Antena Meniu Search
x

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Buna Vestire. Ce este interzis să faci astăzi, de Blagoveştenie sau Ziua Cucului

Sărbătoare mare, luni, 25 martie 2024, în calendarul ortodox. Este Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus Hristos. Este prima zi din Postul Paştelui cu Dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, în această zi, oamenii nu trebuie să se certe, pentru a nu avea necazuri tot anul. Buna Vestire este o zi plină de tradiţii şi obiceiuri, dar şi de superstiţii

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 08:47

Buna Vestire
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Buna Vestire. Ce este interzis să faci astăzi, de Blagoveştenie sau Ziua Cucului - Arhiva

Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni. În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela lui Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe 26 martie. Prăznuită în fiecare an în perioada Postului Mare, este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte. Se spune că cine mănâncă peşte de Buna Vestire va fi sprinten şi sănătos tot anul.

Tradiţii şi superstiţii de Buna Vestire

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucului cum i se mai spune, este o zi plină de tradiţii şi obiceiuri, dar şi de superstiţii. De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi.

În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. Tot astăzi, de Buna Vestire, tradiţia spune că nu trebuie să ne certăm ca să fim feriţi de necazuri tot anul.  

Pe acelaşi subiect

Tradiţiile şi superstiţiile de Buna Vestire sunt mult mai multe şi împărţite pe zone. În Bucovina, de exemplu, şi în multe zone din Munteania, femeiele se trezesc devreme şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă, iar la prânz, pâinea şi sarea le dau de pomană unui om nevoiaş. Gestul aduce spor şi sănătate. În Transilvania, de Buna Vestire se păstrează un alt obicei. De seara se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cine se trezeşte primul pune tămâia peste jar şi înconjoară casa de trei ori în timp ce face zgomot cu clopoţelul. Astfel se alungă energiile negative, dar şi bolile. Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.

Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucului

Buna Vestire este o sărbătoare a primăverii. Cucul cântă astăzi pentru prima dată în an!

Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”.

Există obiceiul că în această zi, de Buna Vestire, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit. Flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărită)?”.

Dacă după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea să era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică. De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua să, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

Vremea de Paşte, la fel ca de Buna Vestire

Tot astăzi se fac şi previziuni meteorologice. Mai exact, se spune că aşa cum este vremea de Buna Vestire, aşa va fi şi vremea şi în ziua de Paşte.

Rugăciune de Buna Vestire – Acatistul Bunei Vestiri

”În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău. Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se Numele Tău, vie Împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, da-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 116 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Inedit » Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Buna Vestire. Ce este interzis să faci astăzi, de Blagoveştenie sau Ziua Cucului