Antena Meniu Search
x

Rușii se laudă că ar fi ucis 33 de mercenari români în Ucraina, fără a aduce vreo dovadă

O bază a aviaţiei ruse din peninsula Crimeea, anexată în 2014, a fost devastată de mai multe explozii uriaşe a căror cauză este încă neclară. La Moscova se susţine că au fost detonate, accidental, depozite de muniţii, iar la Kiev nu s-a comentat oficial incidentul. Unele declaraţii sugerează, însă, că ar fi vorba de un sabotaj sau chiar de un atac ucrainean cu rachete cu rază mare de acţiune.

de Redactia Observator

la 10.08.2022, 08:47

Vezi și

Confirmarea acestor versiuni ar însemna că războiul a intrat într-o nouă fază. Deocamdată, armata rusă continuă să revendice noi succcese pe câmpul de luptă. Între acestea, eliminarea multor aşa-zişi mercenari străini, inclusiv câteva zeci de români. Guvernul de la Bucureşti nu a reacţionat încă la această declaraţie. 

Un orăşel de pe litoralul de vest al Crimeei, la peste 150 de kilometri de linia frontului, a fost zguduit pe neaşteptate de cel puţin 12 explozii puternice. Nori uriaşi de fum s-au ridicat deasupra bazei aeriene din vecinătate, iar deflagraţiile i-au înspăimântat şi pe turişti, destul de numeroşi în acest sezon. Mai ales că, până acum, peninsula a fost în general ferită de efectele războiului purtat la doi paşi.

Femeie: Mi-a fugit pământul de sub picioare. Stăteam pe loc, dar mi se părea că zbor sau, dimpotrivă, că intru în pământ. Eram îngrozită!

BărbatAm avut impresia că se ridicase un nor în formă de ciupercă, la fel ca la o explozie nucleară.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Apărării de la Moscova s-a grăbit să afirme că s-a produs doar un accident, provocat de nerespectarea normelor de siguranţă. Avioanele şi instalaţiile militare nu ar fi avut de suferit. Imaginile apărute pe reţelele sociale arată, însă, că atât baza aeriană cât şi blocurile de locuinţe din apropiere au fost serios avariate. Conducerea pro-rusă a Crimeei a anunţat, în cele din urmă, că o persoană a murit, iar alte opt au fost rănite.

Serghei Aksinonov: Doar clădirile din imediata apropiere a aerodromului militar vor fi evacuate. În prezent sunt examinate, iar pagubele sunt evaluate la faţa locului.

Ce spun rușii despre explozia care a zguduit Crimeea

Un demnitar de la Kiev a declarat pentru New York Times, sub acoperirea anonimatului, că avusese loc un atac cu "armament de producţie ucraineană". Experţii militari cred că poate fi vorba de rachete anti-navale cu rază mare de acţiune. Un consilier al preşedintelui Zelenski a dezminţit, însă, implicarea armatei, dar a evocat o posibilă acţiune a partizanilor pro-ucraineni.

Rusia consideră că peninsula Crimeea face parte din teritoriul său şi ar putea riposta extrem de dur la un eventual atac. Seara, Zelenski a vorbit pe larg despre Crimeea dar fără să se refere în vreun fel la explozii.

Volodimir Zelenski: Astăzi se dă o mare atenţie problemei Crimeei şi aşa şi trebuie, deoarece Crimeea este a Ucrainei şi nu vom renunţa niciodată la ea.

Rușii se laudă că au ucis zeci de mercenari străini

Armata rusă susţine că nu există niciun indiciu că baza aeriană ar fi fost ţinta unui atac. Ministerul Apărării a reluat un alt subiect, cel al combatanţilor străini din rândul forţelor ucrainene. Ruşii susţin, fără a aduce vreo dovadă, că au eliminat zeci de asemenea aşa-zişi mercenari, inclusiv români.

Igor Konașenkov: În ultimele săptămâni au fost eliminaţi 36 de mercenari din Canada, 33 din România şi 21 din SUA.

Cu 207 luptători, România s-ar afla pe locul doi, după Polonia, între ţările ai căror cetăţeni luptă în Ucraina. Aceasta potrivit unei liste publicate la Moscova, foarte detaliate, dar lipsite, din nou, de orice dovadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rușii se laudă că ar fi ucis 33 de mercenari români în Ucraina, fără a aduce vreo dovadă