Antena Meniu Search
x

Rușii aruncă la gunoi și incendiază cadavrele camarazilor uciși în război. "Munții de cadavre au doi metri înălțime"

Localnicii din Herson povestesc că rușii au transformat groapa de gunoi de la marginea orașului într-un crematoriu în aer liber. Forțele Kremlinului au ars cadavrele camarazilor uciși pe front și le-au lăsat pradă animalelor care dau târcoale în zonă, potrivit The Guardian.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 22.11.2022, 12:46

Rușii aruncă la gunoi și incendiază cadavrele camarazilor uciși în război. "Munții de cadavre au doi metri înălțime"
Rușii aruncă la gunoi și incendiază cadavrele camarazilor uciși în război. "Munții de cadavre au doi metri înălțime" - Profimedia Images

Locuitorii din Herson au declarat că au văzut camioane rusești sosind la groapa de gunoi, încărcate cu saci negri care apoi au fost incendiați, emanând un fum gros și un miros groaznic de carne arsă. Martorii sunt convinși că rușii aruncau cadavrele camarazilor uciși în timpul luptelor grele din lunile trecute. „De fiecare dată când armata noastră a bombardat rușii, ei mutau rămășițele la groapa de gunoi și le ardeau”, a declarat 

Contraofensiva Ucrainei a început la sfârșitul lunii iunie, când armata Kievului a folosit rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii rusești. Tot în această perioadă au apărut și primele îngrijorări ale localnicilor că zona ar putea fi transformată într-o groapă comună.

„Rușii au condus un Kamaz plin cu gunoaie și cadavre, toate împreună, și le descărcau. Credeți că cineva a stat să-i îngroape? Le-au descărcat și apoi au aruncat gunoiul peste ei și gata”, a povestit un angajat. Bărbatul a mărturisit că nu a observat dacă acele cadavre aparțin civililor sau soldaților. 

Mărturiile ucrainenilor care locuiesc lângă groapa de gunoi

Pe acelaşi subiect

O localnică în vârstă de 45 de ani, care aducea de ani de zile, deșeuri cu propriul camion a declarat că la intrare, rușii au instalat un punct de control. „Nu am avut voie să ne apropiem de zona gropii de gunoi unde ardeau cadavrele. Au veni aici, și-au lăsat câțiva soldați de gardă, au descărcat și au ars. Într-o zi, am ajuns, alături de soțul meu, la momentul nepotrivit. Am venit aici în timp ce ei își făceau treaba și l-au lovit pe soț cu bâta”, povestește femeia. 

Locuitorii unui bloc aflat în apropierea gropii de gunoi au mărturisit că atunci când rușii au început să dea foc, s-a emanat un miros insuportabil, până aerul a devenit aproape irespirabil.

„Mi s-a făcut greață când am simțit mirosul acela”, spune Olesia Kokorina, 60 de ani. „Și era și înfricoșător, pentru că mirosea a păr ars și, știi, mirosea și ca la dentist. Iar fumul era atât de gros, încât nu puteai vedea clădirea de alături.”

„Nu a mai mirosit niciodată așa”, spune Natalia, 65 de ani. „Erau o mulțime de camioane și toate erau pline cu saci. Nu știu ce era în ele, dar duhoarea de la fumul din groapa de gunoi era groaznică, nici nu am putut deschide ușa balconului. Au fost zile în care nu puteai respira din cauza mirosului.”

Rusia ascunde numărul real al pierderilor suferite în război

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproape 6.000 de soldați ruși au murit în Ucraina, însă, potrivit unui bilanț al Pentagonului, numărul victimelor în rândurile soldaților ruși este estimat la 80.000. 

Serviciul de securitate al Ucrainei susține că există mii de morminte neoficiale ale soldaților uciși pe front, deoarece Kremlinul îi înregistrează ca „dispăruți în acțiune” în încercarea de a-și acoperi pierderile dezastruoase suferite în război.

Potrivit unui apel telefonic interceptat de ucraineni, un soldat rus povestea că trupurile neînsuflețite ale camarazilor săi au fost îngropate într-o groapă comună, în Donețk. „Există atât de mult Cargo 200 [cod militar pentru soldații morți] încât munții de cadavre au doi metri înălțime”, a spus el în apel. „Nu este o morgă, este o groapă. Este masivă. Pur și simplu îi aruncă acolo și apoi, mai târziu, este mai ușor să susții că sunt dați dispăruți. Este mai ușor pentru ei să pretindă că lipsesc și asta e”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Rușii aruncă la gunoi și incendiază cadavrele camarazilor uciși în război. "Munții de cadavre au doi metri înălțime"