Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce semnificaţie are Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie 2023

Buna Vestire este prăznuită de Biserică pe data de 25 martie, fiind prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbă­torile închinate Maicii Domnului. Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum mai este cunoscută în popor, reprezintă ziua în care Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că Îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Data a variat la început, prin urmare unii o sărbăto­reau în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici, precum cele din Spania, pe 18 decembrie.

de Redactia Observator

la 24.03.2023 , 20:33

Buna Vestire Buna Vestire - Arhivă

Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, mai exact 25 martie. În ziua Bunei Vestiri este sărbătorit momentul în care Fecioara Maria din Nazaret a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul său şi a primit de veste de la Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe data de 26 martie. Prăznuită în fiecare an în perioada Postului Mare, este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte.

Credincioşii sărbătoresc Buna Vestire cu exact 9 luni înainte de Naşterea Domnului. Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea este în prezent ocupat de biserica Bunavestire din Nazaret. Aici există chiar o grotă ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor.

Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox, pe 25 martie 2023

Articolul continuă după reclamă

Calendar ortodox 25 martie 2023. Buna Vestire este o sărbătoare cu cruce roşie. Prin urmare, femeile nu au voie să spele, să coasă, să măture, bărbaţii nu au voie să lucreze la câmp sau să facă alte treburi în gospodărie. Ar trebui să meargă la biserică, să se odihnească, să citească, să se roage etc.

Pe acelaşi subiect

În caz contrar, cutumele religioase subliniează faptul că necazurile se vor abate asupra familiei care nu sărbătoreşte cum se cuvine o astfel de zi. 

De Buna Vestire se mănâncă peşte

În unele biserici, de Buna Vestire se posteşte până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creştinii, care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care mănâncă peşte, împreună cu toată comunitatea bisericii.

În tradiţia populară, se cred că omul care gustă din peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. De asemenea, se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.

Alte tradiţii româneşti de Buna Vestire

Odată cu cea mai veche sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an. Din acest motiv, oamenii consideră data de 25 martie şi Ziua Cucului. Pentru că pasărea anunţă sosirea primăverii, oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru primul cântec în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. În caz contrar, nu vor avea toate cele enumarate. Dacă trilul te prinde pe stomacul gol, este semn rău. În anumite zone, tinerii îl întreabă pe cuc lucrurile care îi interesează.

Oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. Conform tradiţiei, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, hrană pentru îngeri. În unele zone, copacii se ameninţă cu toporul şi se stropesc cu ţuică. În Bucovina, nu se pun ouă la cloşcă, pentru că se consideră că ar putea ieşi din ele pui cu două capete şi patru picioare, iar în Maramureş, localnicii iau lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri sociale » Ce semnificaţie are Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie 2023