75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz
Momente emoţionante la marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Aproape 200 de supravieţuitori au păşit din nou. în locul unde s-a aflat.cel mai mare centru de exterminare nazistă.
Momente emoţionante la marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Aproape 200 de supravieţuitori au păşit din nou. în locul unde s-a aflat.cel mai mare centru de exterminare nazistă.
După o zi plină de ceremonii organizate inclusiv la Poarta Morţii, preşedintele Poloniei a condus un priveghi pe şinele de la Auschwitz. Supravieţuitori şi lideri mondiali au depus lumânări la Monumentul Victimelor Fascismului.
La lăsarea serii, aproape 200 de supravieţuitori ai lagărului nazist au luminat căile ferate pe care în urmă cu aproape opt decenii erau aduşi către infern. Marşul emoţionant, în tăcere, a fost condus de preşedintele Poloniei însoţit de soţia sa şi de delegaţi din peste 50 de ţări.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Anterior, invitaţii au luat parte la o ceremonie religioasă şi au rememorat momentele dureroase prin care au trecut.
Supravieţuitorii au păşit din nou pe Poarta Morţii şi au depus coroane de flori şi lumânări în memoria victimelor, mulţi dintre ei, aproapiaţi sau rude.
Evenimentul a fost marcat în mai multe oraşe din lume. La Berlin a fost organizat un concert omagial.
La Paris, preşedintele Macron, a inaugurat "Zidul Numelelor", un monument dedicat celor 76.000 de francezi deportaţi în lagăre de concentrare în timpul războiului.
Iar de partea cealaltă a Canalului Mânecii, la Londra, Ducii de Cambrdige s-au întâlnit cu supravieţuitori ai Holocaustului în cadrul unei ceremonii memoriale.
La eveniment, Prinţul William a citit o scrisoare trimisă de un prieten al stră-bunicii sale, Prinţesa Alice, care a găzduit o familie de evrei în rezidenţia din Grecia în timpul ocupaţiei naziste.
În perioada 1940 - 1945, în lagărul nazist de concentrare de Auschwitz au fost ucişi, peste un 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰