Antena Meniu Search
x

Trei ţări din Europa au închis spaţiul aerian pentru avionul lui Serghei Lavrov. Kremlinul consideră gestul drept "un act ostil"

Kremlinul a calificat luni drept "un act ostil" închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, ceea ce a dus la anularea vizitei sale în Serbia, informează Reuters şi AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.06.2022, 15:34

Trei ţări din Europa au închis spaţiul aerian pentru avionul lui Serghei Lavrov. Kremlin consideră gestul drept "un act ostil"
- Profimedia

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca. La rândul său, ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept "de neimaginat" închiderea de către cele trei ţări a spaţiului lor aerian pentru avionul ce ar fi trebuit să-l ducă în Serbia. "Inimaginabilul s-a produs", a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă, denunţând de asemenea drept "scandaloasă" această măsură.

De asemenea, Lavrov a anunţat că omologul său sârb a fost invitat la Moscova, adaugând că speră că această vizită a oficialului sârb "nu va fi obstrucţionată". "Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia", a spus Lavrov. El a mai declarat că "dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident". Ministrul afacerilor interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, şi-a exprimat luni profundul regret în legătură cu "obstrucţionarea" vizitei lui Lavrov, pe care el l-a descris drept "un mare şi adevărat prieten al Serbiei". "O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei", a subliniat Vulin într-un comunicat.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti în urma invaziei. Lavrov urma să efectueze luni şi marţi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o "politică criminală" în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina "cultura, tradiţia şi moştenirea lor". Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii militare a acestei ţări în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Trei ţări din Europa au închis spaţiul aerian pentru avionul lui Serghei Lavrov. Kremlinul consideră gestul drept "un act ostil"