Antena Meniu Search
x

Șeful AIEA avertizează că programul nuclear al Phenianului "avansează într-o direcţie incredibil de îngrijorătoare"

Lumea „îşi ţine respiraţia” în faţa unui posibil nou test nuclear nord-coreean care ar fi o „nouă confirmare” că programul nuclear de la Phenian „înaintează cu viteză maximă”, a anunţat şeful Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică ( AIEA).

de Redactia Observator

la 28.10.2022, 10:14

Rafael Grossi
Șeful AIEA avertizează că programul nuclear al Phenianului "avansează într-o direcţie incredibil de îngrijorătoare" - Profimedia

„Toată lumea îşi ţine respiraţia, pentru că un alt test nuclear ar fi o altă confirmare a unui program nuclear care avansează într-o direcţie incredibil de îngrijorătoare”, le-a spus Rafael Grossi reporterilor înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina. 

„Noile teste, desigur, înseamnă că îşi ajustează fin pregătirea şi construirea arsenalului. Aşa că urmărim acest lucru îndeaproape. Sperăm să nu se întâmple asta, dar, din păcate, totul indică o altă direcţie”, a completat șeful AIEA, potrivit News.ro

Seulul şi Washingtonul au avertizat în repetate rânduri că Phenianul ar putea fi pe punctul de a efectua un alt test nuclear, pentru prima dată din 2017, după o serie de lansări de rachete balistice în ultimele săptămâni. O rachetă a zburat deasupra Japoniei luna trecută, iar Coreea de Nord a susţinut separat că a efectuat exerciţii nucleare tactice. 

SUA și aliații din Asia promit un răspuns "fără precedent" dacă Kim Jong-un va face un nou test nuclear

Pe acelaşi subiect

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat miercuri că un test nuclear nord-coreean va declanşa un „răspuns de forţă fără precedent”. "Am fost de acord că un răspuns fără precedent ar fi necesar dacă Coreea de Nord va continua cu un al șaptelea test nuclear", a declarat ministrul sud-coreean de Externe, Cho Hyun-dong, într-o conferință de presă la Tokyo.

Ministrul Cho a discutat pe această temă alături de omologii săi japonezi și americani, ministrul adjunct de externe Takeo Mori și secretarul adjunct de stat Wendy Sherman. "Cerem Coreei de Nord să se abțină de la alte provocări", a declarat Sherman, numindu-i pe oficialii de la Phenian "nesăbuiți și profund destabilizatori pentru regiune".

Testele balistice ale Phenianului, motiv de îngrijorare în regiune

Coreea de Nord a efectuat teste balistice într-un ritm fără precedent în acest an, lansând câteva zeci de rachete balistice, inclusiv una care a zburat deasupra Japoniei. Înfuriat de activitățile militare ale Coreei de Sud, Kim Jong-un a lansat săptămâna trecută sute de obuze de artilerie în largul coastelor sale, o acțiune care reprezintă un avertisment grav pentru vecinul său din sud.

În septembrie, USS Ronald Reagan, alături de alte nave americane, au efectuat exerciții militare comune cu forțele sud-coreene ca răspuns la un test nord-coreean cu rachete balistice în ceea ce a fost primul lor antrenament militar comun care a implicat un portavion american din 2017.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Șeful AIEA avertizează că programul nuclear al Phenianului "avansează într-o direcţie incredibil de îngrijorătoare"