Antena Meniu Search
x

Anders Breivik, teroristul care a ucis 77 de oameni, cere să fie eliberat după 10 ani de închisoare. La tribunal a făcut salutul nazist

Anders Breivik, teroristul care a ucis 77 de persoane în 2011, a cerut instanței să fie pus în libertate, după un deceniu petrecut în închisoare. Extremistul a intrat în tribunal, executând salutul nazist, scrie Reuters. 

de Redactia Observator

la 18.01.2022, 16:53

Vezi și

Cu capul ras și îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, Anders Breivik a executat salutul nazist pentru a-și semnala ideologia de extremă-dreaptă, când a intrat în tribunal, scrie Reuters. De asemenea, a adus pancarte, în fața instanței, cu mesajul „Opriți genocidul împotriva națiunilor noastre albe” și „Războiul civil nazist”.

Adresându-se instanței, Breivik a pus crimele sale pe seama radicalizării online de către de o rețea de extremă dreapta. "M-au spălat pe creier. Ordinul era refacerea celui de-al Treilea Reich. Fiecare soldat decidea cum să facă asta".

Audierile se desfăşoară în interiorul penitenciarului de maximă securitate Skien, unde Breivik îşi execută sentinţa. Anul trecut, Biroul procurorului public din Oslo a respins cererea lui Anders Behring Breivik de eliberare condiţionată.

Cel mai grav act de violenţă comis în Norvegia după al Doilea Război Mondial

La 22 iulie 2011, Anders Breivik a comis un atentat cu o maşină-capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, loc în care se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist, unde a ucis 69 de persoane.

Atacurile au fost cele mai grave acte de violenţă comise în Norvegia după al Doilea Război Mondial. În 2012, Anders Behring Breivik, acum în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat la pedeapsa maximă, 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă se consideră că deţinutul este o ameninţare continuă pentru societate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Anders Breivik, teroristul care a ucis 77 de oameni, cere să fie eliberat după 10 ani de închisoare. La tribunal a făcut salutul nazist