Antena Meniu Search
x

UE și SUA, nou ajutor militar de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina. Decizia luată în premieră de Casa Albă. Zelenski: Mulțumesc!

Guvernul Statelor Unite a anunțat miercuri ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari (740 de milioane de euro). Și UE oferă alte 500 de milioane de euro Ucrainei, bani pentru ajutor militar, potrivit CNN. Zelenski i-a mulțumit miercuri lui Joe Biden. Război Rusia - Ucraina, ziua 50 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 14.04.2022, 13:32

UE și SUA, nou ajutor militar de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina. Decizia luată în premieră de Casa Albă. Zelenski: Mulțumesc!
UE și SUA, nou ajutor militar de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina. Decizia luată în premieră de Casa Albă. Zelenski: Mulțumesc! - Profimedia

Uniunea Europeană a aprobat miercuri un pachet de ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro (544 de milioane de dolari) pentru echipament militar trimis Forțelor Armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European.

Câți bani au dat UE și SUA pentru a ajuta Ucraina de la startul războiului 

„Următoarele săptămâni vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm și să ne intensificăm sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul și populația și pentru a preveni noi suferințe”, a declarat Josep Borrell. Acest ajutorul militar suplimentar duce asistența financiară totală a UE pentru Ucraina la 1,5 miliarde de euro, se arată în comunicat. Cele 500 de milioane de euro vor finanța echipamente de protecție individuală, echipamente militare, combustibil și truse de prim ajutor, se arată în comunicat. „Consiliul European cere Rusiei să oprească imediat agresiunea militară pe teritoriul Ucrainei”, se mai spune în comunicat.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri un pachet suplimentar de ajutor de 800 de milioane de dolari (740 de milioane de euro) pentru Ucraina. Potrivit Casei Albe noul pachet a dus asistența de securitate oferită de SUA Ucrainei săptămâna trecută la 1 miliard de dolari și la un total de 2 miliarde de dolari de la începutul Administrației Biden.

Pe acelaşi subiect

De ce dă în premieră administrația Biden Ucrainei arme mai grele

Pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, SUA oferă Kievului arme grele considerate de unii oficiali ai administrației Biden un risc prea mare de escaladare cu câteva săptămâni în urmă. Lista de 800 de milioane de dolari pregătește și un nou tip de luptă pe câmpiile deschise din sud-estul Ucrainei, chiar lângă Rusia, teren unde armata lui Putin are un avantaj militar natural, scrie CNN.

Noul pachet de arme reprezintă cel mai serios semn de până acum că războiul din Ucraina se schimbă și odată cu el armele de care va avea nevoie armata Kievului dacă speră în continuare să împiedice armata rusă care s-a regrupat și s-a reaprovizionat după eșecurile din primele săptămâni ale invaziei.  Această tranșă de ajutor militar include armament mai sofisticat și mai greu decât transporturile anterioare.

Ce include noul pachetul de ajutor militar oferit de SUA

-11 elicoptere Mi-17 care fuseseră inițial alocate pentru Afganistan.

-18 obuziere/tunuri Howitzer de 155 mm.

-300 de drone Switchblade.

-Sisteme radar capabile să urmărească un atac și să identifice originea acestuia.

Zelenski îi mulțumește lui Biden

Volodimir Zelenski a spus miercuri că este „sincer recunoscător” Statelor Unite pentru noua rundă de asistență militară și le-a mulțumit președinților Poloniei, Estoniei, Lituaniei și Letoniei care au fost în vizită la Kiev. ”Ne-au ajutat din prima zi, nu au ezitat să ne dea arme, nu s-au îndoit dacă să impună sancțiuni”, a spus Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » UE și SUA, nou ajutor militar de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina. Decizia luată în premieră de Casa Albă. Zelenski: Mulțumesc!