Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Eşec uimitor pentru Secret Service. Care este cea mai mare greşeală comisă la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump

Publicaţia americană The Wall Street Journal (WSJ) numește tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump drept "cel mai uimitor eșec al Secret Service din ultimele decenii" și "cea mai mare criză de securitate pentru agenție" de când Ronald Reagan a fost împuşcat în 1981.

de Redactia Observator

la 15.07.2024 , 13:43

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump la mitingul din Pennsylvania marchează cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii pentru Secret Service şi stâneşte un torent de întrebări despre cum s-a putut întâmpla actul şocant, potrivit WSJ. 

Serviciul Secret al Statelor Unite sau Secret Service, aşa cum este el cunoscut în toată lumea, se află în subordinea Departamentului de Securitate Internă (Homeland Security). Se va confrunta cel mai probabil cu mai multe investigații în urma evenimentelor din Butler, Pennsylvania, unde lui Donald Trump i-a trecut la propriu glonţul pe la ureche. Un spectator a fost ucis și alţi doi au fost grav răniți.

Şeful comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanţilor, James Comer, a declarat la câteva ore după atacul armat că deschide o anchetă și i-a cerut lui Kimberly Cheatle, directorul Secret Service, să se prezinte la audieri pe 22 iulie. Agenții Secret Service au arătat individual un curaj extraordinar, a spus el, dar "sunt multe întrebări și americanii cer răspunsuri"

Vezi și

"Nu suntem în măsură să începem să ghicim cum sau de ce în acest moment. Este incredibil de dificil să ai un loc deschis publicului și care trebuie protejat împotriva oricărei posibile amenințări, împotriva unui atacator foarte hotărât", a declarat George Bivens, şef al poliției de stat din Pennsylvania. 

Pe acelaşi subiect

Agenţii Secret Service se antrenează în mod regulat pentru o varietate de scenarii, "inclusiv cel mai rău scenariu al unei tentative de asasinat împotriva persoanelor protejate", a spus Charles Marino, agent Secret Service din echipa președintelui Biden în timpul mandatului de vicepreşedinte. 

Cum a reuşit trăgatorul să ajungă într-o poziție ridicată de foc fără a fi detectat 

Acesta a spus că ancheta deschisă de FBI se va concetra probabil pe modul în care a fost planificată securitatea la miting inclusiv cum a reuşit trăgatorul "să ajungă într-o poziție ridicată de atac în afara perimentrului de securitate de la eveniment fără a fi detectat și eliminat înainte de a deschide focul".

Donald Mihalek, fost agent Secret Service, ieşit la pensie, a calificat tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump ca fiind una istorică, făcând paralele cu împușcarea lui Theodore Roosevelt în 1912 în Milwaukee. Roosevelt, pe atunci fost președinte care candida pentru al treilea mandat la Casa Albă, a fost împușcat în timp ce se îndrepta către un eveniment de campanie şi a supraviețuit atentatului.

De obicei, Secret Service are o echipă care evaluează o locație înaintea unui eveniment de campanie pentru a face un plan de securitate, a spus Mihalek. Agenții organizează fizic zona, decid personalul necesar și colaborează cu luneștiștii pentru a examina clădirile din apropiere și distanțele acestora până la locul unde se va afla președintele sau candidatul la președinție. 

Mihalek a spus că evenimentele în aer liber precum cel din Pennsylvania pot fi provocatoare. "Nu poți închide un oraș întreg", a spus el. Iar faptul că programul unui candidat la președinție este mai neregulat, adică pot să apară evenimente neprevăzute pe traseu, oferă Secret Service mai puțin timp pentru planificare, a spus Mihalek. 

Cea mai mare criză de securitate pentru Secret Service din ultimii 40 de ani

Evenimentele de sâmbătă au marcat poate cea mai mare criză de securitate pentru Secret Service de când președintele Ronald Reagan a fost împușcat în 1981 de către John Hinckley. Reagan a petrecut 12 zile în spital după ce a fost lovit sub braţ.

Greg Gitschier, fost agent Secret Service,a lăudat viteza cu care agenții s-au deplasat între Trump și direcția de unde s-a tras. "Agenții au reacționat foarte bine, foarte repede. L-au înconjurat și l-au acoperit, au încercat să-l bage în limuzina blindată, în timp ce el își ținea mâna sus, arătând pumnul. Cunoscându-l, nu știu dacă îl vor putea opri, dar evident că vor crește securitatea și că vor îngreuna expunerea sa la oameni", a spus acesta. 

Kimberly Cheatle se va afla în centrul anchetei. Este o veterană în cadrul agenției şi a preluat conducerea în 2022, după o perioadă tumultuoasă în care Secret Service s-a confruntat cu controverse legate de gestionarea înregistrărilor telefonice de la atacul de pe 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu. 

O agenţie de supraveghere guvernamentală a declarat că Secret Service a șters multe dintre mesajele text trimise pe durata a două zile în jurul atacului de la Capitoliu, care ar fi putut să facă lumină asupra deficiențelor de securitate și acțiunilor lui Trump în timpul revoltei. Secret Service a declarat că datele telefonice ale unor angajați s-au pierdut la o "schimbare tehnologică planificată" și a negat vreo neregulă.

Cheatle s-a întors ca director la Secret Service după ce a lucrat ca director la PepsiCo America de Nord, unde a supravegheat facilitățile, personalul și afacerea. A fost prima femeie care a servit ca asistent de director pentru operațiunile de protecție şi este a doua femeie care conduce agenţia. Atunci când a fost numită de Joe Biden şefa Secret Service, preşedintele a spus despre Kimberly Cheatle, care a făcut parte din echipa sa de securitate în timpul mandatului de vicepreşedinte, că "are încrederea mea deplină".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost păcăliţi cu tratamente miraculoase cumpărate de pe internet?
Observator » Ştiri externe » Eşec uimitor pentru Secret Service. Care este cea mai mare greşeală comisă la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump