Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 201 LIVE TEXT. Unități rusești de pe malul vestic al Niprului, din zona Herson, ar încerca să ia legătura cu militarii ucraineni pentru a se preda

Război Rusia - Ucraina, ziua 201. Volodimir Zelenski spune că următoarele trei luni vor fi decisive pentru soarta războiului. El a anunțat, duminică seara, armata sa a preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, unde Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti. Militarii ucraineni au ajuns, practic, la graniţa Rusiei, în toată regiunea Harkov. De cealaltă parte, rușii se răzbună pentru înfrângerea din nordul Ucrainei prin bombardamente asupra centralelor electrice şi altor obiective esenţiale de infrastructură. Mai multe regiuni ucrainene, inclusiv marele oraş Harkov, au rămas, ieri seară, într-un întuneric total. 

de Redactia Observator

la 12.09.2022, 22:40

Rusia se răzbună pentru înfrângerea din nordul Ucrainei prin bombardamente asupra centralelor electrice şi altor obiective esenţiale de infrastructură. Mai multe regiuni ucrainene, inclusiv marele oraş Harkov, au rămas, ieri seară, într-un întuneric total. Preşedintele Zelenski califică atacurile drept acte de terorism şi afirmă că Ucraina nu va ceda. 

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:40. Zeci de deputaţi municipali din Rusia au semnat petiţia prin care se cere demisia lui Vladimir Putin. Se invocă "înalta trădare"

Petiţia publică prin care preşedintelui rus Vladimir Putin i se cere să demisioneze din funcţie a strâns adeziunea a 84 de deputaţi (consilieri) municipali din toată Rusia, care cer ca Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina, relatează EFE.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:00. Zelenski nu accepta nicio variantă a "acordurilor de la Minsk"

Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat luni jurnalistului Fareed Zakaria pentru CNN, răspunzând la o întrebare despre înaintarea trupelor ucrainene în regiunea Herson (sud) şi în est, relatează Unian.

UPDATE 19:50. Patru civili găsiți morți "cu urme de tortură", în regiunea Harkov

Patru corpuri de civili ucişi au fost găsite cu "urme de tortură" în localitatea Zaliznicinoie, în regiunea Harkov, recent recucerită de Kiev de la forţele ruse, a anunţat luni Parchetul ucrainean, citat de France Presse.

Cele patru cadavre, potrivit acestuia, au fost găsite duminică şi "purtau semne de tortură". "Trei fuseseră îngropaţi pe terenurile familiilor lor, iar al patrulea a fost îngropat pe teritoriul fabricii de asfalt în faţa gării feroviare", a precizat Parchetul pe pagina sa de Facebook.

"Potrivit versiunii preliminare a anchetei, cele patru persoane au fost ucise de către militari ruşi în timpul ocupaţiei satului", indică instanţa, care adaugă că localnicii au fost cei care "s-au adresat forţelor de ordine şi au semnalat că militarii ruşi au ucis concetăţeni ai lor", după ce localitatea a trecut sub control ucrainean săptămâna trecută, transmite Agerpres.

UPDATE 18:30. Ucraineni filmați în timp ce îi îndeamnă pe ruși să se predea

Oficiali de la Kiev au declarat, luni, că soldații ucraineni au intensificat apelurile către militarii ruși și le cer prin portavoce să se predea. "Ivan, predă-te!", îndemnă un militar ucrainean, într-o filmare distribuită pe Twitter de Anton Gerașenko, consilier din Ministerul de Interne. Locația și data la care a fost făcută înregistrarea sunt încă necunoscute, informează NYT. De asemenea, Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului armatei ucrainene din Sud, susține că mai multe unități rusești de pe malul vestic al Niprului ar încerca să ia legătura cu Forțele Armate Ucrainene pentru a se preda, sub condiția că vor fi protejați de dreptul internațional. "Sunt conștienți că sunt prinși între Nipru și forțele noastre", a afirmat ea.

UPDATE 17:35. Ucrainenii susțin că avansează și în sud, în regiunea Herson

Armata ucraineană a afirmat luni că a recucerit de la ruşi 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în două săptămâni de contraofensivă în regiunea Herson, venind astfel cu prima estimare în cifre a recuceririlor sale teritoriale în sudul Ucrainei, informează AFP.

"Succesele noastre din aceste ultime două săptămâni sunt destul de convingătoare. Noi am eliberat circa 500 de kilometri pătraţi", a declarat în faţa presei Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene pentru zona Sud.

Potrivit Nataliei Gumeniuk, localităţile Vîsokopillea, Biloghirka, Suhîi Stavok şi Miroliubivka "sunt în întregime sub stindard ucrainean", transmite Agerpres.

UPDATE 17:00. Harkov a rămas iar fără apă și energie electrică, după bombardamente, susține primarul orașului

Loviturile ruse au dus din nou la întreruperea alimentării cu apă şi cu energie electrică a oraşului Harkov, a declarat luni primarul acestui al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, informează Reuters.

"Situaţia din această noapte s-a repetat. Din cauza loviturilor (ruse)... alimentarea cu apă şi cu energie electrică a fost oprită", a spus Ihor Terehov, adăugând că serviciile pentru situaţii de urgenţă lucrează la restabilirea alimentării.

Înainte de aceasta, guvernatorul regiunii Harkov a declarat că liniile de alimentare cu energie electrică ale oraşului au fost restabilite în proporţie de 80% după bombardamentele de duminică ale armatei ruse, care au avut loc după ce forţele militare ucrainene au declanşat o amplă contra-ofensivă pentru a recuceri teritoriu în regiunea Harkov, transmite Agerpres.

Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă.

UPDATE 16:00. Rușii "depășiţi" numeric cu 8-1 în contraofensiva din Harkov. Kremlin: Putin știe care este situația de pe front

Forțele ucrainene i-au depășit numeric pe ruși cu opt la unu în contraofensiva din regiunea Harkov, a declarat un oficialul de ocupație rusă Vitali Ganchev, relatează BBC. Kremlinul susține că Putin știe care este situația de pe front. Vitali Ganchev a declarat la televiziunea rusă că armata Ucrainei a cucerit mai multe localităţi din nordul ţării și a trecut granița cu Rusia.

UPDATE 14:55. Putin spune că războiul va continua până la "atingerea obiectivelor"

Intervenţia miliară rusă în Ucraina va continua ”până la atingerea obiectivelor”, a anunţă luni Kremlinul, după ce armata rusă a părăsit aproape toată regiunea Harkov. "Operaţiunea militară specială va continua până când vor fi îndeplinite obiectivele stabilite iniţial", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

În timp ce Kremlinul susţine că nu există "perspectiva unor negocieri între Moscova şi Kiev", Ucraina anunţă că războiul a intrat în a treia etapă. 

UPDATE 14:10. Franța și România, acord pentru creșterea exportului de cereale din Ucraina prin țara noastră

Ministrul transporturilor din Franţa, Clement Beaune, a declarat duminica aceasta că va semna un acord cu România pentru a creşte exporturile de grâne ucrainene către ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în zona Mediteranei, relatează Reuters. "Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată şi mai multe cereale... către Europa şi ţările în curs de dezvoltare, în special în (ţările din) Mediterană, care au nevoie (de grâne) pentru hrană", a declarat Clement Beaune la postul de televiziune LCI. Beaune a adăugat că acordul include exporturi realizate pe cale terestră, maritimă şi fluvială.

UPDATE 13:45. Cum au reușit ucrainenii să-i învingă pe ruși în Bătălia de la Harkov

Ruşii se confruntă cu o dilemă teribilă de timp și spațiu din cauza contraofensivelor de la Harkov și Herson, susţin experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în analiza publicată luni. ISW susține că Rusia a suferit o înfrângere operațională majoră în Bătălia de la Harkov și că Putin trebuie să retragă trupe fie de la Herson, fie din Donețk, pentru a apăra Luganskul, iar în fiecare dintre aceste situații ucrainenii au de câștigat. Președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală comună, dar mortală, dacă va aştepta prea mult timp pentru a trimite întăriri pe frontul din Lugansk. Mai multe detalii despre analiza ISW, aici

UPDATE 13.00. ISW: Ruşii au fugit haotic de la Izium, au lăsat tancuri și armament în urmă

Harta de informare publicată de Ministerul rus al Apărării pe 11 septembrie a confirmat că forțele ruse se retrag din așezările din jurul orașului Harkov, din nordul regiunii și din localitățile de pe malul vestic al râului Oskol, comentează experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) Imaginile geolocalizate au confirmat că forțele ucrainene au intrat în localitățile Vovceansk și Velykyi Burluk, tâind liniile de comunicare la sol ale rusilor de-a lungul autostrăzii T2104 și ajungând la granița cu Rusia. Imaginile geolocalizate mai arată, de asemenea, că forțele ucrainene au preluat pe 11 septembrie controlul asupra orașului Izium și a așezărilor din sud și sud-vest. Trupele ruse s-au retras probabil din zonă în mare grabă, iar postările pe rețelele de socializare arată tancuri abandonate și alte echipamente militare grele în apropiere de Izium, ceea ce indică faptul că trupele ruse nu au reușit să organizeze o retragere coerentă. Imaginile de pe 11 septembrie cu luptele de la Bilohorivka confirmă că trupele ucrainene au recucerit teren în regiunea Lugansk, potrivit ISW. 

UPDATE 12:30. Ruşii critică dur conducerea militară din Donbas

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov a prăbușit axa de nord a Rusiei în Donbas. Rușii nu au efectuat o retragere controlată, fugind în grabă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de o încercuire la Izium. Rușii au slăbit axa de nord trimițând soldații din această zonă în sudul Ucrainei. Au complicat astfel eforturile de a încetini avansul ucrainenilor sau, cel puțin, de a pregăti o retragere. Avansul ucrainenilor nu s-a limitat la zona Izium. Au capturat pe 10 septembrie localitatea Velykyi Burluk, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița cu Rusia. Forțele ucrainene au pătruns cu până la 70 de kilometri în unele locuri în liniile rusești și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, începând cu 6 septembrie - mai mult teritoriu decât au capturat forțele ruse în toate operațiunile lor din luna aprilie încoace, notează experții americani de la ISW.  Forțele ucrainene vor captura complet orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja. Eliberarea Iziumului este cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev în luna martie. Ucrainenii au eliminat avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40 pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a depăși pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slaviansk - Kramatorsk. Încercuirea forțelor ruse care fug din Izium ar duce la distrugerea sau capturarea unor forțe semnificative și ar exacerba problemele de moral și forță de luptă în tabăra rusă. Corespondenții de război și bloggerii militari ruși au scris că există probleme în evacuarea Iziumului, indicând că forțele ucrainene reușesc încercuiri cel puțin parțial în unele zone, susține ISW în analiza publicată ieri.

UPDATE 12:00. Ramzan Kadîrov critică armata rusă şi sugerează că Putin nu știe care e situația războiului

Ramzan Kadîrov, liderul cecenilor, s-a remarcat în ultimele luni ca fiind unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina, dar și pe plan intern. Sprijinul pe care acesta l-a oferit Kremlinului s-a concretizat și pe plan militar, prin trimiterea trupelor sale pe front. Cu toate acestea, ultimele evoluții ale conflictului l-au determinat pe dictator să critice conducerea armatei ruse, notează The Guardian.

UPDATE 11:30 Cum au reușit ucrainenii cel mai mare succes de la câștigarea bătăliei de la Kiev în luna martie

Faptul că Ministerul rus al Apărării nu a recunoscut eșecurile Rusiei în Harkov a dus la prăbușirea spațiului informațional rusesc, consideră ISW. Propagandiștii TV susținuți de Kremlin au oferit numeroase explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la faptul că forțele ruse luptă împotriva întregului Occident, până la minimizarea importanței liniilor de comunicare în Kupiansk. Propagandiștii Kremlinului au arătat neobișnuit de dezorganizați, unii au confirmat eliberarea anumitor orașe, iar alții au negat informațiile despre succesul ucrainenilor pe front. Nici experții invitați în platouri nu au putut să susține narațiunea că succesele ucrainene nu sunt importante pentru axa din Donbas. Asta le poate arăta adevăratul progres al ”operațiunii militare speciale” rușilor care se bazează pe presa de stat și pe Ministerul Apărării din Rusia pentru informări. 

Anunțul retragerii ruse din Harkov a atras criticile bloggerilor militari ruși și comunităților naționaliste care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a captura întreaga Ucraină. Bloggerii militari ruși au condamnat pe conturile de Telegram Ministerul Apărării din Rusia pentru că a tăcut, a ales autoizolarea și a distorsionat conștientizarea situației în Rusia, susține ISW. Un blogger rus a susținut chiar că tăcerea Ministerului Apărării este o trădare la adresa militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina. Un alt blogger rus a remarcat că Ministerul Apărării a ignorat sau înjosit în mod repetat comunitatea bloggerilor care și-a exprimat îngrijorările cu privire la conducerea militară rusă și lipsa de transparență de pe linia de front. Bloggeri au cerut Ministerului Apărării din Rusia să preia controlul asupra spațiului informațional și să înceteze să se bazeze pe ascunderea informațiilor. Înainte de retragere, Ministerul rus al Apărării a publicat pe 9 septembrie imagini cu convoaiele militare rusești care se deplasau pentru a consolida Harkovul. Rușii și-au exprimat speranța că aceste întăriri vor stabiliza linia frontului și vor respinge înaintarea ucrainenilor la Izium, deși Ministerul rus al Apărării nu a reușit să ofere un răspuns concret cu câteva zile înainte. Rușii ar fi acceptat justificările ministerului, dacă spațiul informațional nu ar fi fost suprasaturat cu filmări care demonstrau succesele ucrainene. Ministerul rus al Apărării nu a putut răspunde evoluțiilor neașteptate care au lovit narațiunea că invazia rusă este o operațiune ușoară și fără greșeli, susține ISW. Rușii au criticat și autoritățile de ocupație pentru că nu au organizat măsuri de evacuare în regiunea Harkov. Unii au remarcat că administrațiile de ocupație sunt dezorientate și lipsite de inițiativă. Contraofensiva ucraineană a paralizat efectiv conducerea de ocupație rusă, care cel mai probabil se teme acum, scrie ISW.

UPDATE 11:22. Numărul morților din armata rusă a crescut la 52.950, anunță armata ucraineană

Între 24 februarie și 12 septembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat 52.950 de invadatori ruși, o creștere de 300 de militari față de bilanțul precedent, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook. Trupele ucrainene au distrus în total 2.168 tancuri rusești, 4.640 vehicule blindate, 1.269 sisteme de artilerie, 162 sisteme antiaeriene, 243 avioane, 213 elicoptere și 3.463 vehicule și rezervoare de combustibil. Mai multe detalii, aici

UPDATE 11:14. Kievul anunță recucerirea a peste 20 de localităţi în ultimele 24 de ore

Trupele ucrainene au recucerit peste 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul ţării continuă, a anunţat Kievul luni dimineaţă, potrivit DPA, citată de Agerpres. "Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă", a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene într-un raport postat pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Veliki Burluk şi Dvoricina, două comunităţi din nordul regiunii Karkov, au fost abandonate de forţele ruse, se menţionează în raport. Sub presiunea contraofensivelor ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunţat retragerea trupelor din Harkov în weekend, la peste jumătate de an de la începerea războiului. Motivul oficial oferit a fost "regruparea" strategică a unităţilor.

UPDATE 10:35. Zelenski a răbufnit la adresa rușilor: Mai credeţi că ne puteţi speria sau îngenunchea?

Volodimir Zelenski a scris un mesaj dur pe contul său de Telegram, adresat ruşilor, după ce regiunile Harkov şi Donețk au fost lăsate fără electricitate. Președintele ucrainean a numit atacurile ruşilor asupra infrastructurii civile “actele teroriste” şi că aşa-zisa "prietenie și fraternitate a ruşilor" este mai înfricoșătoare şi mai ucigătoare decât frigul, foamea şi bezna.

”Chiar și prin întunericul impenetrabil, Ucraina și lumea civilizată văd clar aceste acte teroriste. Atacuri deliberate și cinice cu rachete asupra infrastructurii civile critice. Unde nu sunt instalații militare. Regiunile Harkov și Donețk au fost lăsăte fără curent. În Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumî sunt probleme parțiale la alimentarea cu energie. Mai credeţi că suntem "un singur popor"? Mai credeţi că ne puteţi speria, îngenunchea​ sau să ne faceţi concesii? Chiar nu aţi înţeles nimic? Nu înţelegeţi cine suntem? Pentru ce suntem? Despre ce vorbim? Citiţi-ne pe buze: Fără gaz sau fără voi? Fără voi. Fără lumină sau fără voi? Fără voi. Fără apă sau fără voi? Fără voi. Fără mancare sau fără voi? Fără voi. Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de înfricoșătoare și letale pentru noi precum "prietenia și fraternitatea voastră". Dar istoria va pune totul la locul lui. Vom avea gaz, lumină, apă și mâncare.. şi vom fi și fără voi”, a scris Zelenski pe Telegram. 

UPDATE 9:30. Occidentul îşi mobilizează industria de apărare pentru a continua să sprijine Ucraina

Ţările occidentale, care se bazează de şase luni pe arsenalele lor pentru a ajuta Ucraina să respingă forţele ruse, îşi mobilizează acum industria de apărare pentru a-şi reface stocurile de armament şi pentru a continua să susţină Kievul, potrivit AFP, citată de Agerpres. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat săptămâna trecută organizarea în curând a unei reuniuni speciale a directorilor pentru armament din grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, care numără aproape 50 de ţări. "Ei vor discuta despre modul în care industriile noastre de apărare vor putea echipa mai bine viitoarele forţe armate ale Ucrainei", a declarat el presei la finalul celei de-a cincea reuniuni a grupului de contact care a avut loc la baza americană Ramstein din Germania.

Vineri, directorul de armament al Pentagonului, Bill LaPlante, a precizat că reuniunea, prima de acest fel, va avea loc la 28 septembrie la Bruxelles. Obiectivul este "de a vedea cum putem coopera în continuare pentru a accelera producţia de capacităţi cheie, pentru a rezolva probleme ale lanţului de aprovizionare şi pentru a creşte interoperabilitatea şi interconexiunea sistemelor noastre", a precizat el într-o conferinţă de presă la Washington. Ţările din NATO nu au aceleaşi armamente, dar sunt toate compatibile: muniţiile fabricate într-o ţară pot fi folosite de un sistem produs de o altă ţară.

Conflictul din Ucraina, unde artileria se dovedeşte decisivă, consumă o cantitate impresionantă de proiectile diverse, iar ţările occidentale au oferit arme la normele NATO forţelor ucrainene, mult mai precise decât muniţiile de producţie rusească pe care le aveau până acum acestea în dotare. Însă aceste donaţii au epuizat arsenalele ţărilor europene, iar UE a anunţat în iulie un sprijin de 500 de milioane de euro pentru doi ani pentru a facilita achiziţiile comune de armamente. Va fi acordată prioritate achiziţiei de rachete aeriene portabile, de rachete antitanc portabile, de tunuri de 155 mm şi de muniţii pentru acestea. "Trebuie accelerat, date fiind stocurile naţionale", a spus atunci comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. SUA, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au deblocat deja 15,2 miliarde de dolari pentru trimiterea a diverse armamente, în special rachete antitanc Javelin, piese de artilerie şi obuze compatibile cu sistemele de artilerie ale NATO. Numai SUA au furnizat 800.000 de astfel de obuze de 155 mm, adică trei sferturi din donaţiile ţărilor occidentale, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler. Însă singura unitate de producţie a acestor obuze în SUA, o uzină a General Dynamics situată la Scranton, în Pennsylvania, produce în prezent 14.000 pe lună. "Trebuie să ajungem la 36.000 pe lună în trei ani", a spus LaPlante.

Însă o astfel de accelerare nu se poate face decât în etape, prin deschiderea de noi linii de asamblare, şi nu va creşte producţia anuală a SUA decât de la 168.000 la 432.000 de obuze, nu mai devreme de 2025. Deşi armata americană dispune de un stoc considerabil de obuze diverse, Pentagonul vrea să apeleze şi la alte ţări producătoare, pentru a-şi completa arsenalul, dar şi pe cel al aliaţilor, continuând în acelaşi timp să ajute Kievul. Armata SUA a semnat recent contracte cu mai mulţi producători din lume pentru achiziţia a 250.000 de obuze, a subliniat directorul armamentului american. Washingtonul a oferit de asemenea forţelor ucrainene peste 1.400 de lansatoare de rachete cu rază scurtă Stinger. Unele piese din aceste sisteme antiaeriene, folosite de peste 40 de ani, au devenit depăşite, iar fabricantul Raytheon a oprit producţia în 2020. Succesul lor în Ucraina a determinat armata americană să atribuie în mai producătorului Raytheon un contract de aproape 700 de milioane de dolari pentru a reface aceste stocuri de Stinger. "Livrările de muniţii americane către Ucraina nu sunt legate în mod specific de capacităţile de producţie anuală a unui tip anume de armament oferit de industria de apărare americană, însă această capacitate de producţie este unul din factorii luaţi în considerare", potrivit colonelului Butler. 

UPDATE 8:30. Rusia a ordonat probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune ocupată a regiunii Harkov, susține ministerul britanic al Apărării

Succesul forțelor ucrainene în împingerea trupelor ruse din regiunea Harkov „are implicații semnificative pentru proiectul operațional general al Rusiei” și pentru moralul soldaților săi de pe teren, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit. Rusia a ordonat probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune ocupată a regiunii Harkov, susțin britanicii, potrivit The Guardian

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Serviciul de informații militar britanic a anunțat , luni dimineață, într-o postare pe Twitter, că „rămân zone izolate de rezistență în acest sector, dar de miercuri, Ucraina a recucerit un teritoriu de cel puțin două ori mai mare decât Marea Londră”. În sudul Ucrainei, în apropiere de Herson, ministerul britanic al Apărării spune că Rusia ar putea avea dificultăți să aducă rezerve suficiente peste Nipro până la linia frontului de pe malul de vest al râului. „Un pod plutitor improvizat, început de Rusia cu peste două săptămâni în urmă, rămâne incomplet”, spune Ministerul Apărării. „Artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune lovește acum probabil punctele de trecere ale Niproului atât de des încât Rusia nu poate efectua reparații la podurile rutiere avariate”.

UPDATE 7:00. Volodimir Zelenski: Armata ucraineană a eliberat oraşul strategic Izium

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că armata sa a preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, unde Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti, relatează AFP, potrivit Agerpres. În discursul său zilnic din cea de-a 200-a zi a conflictului, preşedintele Zelenski le-a mulţumit militarilor ucraineni care "au eliberat sute de oraşe şi sate ale noastre (...) dintre care cele mai recente sunt Balaklia, Izium şi Kupiansk". 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ucraina a anunţat că trupele sale au recucerit peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Întreruperi de curent în estul Ucrainei. Preşedintele Zelenski acuză Moscova și califică atacurile drept acte de terorism

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, relatează AFP. "O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî", a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe "teroriştii ruşi". "Nicio instalaţie militară" afectată, a adăugat el. "Obiectivul este de a priva oamenii de lumină şi încălzire", a afirmat preşedintele ucrainean.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Autorităţile din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk şi Poltava au anunţat apoi că alimentarea cu curent electric a fost complet restabilită. Părţi importante din estul Ucrainei au fost afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 201 LIVE TEXT. Unități rusești de pe malul vestic al Niprului, din zona Herson, ar încerca să ia legătura cu militarii ucraineni pentru a se preda