Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Buna Vestire 2024, sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox. Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii din întreaga Românie prăznuiesc luni, 25 martie 2024, Buna Vestire, prima sărbătoare închinată Maicii Domnului.

de Redactia Observator

la 25.03.2024 , 11:37

Buna Vestire se prăznuieşte în fiecare an pe 25 martie Buna Vestire se prăznuieşte în fiecare an pe 25 martie
  • Buna Vestire este prăznuită în fiecare an pe data de 25 martie.

Buna Vestirea, sau Blagoveştenia, în termeni populari, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Mesia.

Data în care s-a prăznuit Buna Vestire a variat de-a lungul timpului, Buna Vestire fiind prăznuită, în diferite perioade, pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, sau pe 18 decembrie, cu o săptămână înainte de Naşterea Domnului.

Ce este Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie

Articolul continuă după reclamă

Conform crestinortodox.ro, Buna Vestire a fost aşezată special pe 25 martie, pentru că este cu nouă luni înainte de naşterea cu trup a Domnului.

Pe acelaşi subiect

Cum spuneam, reprezintă ziua în care, practic, Maica Domnului a fost înştiinţată că este însărcinată, astfel că după nouă luni s-a născut pruncul Iisus Hristos.

E sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox

Ziua de 25 martie este trecută drept zi cu cruce roşie în calendarul ortodox, fiind considerată o sărbătoare extrem de importantă. Este singura sărbătoare cu cruce roşie din luna martie şi una dintre cele doar două zile din postul Paştelui în care crecindioşii au dezlegare la peşte, deci pot consuma carne de peşte.

A doua zi din postul Paştelui în care se face dezlegare la peşte este pe 28 aprilie, când se prăznuieşte Intrarea Domnului în Ierusalim, fiind ultima duminică dinainte de Săptămâna Patimilor.

Tradiţii de Buna Vestire 2024

Cum era de aşteptat, există numeroase tradiţii şi obiceiuri legate de Buna Vestire. Printre acestea amintim cea conform căreia toate persoanele obişnuiesc să mănânce peşte, chiar şi cele care nu ţin neapărat post.

De asemenea, se consideră că Buna Vestire reprezintă cu adevărat începutul primăverii, fiind ziua în care cucul cântă prima oară în an şi se întorc rândunelele. Nu în ultimul rând, există tradiţii care spun că ar fi bine ca oamenii să nu se certe de Buna Vestire, pentru că vor avea necazuri tot anul, să pună pâine şi sare pe pragul casei, hrană pentru îngeri, şi să dea foc unor lucruri de prisos, pentru a marca eliberarea de trecut şi începutul unei noi ere.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Buna Vestire 2024, sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox. Tradiţii şi obiceiuri