Antena Meniu Search
x

9 semne că suferi de migrenă. De ce apar durerile de cap și cum poți să le previi

Dacă suferi de dureri de cap, știi cât de mult îți pot afecta activitatea și viața. Simptomele migrenei sunt numeroase, de la durere intensă de cap până la greață. 

Dacă suferi de dureri de cap, știi cât de mult îți pot afecta activitatea și viața. Simptomele migrenei sunt numeroase, de la durere intensă de cap până la greață. 

Iată 9 semne că suferi de migrenă

1. Durere pulsatilă, intensă sau severă, în zona capului

Durerea poate fi localizată doar pe o jumătate a capului, dar poate fi și bilaterală. Potrivit studiilor, în 40 la sută de cazuri, durerea poate fi resimțită bilateral.

Pe acelaşi subiect

Durerea de cap se poate dezvolta treptat sau brusc și poate dura de la mai puțin de o oră până la câteva zile.

2. Greață

Cei care suferă de migrenă, își pot pierde pofta de mâncare sau pot resimți dureri de stomac. În cazuri mai severe, pot apărea și vărsăturile.

3. Sensibilitate crescută la sunete și lumină

Zgomotul de la TV sau chiar și conversațiile oamenilor ar putea declanșa brusc un val de neplăceri pentru tine. 

Dacă poți, baricadează-te într-o cameră întunecată și oprește toate sursele de zgomot.

4. Iritabilitate

Persoanele care suferă de dureri de cap pot experimenta o toleranță scăzută pentru stimulii externi sau pentru alte persoane.

5. Vedere încețoșată

Pot apărea tulburări vizuale, cum ar fi pete luminoase, zig-zaguri luminoase, lumina scânteietoare. Acestea se instalează mai ales la debutul sindromului migrenos, în faza numită prodrom.

În timpul prodromului, persoana se poate simți obosită, iritată, cu scăderea puterii de concentrare sau depresie. Acest stadiu durează aproximativ 24 de ore și precede aura. 

6. Amețeală și confuzie

9 semne ca suferi de migrena

Aceste simprome pot fi moderate sau severe, însă nu trebuie confundate cu simptomele de vertij.

7.  Amorțeală sau slăbiciune în mușchii feței sau gâtului

Aceste simptome pot fi însoțite și de durere. Disconfortul în zona gâtului poate apărea, de asemenea, în partea de sus a coloanei vertebrale sau pe discurile care amortizează zonele dintre oasele vertebrale.

Unele persoane spun chiar că migrena se localizează la baza gâtului. Altele raportează că simt că durerea se duce de la gât la cap.

8. Senzația de sete

9 semne ca suferi de migrena

Disfuncționalități precum senzația de sete, retenția de apă sau urinarea frecventă pot fi toate simptome ale migrenei. De asemenea, persoanele care se confruntă cu cefalee pot avea probleme și cu mirosurile.

9. Lipsa de concentrare

Migrenele pot conduce la o lipsă de concentrare pentru a putea duce la îndeplinire orice sarcină, oricât de ușoară ar părea.

Unele persoane care se confruntă cu dureri severe de cap ar putea avea chiar probleme în a vorbi normal sau a duce la capăt o conversație.

Cauzele migrenei

Cauzele migrenei sau durerilor de cap nu se cunosc cu exactitate, însă medicii au ajuns la concluzia că cefaleea este provocată, în general, de disfuncționalități neurologice cauzate de circulația sangvină sau fluxul sangvin.

Migrena începe cu eliberarea in circulația sangvină a serotoninei. Serotonina este o substanță biochimică stocată în plachetele sangvine (trombocite) secretată natural de organismul uman. Atunci când serotonina este eliberată în sânge, vasele sangvine se contractă.

Deoarece serotonina este eliminată din organism de către rinichi, nivelul ei la nivelul creierului se epuizează, ceea ce determină dilatarea vaselor sangvine de la acest nivel. Aceasta dilatare determină durerea la nivelul nervilor din vecinătate, ceea ce poate determina migrena.

Iată opt cauze care pot declanșa durerile de cap:

1. Creșterea inflamației

Aceasta afectează fluxul sanguin normal, precum și vasele de sânge care ajung la creier. O dietă care să prevină inflamația creierului ar putea ajuta la combaterea acestui fenomen.

2. Modificări la nivelul sistemului nervos și neurotransmițătorilor

Aceste modificări sunt cele care produc senzația de durere. Ele sunt generate de nivelul scăzut de serotonină din organism și modificări ale nervului trigeminal, care eliberează substanțe numite neuropeptide. 

3. Stresul

Sunt incluse aici senzația de anxietate, de oboseală, de agitație și de nervozitate. Mulți consideră stresul ca fiind cea mai frecventă cauză a apariției migrenelor.

4. Schimbările hormonale

Schimbările hormonale pot reprezenta o cauză atunci când sunt însoțite și de o dietă săracă sau de alte stări de afecțiune.

Chiar și perioada menstruală poate fi un factor declanșator al durerilor de cap.

5. Disfuncții la nivelul creierului

Acestea pot apărea ca urmare a unei traume la cap sau a unor boli mai vechi. Chiar dacă durerile apărute în aceste situații nu pot fi evitate, este bine să eliminăm alți factori care ar putea acutiza durerile, în acest caz, cum ar fi dietele sărace și privarea de somn.

6. Lipsa de somn

Este bine să te asiguri că respecți orele de somn. Dacă dormi prea mult sau prea puțin, atunci durerile de cap se pot înrăutăți.

7. Reacții la medicamente

Aici sunt incluse cele care pot afecta nervii, hormonii și presiunea arterială. Unele contraceptive pot, de asemenea, să înrăutățească durerile de cap.

8. Factorul genetic

Unele studii arată că dintre cei care suferă de migrene, 70-90 la sută au membrii în familie care au aceeași afecțiune.

Deși poate fi moștenită genetic, este bine să se evite factorii care pot declanșa apariția durerilor, respectiv stresul, anumite medicamente, o alimentație deficitară.

Sursa: www.davidwolfe.com, sfatulmedicului.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Mondene » 9 semne că suferi de migrenă. De ce apar durerile de cap și cum poți să le previi