Antena Meniu Search
x

Un fost gardian SS, de 101 ani, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Este cel mai bătrân criminal nazist judecat în Germania

Un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 101 ani, identificat drept Josef S, a fost condamnat la cinci ani de închisoare sub acuzaţia că a fost complice în uciderea a mii de prizonieri la Sachsenhausen, lângă Berlin, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 16:18

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Inculpatul este cel mai bătrân criminal nazist care a fost judecat vreodată într-un tribunal german. El a negat întotdeauna că ar fi fost gardian al SS în lagăr. Bărbatul a fost găsit vinovat că a ajutat şi a favorizat uciderea a 3.518 de persoane.

De asemenea, el a fost complice la împuşcarea prizonierilor de război sovietici şi la uciderea altora cu gaz Zyklon B. Apărarea a cerut achitarea lui şi urmează să facă recurs împotriva pedepsei cu închisoarea.

Zeci de mii de oameni au murit la Sachsenhausen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza foametei, muncii forţate, experimentelor medicale şi a crimelor comise de către SS. Peste 200.000 de oameni au fost închişi în lagăr, inclusiv prizonieri politici, precum şi evrei, romi şi sinti.

"Nu ştiu de ce stau aici în boxa acuzaţilor"

Pe acelaşi subiect

”Nu ştiu de ce stau aici în boxa acuzaţilor.  Chiar nu am avut nimic de-a face cu asta”, a spus Josef S în declaraţia sa de încheiere în ajunul verdictului din Brandenburg an der Havel.

Judecătorul Udo Lechtermann i-a spus că instanţa a constatat că a lucrat în lagărul de concentrare timp de aproximativ trei ani, începând cu anul 1942.

”Aţi susţinut de bunăvoie această exterminare în masă prin ocupaţia dumneavoastră”, a declarat el.

Trimiterea în judecată a paznicilor lagărelor naziste a devenit posibilă abia în 2011, când fostul gardian SS John Demjanjuk a fost găsit vinovat. Acel verdict a determinat căutarea persoanelor care erau încă în viaţă.

Patru ani mai târziu, aşa-numitul ”contabil de la Auschwitz”, Oskar Gröning, a primit o pedeapsă cu închisoarea, iar un fost secretar de lagăr de concentrare în vârstă de 97 de ani este în prezent judecat în nordul Germaniei.

Bărbatul susține că a lucrat ca muncitor la fermă

Josef S nu este pe deplin identificat în Germania din cauza convenţiilor de confidenţialitate. Deşi numele şi datele personale erau date pe documentele unui paznic SS, el a susţinut că nu a fost în lagăr şi a lucrat în schimb ca muncitor la fermă.

Este puţin probabil ca bărbatul să-şi ispăşească pedeapsa, deoarece cea mai înaltă instanţă din Germania va trebui mai întâi să se pronunţe dacă îi admite recursul, iar asta va dura câteva luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un fost gardian SS, de 101 ani, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Este cel mai bătrân criminal nazist judecat în Germania