producţia de electricitate, erau în mod special dependente de cărbunele rusesc.

În contextul în care consumul european anual de cărbune, combustibil fosil poluant, a scăzut de la 1.200 la 427 milioane de tone între 1990 şi 2020, închiderea a numeroase mine de pe continent a contribuit la creşterea dependenţei europenilor de importuri.

În ceea ce priveşte huila, achiziţiile UE din Rusia au crescut de la opt milioane de tone în 1990 (7% din importuri), la 43 de milioane în 2020 (54%).

În contextul căderii livrărilor de gaz rusesc şi riscului de penurie, mai multe ţări - precum Germania, Austria, Ţările de Jos, Italia - au anunţat în ultimele luni un recurs sporit la centralele electrice pe cărbune.

UPDATE 18:20 Trimite Coreea de Nord 100.000 de soldați să lupte în Ucraina alături de Rusia? Cum s-a rostogolit un fake news

Informația potrivit căreia Coreea de Nord a trimis sau intenționează să trimită până la 100.000 de soldați ”voluntari” pentru a lupta alături de ruși în Ucraina este cel mai probabil un fake news concluzionează Newsweek. Totul a plecat de la o simplă speculație făcută de un expert militar la televiziunea rusă și de un deputat de opoziție, iar presa de stat și canale anonime de Telegram au amplificat zvonul până a ajuns în presa străină. E adevărat că Phenianul a încercat să strângă legăturile economice și militare cu Moscova, dar nu a făcut niciun anunț public care să sugereze că trimite soldați în Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 17:25 Ucraina vrea să recucerească regiunea Herson până la finalul anului

Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat într-un interviu că scopul trupelor Kievului este acela de a recuceri regiunea Herson până la finalul anului. 

"Din păcate, nu vă pot da un interval de timp sau o dată. Dar vreau să le transmit oamenilor din Herson... nu va dura atât cât se așteaptă toată lumea. Va fi rapid", a declarat generalul maior Dmitro Marchenko într-un interviu acordat RBC-Ucraina. "În viitorul apropiat, ei vor vedea și auzi totul."

Întrebat dacă scopul Kievului este de a elibera Herson până la sfârșitul anului, Marchenko a spus, "100%", specificând că acesta este obiectivul de a pune capăt ocupației ruse în Kherson și "sfârșitul fazei active a războiului".

"Și apoi vor avea loc mai multe operațiuni militare locale. Dar până la sfârșitul anului trebuie să finalizăm faza principală a acestui război", a adăugat el.

Marchenko a vorbit, de asemenea, despre atacurile ucrainene menite să dezactiveze podurile de peste râul Nipru, care au fost folosite de forțele ruse pentru a reaproviziona unitățile din Herson.

UPDATE 16:50 Danemarca trimite specialiști care să îi instruiască pe militarii ucraineni în Marea Britanie

Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldaţi ucraineni şi, de asemenea, are în vedere să pregătească ofiţeri ucraineni în Danemarca, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Jyllands-Posten, notează Agerpres. 

Interviul precede o conferinţă care începe joi la Copenhaga, unde miniştrii apărării britanic, danez şi ucrainean vor discuta despre sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, printre care pregătire militară, operaţiuni de deminare şi livrări de arme.

''În viitorul apropiat, Danemarca trimite 130 de instructori militari la un proiect de pregătire britanic'', a afirmat Bodskov.

El a declarat pentru publicaţia Jyllands-Posten că instructorii vor furniza pregătire militară de bază, inclusiv pentru luptă urbană şi operaţiuni tactice, pentru soldaţi ucraineni fără nicio experienţă militară sau cu experienţă limitată.

În plus, Danemarca va antrena personal militar ucrainean pe teritoriul danez, a adăugat demnitarul danez, care a adăugat că primul pas va fi instruirea de ofiţeri.

UPDATE 15:25 Țările G7 cer Rusiei să predea controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie Ucrainei

Grupul Celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări din lume acuză miercuri Rusia de faptul că ”pune în pericol” zona ucraineană în care se află Centrala Nucleară Zaporojie, ocupată dee armata rusă, şi cere restituirea centralei Ucrainei, relatează AFP.

”Cerem ca Rusia să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei Nucleare Zaporijjea”, îndeamnă Grupul într-un comunicat, publicat de către Germania, care deţine preşedinţia G7.

”Controlul continuu al centralei de către Rusia este cel care pune regiunea în pericol”, subliniază G7.

UPDATE 14:30 A lovit Ucraina cu rachete în inima Crimeei? Sabotaj sau neglijență?

Explozii puternice s-au produs marți seară în apropierea bazei aeriene militare rusești Saki din Crimeea, în ceea ce ar putea fi cea mai lungă lovitură a armatei ucrainene în regiunile ocupate de ruși. În mod oficial, autoritățile ruse susțin ipoteza unei neglijențe care ar fi dus la detonarea muniției de război pentru avioane, dar personalități publice și bloggeri militari ruși înaintează varianta unui sabotaj organizat cu drone. 

UPDATE 13:00 Război Rusia - Ucraina. 13 civili ucişi în bombardamentele ruseşti în Dnipropetrovsk

Treisprezece civili au fost ucişi în noaptea de marţi spre miercuri în bombardamente ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), care au vizat o localitate situată în apropiere de centrală nucleară din Zaporojie, a anunţat şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko, citat de AFP, Reuters şi Ukrinform.

Atacul cu lansatoare de rachete multiple Grad a vizat în principal micul oraş industrial Marganeţ, situat pe malul opus al fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, care săptămâna trecută a fost ţinta unor lovituri de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.

Localitatea Vîsşetarasovka, unde o femeie a fost ucisă şi un cuplu rănit, a fost de asemenea vizată de bombardamentele ruseşti.

UPDATE 12:50 Rusia a creat Corpul 3 de armată

Rusia a creat "aproape sigur" o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării în buletinul zilnic despre situația războiului din Ucraina.

UPDATE 12:30 Steven Seagal filmează un documentar despre războiul din Donbas

Steven Seagal, cunoscut actor de la Hollywood, a ajuns în Donbas acolo unde intenţionează să filmeze un documentar despre război. Seagal a vizitat prima dată Olenivka, închisoarea pe care ruşii ar fi bombardat-o pentru a ucide prizonieri de război ucraineni. Partea rusă s-a apărat la acea dată şi a precizat că armata ucraineană a fost cea care a lansat bombardamentul.

UPDATE 12:00 Statele Unite recunosc că au trimis rachete anti-radar HARM în Ucraina

Colin Kahl, subsecretarul american al Apărării a confirmat că SUA au transferat „rachete anti-radar” AGm-88 HARM forțelor armate ucrainene, fără a preciza câte sau când au fost trimise în Ucraina, potrivit The Drive. Este prima dată când Departamentul de Stat recunoaşte că a trimis Ucrainei astfel rachete, potrivit CNN.

UPDATE 11:20 Autorități ucrainene: Exportul de produse agricole a crescut vertiginos în luna iulie 

Exporturile ucrainene de cereale, semințe oleaginoase și ulei vegetal au crescut cu 22,7% în iulie față de iunie. Creșterea este cu aproximativ 2,66 milioane de tone.

Acest lucru se datorează unor livrări mai mari de grâu și orz, a anunțat miercuri Ministerul Agriculturii prin intermediul unui comunicat. Potrivit documentului, în iulie au fost exportate 412.000 de tone de grâu, 183.000 de tone de orz, 1,1 milioane de tone de porumb, 362.100 de tone de semințe de soare și alte produse.

Luna aceasta, Ucraina a reluat exporturile globale de cereale în urma unui acord negociat de ONU și Turcia. Cel puțin 10 nave au plecat din porturile de la Marea Neagră de la 1 august, prima dintre ele ajungând luni la destinația finală, Istanbul.

UPDATE 11:00 Celebrul balerin Sergei Polunin şi-a tatuat alte două imagini cu Putin

Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, Sergei Polunin a fost adesea numit rebel. Acum a publicat o poză pe Instagram în care îi pot fi văzute tatuajele de pe corp. Pe lângă imaginea estompată a lui Vladimir Putin din mijlocul pieptului, pe umeri pot fi văzute alte două capete ale liderului de la Kremlin.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:40 Noi imagini de la baza militară rusească din Crimeea, după exploziile devastatoare

Un orăşel de pe litoralul de vest al Crimeei, la peste 150 de kilometri de linia frontului, a fost zguduit pe neaşteptate de cel puţin 12 explozii puternice. Imaginile publicate de NEXTA, pe Twitter, arată amploarea dezastrului. 

UPDATE 10:30 Noi bombardamente în zona Zaporojie

Bombardamentele rusești au continuat pe parcursul nopții în regiunea Zaporojia din sud-estul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat un deces, potrivit Sky News.

Anatoliy Kurtev, de la Consiliul Municipal Zaporojia, a anunțat că rușii au „bombardat periferia" regiunii în primele ore ale dimineții. El a precizat că cel puțin 30 de case au fost avariate, iar alte trei din comunitatea Kushugum au fost complet distruse.

Potrivit experților, bombardamentele din regiune sunt foarte periculoase deoarece în apropiere se află o centrală nucleară. De altfel, unitatea a fost lovită de rachete în weekend-ul trecut. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru aceste atacuri.

UPDATE 09:50 Consiliul de Securitate al ONU, discuții despre bombardamentele de la Zaporojie

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele vizând centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri DPA. Rusia a solicitat marţi o întâlnire a celui mai puternic organism al ONU pentru joi după-amiază la New York.

Consiliul de 15 membri va fi informat de Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la situaţia de la centrala electrică Zaporojie.

UPDATE 09:20 Bombardamente la Nikopol, soldate cu 11 morți

11 persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite de bombardamentele rusești la Nikopol. Mai multe locuințe au fost avariate și aproape 1.000 de persoane au rămas fără gaz, a declarat administrația militară regională.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 08:10 Rușii se laudă că ar fi ucis 33 de mercenari români

Ruşii susţin, fără a aduce vreo dovadă, că au eliminat zeci de asemenea aşa-zişi mercenari, inclusiv români. Cu 207 luptători, România s-ar afla pe locul doi, după Polonia, între ţările ai căror cetăţeni luptă în Ucraina. Aceasta potrivit unei liste publicate la Moscova, foarte detaliate, dar lipsite, din nou, de orice dovadă.

UPDATE 08:00 Ucraina sugerează că partizanii se află la originea exploziilor din Crimeea

Un înalt oficial ucrainean a sugerat că o serie de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea ar fi putut fi opera unor partizani, întrucât Kievul a negat orice responsabilitate pentru incidentul din adâncul teritoriului ocupat de ruşi, conform Reuters.

În urma exploiziei un civil  a murit, iar alte opt persoane au fost rănite, potrivit Departamentului de sănătate din Crimeea anexată de Rusia.

UPDATE 07:20 Letonia doreşte să se alăture Kievului împotriva Rusiei în faţa CEDO

Letonia a cerut în mod oficial luni Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să se alăture procedurii ucrainene împotriva Rusiei, notează AFP.

CEDO a anunţat la sfârşitul lui iunie că a înregistrat o cerere interstatală oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o procedură destul de rară, menită să constate încălcările drepturilor omului comise de Moscova de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie.

UPDATE 07:10 Ruşii vor racorda centrala nucleară de la Zaporojie la Crimeea

Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom, scrie Agerpres.

"Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea", a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

"Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el.

"Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

UPDATE 07:00 Zelenski vrea interdicţii de călătorie pentru ruşi

Volodimir Zelenski doreşte o interdicţie de un an de călătorie şi expulzarea ruşilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceştia să poată trăi „în propria lume până când îşi schimbă filosofia”.

El a reclamat că sancţiunile impuse până acum Rusiei pentru a o pedepsi pentru invadarea ţării sale pe 24 februarie sunt prea slabe.

„Orice fel de ruşi... faceti-i să plece în Rusia”, a spus Zelenski, „Vor înţelege atunci. Vor spune: „Acest (război) nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populaţie nu poate fi trasă la răspundere, nu-i aşa? Poate", a argumentat el.

Zelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucraineia început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu ea

”Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”, a declarat Zelenski, solicitând noi sancţiuni împotriva Rusiei, potrivit News.ro.

”Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică şi război. Război. (...) Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a declarat Zelenski.

”Acest război rusesc împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei”, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 168 LIVE TEXT. Statele G7 îi cer lui Putin să cedeze Kievului controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie