Meniu
Search
x

Update Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare

Curtea de Apel l-a condamnat pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad, decizia fiind definitivă.

De Redactia Observator la 08.09.2021, 13:36

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, la 11 ani şi 9 luni de închisoare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci şi a unei firme de construcţii din Spania. Decizia este definitivă. În prima instanţă, el fusese condamnat la şase ani şi trei luni de închisoare.

Instanţa i-a mai interzis lui Nelu Iordache dreptul de a fi ales în funcţii publice, de a ocupa o funcţie publică sau de a fi adminstrator al unei persoane juridice pe o perioadă de cinci ani. 

Curtea de Apel a mai decis să deducă din pedeapsă reţinerea, arestul preventiv şi arestul la domiciliu pe durata 1 decembrie 2012 – 28 august 2014. 

Nelu Iordache este obligat să plătească 5,5 milioane de lei daune materiale către partea civilă S.C. „Elevolution Engenharia” S.A. (fostă S.C. „Monteadriano-Engenharia e Construcao” S.A.). De asemenea, este menţinut sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Nelu Iordache.

Dosarul în care a fost trimis în judecată Nelu Iordache

În aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Iordache a fost acuzat de schimbarea destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată (61 de acte materiale). Potrivit DNA, Iordache a folosit suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA "pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

De exemplu, Iordache ar fi folosit aceşti bani pentru achizitia de terenuri în localitatea Adunaţii Copăceni, după ce şi-a obligat o parte dintre angajaţi să semneze mai multe facturi false. "A platit taxe carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni",  mai arată procurorii.

În martie anul acesta, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12,6 ani de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală prin înregistrarea unor achiziţii fictive de materiale de construcţii, decizia nefiind definitivă.

În 21 iulie anul acesta, el a fost ridicat de procurori din avion, de pe Aeropportul Otopeni, fiind apoi  audiat mai multe ore la DNA, într-un dosar despre care a afirmat că este ”un dosar de la insolvenţă de la Romstrade, mai vechi, din 2017”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Justitie » Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare