Antena Meniu Search
x

Video Serghei Şoigu a ordonat retragerea armatei ruse din Herson. Cum explică generalii "umilirea" Moscovei

Serghei Şoigu, ministrul Apărării din Rusia, a ordonat începerea retragerii trupelor aflate pe malul vestic al râului Nipru, informează TASS. Presa internaţionala a relatat în ultimele zile că Washingtonul a sfătuit Kievul să înceapă negocieri de pace cu Putin doar după recucerirea Hersonului. Războiul din Ucraina a ajuns în ziua a 259-a.

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 18:55

Vezi și

UPDATE: Consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu sunt "semne" că ruşii s-ar retrage din Herson "fără să lupte".

Comandantul armatei ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, afirmă că aprovizionarea oraşului Herson nu mai este posibilă. Retragerea presupune părăsirea de către armata rusă a malului de vest al fluviului Nipru. "Viaţa şi sănătatea soldaţilor noştri vor reprezenta mereu o prioritate pentru noi", a declarat Serghei Şoigu. "Trupele ruse vor ocupa poziţii defensive pe malul estic al râului Nipru", a declarat şi generalul Surovikin, comandatul din teren al trupelor ruse din Ucraina.

Adjunctul guvernatorului regiunii, mort într-un accident

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

Pe acelaşi subiect

"Începeţi retragerea soldaţilor!", a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin, care a recunoscut că nu este "deloc" o decizie uşor de luat. Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie. Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei militare regionale din Herson, instalat de ruşi, a murit miercuri într-un accident rutier, au relatat agenţiile de presă de stat ruse, citate de Reuters. Stremousov a fost una dintre cele mai proeminente personalităţi ale ocupaţiei ruse în Ucraina, folosind reţelele de socializare pentru a lansa declaraţii agresive, dintre care cea mai recentă a apărut miercuri dimineaţă. Agenţia de presă TASS a scris că serviciul de presă al şefului regiunii a confirmat decesul oficialului rus. Circumstanţele exacte sunt neclare.

Ce ar putea însemna retragerea ruşilor din Herson

Decizia aparent bizară a Ministerului rus al Apărării de a începe retragerea sodaţilor din Herson ar putea face parte dintr-o strategie mai amplă a ruşilor de a forţa negocierile de pace. Potrivit informaţiilor apărute în presa internaţională, SUA vor cere Ucrainei să negocieze cu Rusia doar după ce armata ucraineană va cuceri Hersonul.

Ultimele informații care circulă în birourile NATO de la Bruxelles arată că luptele acea regiune capătă nu doar o valoare strategică din punct de vedere militar. Dar și din punct de vedere politic și diplomatic. Mai mult, America este cea care transmite aliaților săi posibilitatea unei schimbări. Învingerea armatei ruse într-una dintre cele mai importante porți către Marea Azov și Crimeea ar fi prima posibilitatea de a începe negocieri reale cu Moscova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Serghei Şoigu a ordonat retragerea armatei ruse din Herson. Cum explică generalii "umilirea" Moscovei