Antena Meniu Search
x

Foto Supraviețuitor al Holocaustului, ucis de bombardamentele ruşilor. Bunicul de 96 de ani era acasă când blocul a fost lovit de obuze, în Harkov

Un supraviețuitor al Holocaustului care a îndurat ororile a nu mai puțin de patru lagăre de concentrare naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ucis într-un atac cu rachete rusești, în Ucraina.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 22.03.2022, 11:54

Boris Romantschenko
Supraviețuitor al Holocaustului, ucis de bombardamentele ruşilor, în Ucraina - Twitter / Buchenwald_Dora

Boris Romantschenko, un bărbat de 96 de ani care a supraviețuit lagărelor de concentrare Buchenwald, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen și Peenemünde, a murit vineri, când o rachetă rusească a spulberat blocul în care afla, în timpul bombardamentelor din Harkov.

Vestea a fost făcută publică de Fundația Memorială Buchenwald și Mittelbau-Dora și confirmată de fiul și nepoata lui Romantschenko. Fundația, care administrează memorialele lagărelor Buchenwald și Mittelbau-Dora și sprijină educația istorică în jurul Holocaustului și a Germaniei naziste, a declarat: „Suntem profund întristați de moartea lui Romantschenko. Plângem pierderea unui prieten apropiat. Fiului și nepoatei sale, care ne-au adus vestea tristă, le dorim multă putere în aceste vremuri grele”.

Romantschenko a fost de multă vreme vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora din Ucraina și s-a implicat în mod regulat în parade de comemorare a ceea ce istoria a lăsat ca amintire. Moartea lui vine ca rezultat al bombardamentelor armatei lui Vladimir Putin asupra centrelor rezidențiale din Ucraina, în timp ce acestea își continuă încercările de a câştiga supremaţia asupra ţării.

Bătrânul supravieţuise prin 4 lagăre de concentrare 

Pe acelaşi subiect

Boris Romantschenko s-a născut pe 20 ianuarie 1926 în Bondari, lângă oraşul Sumy din nord-estul Ucrainei. Deși nu era evreu, a fost luat de soldații germani la vârsta de 16 ani și deportat în orașul german Dortmund, în 1942, pentru a lucra forţat ca muncitor, ca parte a tacticilor de intimidare naziste împotriva populației ucrainene de la acea vreme, relatează Daily Mail. O încercare eșuată de evadare în 1943 l-a adus în ipostaza în care a fost arestat și trimis în lagărul de concentrare Buchenwald, dar a fost mutat și în sublagărul Mittelbau-Dora, precum și în Bergen Belsen și Peenemünde - unde prizonierii au fost forțați să construiască rachete V2 pentru armata nazistă.

În ciuda condițiilor îngrozitoare, Romantschenko a reușit să supraviețuiască celor trei ani de captivitate în mâinile naziștilor. În timpul unei sărbători aniversare din 2012 a eliberării Buchenwald, supraviețuitorul Holocaustului s-a întors în piața lagărului de concentrare și a declarat în rusă: „Idealul nostru este să construim o nouă lume, a păcii și libertății” - parte dintr-un jurământ depus de supraviețuitorii lagărului.

O poză postată pe Twitter de fundația Buchenwald-Dora arăta un Romantschenko în vârstă, îmbrăcat în cămaşa cu dungi albastre și albe pe care le aveau deţinuţii din lagărele de concentrare, stând în faţa infamei fraze „Jedem Das Seine” care împodobește porțile de la Buchenwald.

Bătrânul nu ieşise din casă în ultimele luni de teama pandemiei Covid

Tradusă ca „fiecare al lui”, expresia a fost folosită cinic de către naziști în tandem cu „munca te eliberează”, când au omorât milioane de evrei. Fundația a declarat că a colaborat cu alte 30 de grupuri și asociații de comemorare pentru a înființa o „rețea de ajutor” care să sprijine foștii persecutați de naziști din Ucraina, inclusiv prin donații de alimente și medicamente. De asemenea, intenționează să ofere ajutor supraviețuitorilor care fug din Ucraina, ridicându-i de la granița cu Ucraina sau găsindu-le cazare în Germania.

În Ucraina trăiesc încă aproximativ 42.000 de supraviețuitori ai crimelor naziste, potrivit fundaţiei.

Directorul, Buchenwald-Dora, Jens-Christian Wagner, a confirmat moartea lui Romantschenko și a spus că bătrânul, supraviețuitor al Holocaustului, nu ieşise prea departe de apartamentul său de luni de zile de teama să nu se infecteze cu Covid. Apoi a urmat invazia rusă.

Wagner a avertizat în februarie că supraviețuitorii ucraineni ai Holocaustului din estul țării sunt în pericol, odată cu invazia Rusiei. El a spus că războiul este „deosebit de tragic pentru supraviețuitorii din lagărele de concentrare ucrainene care au suferit cu prizonierii ruși în lagăre și care acum stau în adăpostul pentru raid aerian și sunt amenințați cu viața de bombele rusești”.

„Aceasta este ceea ce ei numesc - operațiunea de denazificare-”, a spus șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, referindu-se la afirmația președintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia eliminarea Ucrainei de naziști a fost în principiu unul dintre motivele începeii războiului. „Întreaga lume vede cruzimea Rusiei”, a adăugat Yermak.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei, aflat acum la a patra săptămână, a fost oprit de armata ucraineană și de forțele de apărare teritoriale, care au provocat pierderi majore invadatorilor. Eșecul Moscovei de a ocupa un singur oraș mare ucrainean a făcut ca forțele lui Putin să recurgă la utilizarea superiorității aeriene și a artileriilo grele pentru a bombarda zone rezidenţiale, provocând distrugeri masive și pierderi considerabile de civili, de oameni nevinovaţi.

Aproape un sfert din cei 44 de milioane de oameni ai Ucrainei au fost deja alungați din casele lor; 3,4 milioane au fugit în străinătate, potrivit Națiunilor Unite, unul dintre cele mai rapide exoduri înregistrate vreodată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Supraviețuitor al Holocaustului, ucis de bombardamentele ruşilor. Bunicul de 96 de ani era acasă când blocul a fost lovit de obuze, în Harkov