Antena Meniu Search
x

Video Cum scăpăm de problemele colecistului? Care sunt cauzele crizelor de fiere şi când se ajunge la operaţie

Sărbătorile pascale bat la uşă. Este o perioadă în care facem excese, iar problemele cu vezica biliară sunt extrem de frecvente. Aflaţi la rubrica medicală cum scăpaţi de problemele colecistului.

de Redactia Observator

la 18.08.2022, 17:38

Vezi și

Mă doare fierea, am o criză de fiere...multi au spus asta măcar o dată în viaţă şi, dacă nu am spus-o noi, sigur i-am auzit pe cei dragi făcând-o. Şi adevărul este că, problemele colecistului, aşa cum numim medical fierea, sunt extrem de frecvente. De altfel, colecistita, adică inflamaţia veziculei biliare, este una dintre primele cauze de prezentare la camera de urgenţă. Până acolo, însă, pe cei mai mulţi, problemele fierii îi împiedică să mănânce ce vor, când vor şi le cam strică Sărbătorile.

Pentru cei mai mulţi dintre pacienţi, problemele colecistului devin cu adevărat grave atunci când ajung la UPU. 

Ionuţ Duduş, medic chirurg: Principalul simptom este durerea. Colecistul se află undeva sub ficat, în zona dreapta a abdomenului și durerile aici încep. Întâi încep în zona mediană a abdomenului și majoritatea au dureri care iradiază înspre umăr și piept, apoi greață și varsaturile. Mai este și febra și atunci lucrurile se complică. 

Colecistita acută necesită de cele mai multe ori o rezolvare chirurgicală. Principala cauză a inflamaţiei veziculei biliare o constituie calculii, adică pietrele, care migrează din vezica biliară spre intestin şi pot deveni extrem de periculoase. 

Pe acelaşi subiect

Ionuţ Duduş, medic chirurg: Ca și cauze ale colecistitei nu sunt doar calculii, mai sunt și alte motive. Acestea sunt infecțiile virale, chiar tumorile de colecist.

Şi desigur există şi componenta ereditară. Pentru a stabili diagnosticul, medicul va recomanda o ecografie, analize de sânge şi, la nevoie, o investigaţie numită colangio-RMN. În funcţie de rezultatele analizelor şi prognosticul pe termen lung se va decide şi conduita terapeutică. 

Poate trăi pacientul fără vezica biliară?

Din fericire, pacientul poate trăi fără vezica biliară, aşa că după operaţie va duce o viaţă normală. Atunci când nu exist opţiunea chirurgicală, pacientul va primi un tratament şi va trebui să ţină regim alimentar.  Iar în privinţa acestuia, regula este simplă: 

Ionuţ Duduş, medic chirurg: Trebuie scoase complet din alimentație prăjelile și alimentele grase, trebuie introduse fructe și legume proaspete, pâinea cu cereale integrale. 

Nu toate grăsimile sunt rele însă. Medicii chiar recomandă pacienţilor cu probleme de colecist, evident nu celor care sunt într-un puseu acut, să consume ulei de măsline crud şi fructe oleiagenoase, cum ar fi nucile. Important este şi un program de masă regulat. 

Ionuţ Duduş, medic chirurg: Apare această colecistită la pacienți fit, la oameni care au o dietă bună, care fac sport, care au slăbi. Tocmai din această cauză, pentru că nu mențin o dietă normală cu mese regulate, cu cantități mici de alimente. 

Deşi sunt recomandate uneori, nu toţi medicii sunt de acord că anumite tipuri de ceai ar putea ajuta colecistul. Însă tradiţional, pentru o fiere "leneşă" se recomandă infuziile de anghinare sau sunătoare. Iar despre ceaiul verde şi cel negru se spune că ar ajuta la prevenirea apariţiei calculilor

Aşadar, dacă aţi ajuns la camera de urgenţe cu o criză de colecist, nu vă panicaţi. Există soluţii. Fie că este o soluție chirurgicală, de care nu ar trebui să vă fie teamă, fie că vorbim despre un tratament medicamentos şi dieta. 

Deşi sună restrictiv, dieta pentru colecist înseamnă doar o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Mai puţin fast-food sau mâncăruri grase, mai multe fructe, legume, cereale integrale sau carne la grătar. Şi sport, pentru că sportul nu a făcut rău nimănui. Nu uitaţi de hidratare, iar dacă operaţia de înlăturare a veziculei biliare este singura soluţie, trebuie să ştiţi că e mai bine ca această intervenţie să fie făcută la rece. Adică nu trebuie să aşteptaţi ca durerea să vă ducă la spital.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Observator Medical » Cum scăpăm de problemele colecistului? Care sunt cauzele crizelor de fiere şi când se ajunge la operaţie