Antena Meniu Search
x
LIVE

Rușii au lăsat fără curent Harkov şi Donețk. Zelenski a răbufnit la adresa rușilor: Mai credeţi că ne puteţi speria sau îngenunchea?

Volodimir Zelenski a scris un mesaj dur pe contul său de Telegram, adresat ruşilor, după ce regiunile Harkov şi Donețk au fost lăsate fără electricitate. Președintele ucrainena a numit atacurile ruşilor asupra infrastructurii civile “actele teroriste” şi că aşa-zisa "prietenie și fraternitate a ruşilor" este mai înfricoșătoare şi mai ucigătoare decât frigul, foamea şi bezna. Război Rusia - Ucraina, ziua 201 LIVE TEXT

De Redactia Observator la 12.09.2022, 10:33
Rușii au lăsat fără curent Harkov şi Donețk. Zelenski a răbufnit la adresa rușilor: Mai credeţi că ne puteţi speria sau îngenunchea?
Rușii au lăsat fără curent Harkov şi Donețk. Zelenski a răbufnit la adresa rușilor: Mai credeţi că ne puteţi speria sau îngenunchea? - Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, nu instalații militare. "Obiectivul este de a priva oamenii de lumină şi încălzire", a afirmat preşedintele ucrainean. Zelenski le-a transmis rușilor să înțeleagă că aleg să rămână fără gaz, apă, curent și mîncare decât ”să mai fie cu ei”

”Chiar și prin întunericul impenetrabil, Ucraina și lumea civilizată văd clar aceste acte teroriste. Atacuri deliberate și cinice cu rachete asupra infrastructurii civile critice. Unde nu sunt instalații militare. Regiunile Harkov și Donețk au fost lăsăte fără curent. În Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumî sunt probleme parțiale la alimentarea cu energie. Mai credeţi că suntem "un singur popor"? Mai credeţi că ne puteţi speria, îngenunchea​ sau să ne faceţi concesii?

Chiar nu aţi înţeles nimic? Nu înţelegeţi cine suntem? Pentru ce suntem? Despre ce vorbim? Citiţi-ne pe buze: Fără gaz sau fără voi? Fără voi. Fără lumină sau fără voi? Fără voi. Fără apă sau fără voi? Fără voi. Fără mancare sau fără voi? Fără voi. Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de înfricoșătoare și letale pentru noi precum "prietenia și fraternitatea voastră". Dar istoria va pune totul la locul lui. Vom avea gaz, lumină, apă și mâncare.. şi vom fi și fără voi”, a scris Zelenski pe Telegram. 

Părţi importante din estul Ucrainei au fost afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni. Autorităţile din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk şi Poltava au anunţat ulterior că alimentarea cu curent electric a fost complet restabilită.

Pe acelaşi subiect

Zelenski, discurs pentru armata Ucrainei după 200 de zile de război: 20 de milioane de secunde de rezistenţă ucraineană. Şi tot atâtea motive pentru a le spune mulţumesc

Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul său de duminică noapte apărătorilor Ucrainei, mulţumindu-le tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii. “Este ziua 200 de resistenţă. De luptă. Războiul poporului nostru. Pentru libertate, pentru independenţă, pentru dreptul de a fi. În aceste 200 de zile, au reuşit multe, dar ce este cel mai important, drept urmare şi cel mai dificil, urmează. Şi vreau să le dedic acest discurs celor care sunt înainte. Cărora le este cel mai greu acum, când fac cel mai important lucru.

Aceştia sunt toţi apărători ai Ucrainei. Toţi cei care au rezistat cu curaj timp de 200 de zile, fiind exact motivul pentru care Ucraina rezistă. Puternică şi de aceea suntem liberi. De nezdrobit şi de aceea suntem independenţi. Luptătorii noştri, care l-au oprit pe inamic într-un mod eroic, acum îi împing pe ocupanţi în afară către nord, sud şi est. În toate direcţiile, dar mişcându-se într-o singură direcţie - înainte şi către victorie.

200 de zile de rezistenţă ucraineană. Aproape 5000 de ore. Aproape 300.000 de minute. Aproape 20 de milioane de secunde. Şi tot atâtea motive pentru a le spune mulţumesc tuturor celor care au făcut asta posibil. De milioane de ori. Să le spunem că noi credem în ei, credem în victoria lor”, a spus Zelenski.

El a vorbit despre distrugerile aduse de armata ucraineană invadatorilor ruşi şi despre zonele apărate şi eliberate: “Le mulţumesc tuturor celor care în 200 de zile au distrus peste 2.000 de tancuri inamice, 4.500 de vehicule blindate, peste 1.000 de sisteme de artilerie inamice, 250 de avioane şi 200 de elicoptere, aproape 1.000 de drone, 15 nave şi ambarcaţiuni, mii de alte echipamente ale inamicilor. Au eliberat sute de oraşe şi sate. Au distrus planurile inamicilor. Au apărat Kievul. Ne-au salvat capitala şi astfel ne-au menţinut credinţa în victorie. Care au apărat Harkiv, Mikolaiv, Cernihiv, Odesaa, Zaporojie, Dnipro. Au apărat Mariupol şi Azovstal. Au eliberat regiunea Kiev, regiunea Jîtomîr, regiunea Cernihiv, regiunea Sumî. Bucha, Irpin, Borodianka, Vorzel, Hostomel, Makariv, Ohtîrka, Sumî. Şi acum Balaklia, Izium, Kapiansk. Toţi cei care au eliberat, eliberează şi vor elibera toate teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei. (...) Care au muncit la 200 la sută în aceste 200 de zile”.

“Inamicii au spus că s-au rătăcit, că merceau la un exerciţiu. I-aţi învăţat multe. Abilitatea de a se îmbrăca repede şi a pleca de pe pământul nostru şi înţelegerea faptului că prin abandonarea echipamentelor şi armelor acest lucru se poate face mult mai rapid şi mai uşor. Mulţi nu vor uita niciodată ce îi aşteaptă pe toţi musafirii nepoftiţi în Ucraina. Luptătorii noştri. Astăzi, toată lumea observă acţiunile noastre în nordul, sudul şi estul Ucrainei. Lumea este impresionată. Inamicul este panicat. Ucraina este mândră de voi, crede în voi, se roagă pentru voi şi vă aşteaptă. Calea către victorie este una dificilă. Dar suntem siguri: voi sunteţi capabili. Veţi ajunge la frontiere, în toate secţiunile. O să ne vedeţi frontierele şi o să vedeţi spatele inamicilor. O să vedeţi strălucirea din ochii oamenilor noştri şi a călcâielor ocupanţilor. Ei le vor numi “gesturi de bunăvoinţă”. Noi o vom numi victorie.

Credem în voi, în cei care şi-au făcut treaba riscându-şi viaţa, apărându-şi ţara în toate cele 200 de zile, la -15 grade Celsius sau la +35 de grade, la ora 02.00 noaptea sau la 06.00 dimineaţa, sau într-o zi normală de luni sau de Ziua Independenţei, în ciuda oboselii, tensiunii şi pericolului. Care au fost pregătiţi. Care nu acordă atenţie zvonurilor şi bârfelor. Care nu citesc ştiri false pe internet, ci scriu istorie în viaţa reală. Istoria independenţei. Istoria victoriei. Istoria Ucrainei. Luptătorii noştri, apărătorii noştri. Pentru noi, voi sunteţi categoric prima armată din lume”, a mai spus Zelenski.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rușii au lăsat fără curent Harkov şi Donețk. Zelenski a răbufnit la adresa rușilor: Mai credeţi că ne puteţi speria sau îngenunchea?