Antena Meniu Search
x
LIVE

Cum putem trece mai ușor peste astenia de primăvară

Iritare, lipsă de forţă, ameţeli şi stări depresive. Sunt câteva dintre simptomele asteniei de primăvară. 

De Redactia Observator la 13.04.2022, 13:37
Vezi și

Pentru orice indispoziție pe care o resimțim în lunile de primăvară dăm vina pe astenie. Este un adevăr parțial, pentru că, într-adevăr, astenia este o "indispoziție" care are însă câteva caracteristici clare: carton simptome somn, iritabilitate, o stare depresivă și manifestări somatice ca amețeli, lipsă de energie, tulburări ale ritmului cardiac și inapetență. 

Alina Iliescu, psiholog: Organismul nostru are nevoie de adaptare și dacă trecem de la vreme rece la caldă atunci nu înseamnă că și noi suntem pregătiți să ieșim din hibernare. Dacă vremea ne ajută și tranziția e mai mare atunci nu simțim astenia. Însă dacă se schimbă brusc simțim această greutate de a ne adapta și atunci ptem observă că suntem cam depresivi.

Depresia pe care o aduce cu ea astenia de primăvară este, probabil, cel mai greu de depășit. Există însă soluții. 

Alina Iliescu, psiholog: Astenia se transformă în depresie când vrem să ieșim din casă, să ne facem activitățile și rămânem închiși în noi, într-o carapace, adică am vrea să ieșim din ea și nu putem. Asta înseamnă că trebuie să ne forțăm să ieșim din centrul de confort și să începem să facem lucruri.

Pe acelaşi subiect

Specialiștii spun că ideal ar fi să ieșim cât mai mult din casă. Lumina soarelui și aerul curat sunt un tratament eficient împotriva depresiei. Activitatea fizică ușoară și moderată are rolul ei, mai ales că ajută la creșterea nivelului de serotonină. Și așa, încet-încet, supărătoarele simptome ale asteniei dispar. 

Alina Iliescu, psiholog: Dormim mai bine pentru că intrăm în contact cu lumina, ieșim afară și obosim. Oboseală ne dă o relaxare în corp și nici nu mai apar acele gânduri înainte de somn care nu ne lasă să dormim. De obicei trece de la sine, nu e nimic de speriat dacă observăm că bucata noastră de depresie nu trece de la sine atunci apelăm la terapie.

Nu ar fi însă rău să cerem medicului de familie și recomandarea pentru o serie de analize uzuale. Acestea ar putea identifica şi anumite carențe în organism care ar putea justifica, la rândul lor, simptomele asteniei. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Observator Medical » Cum putem trece mai ușor peste astenia de primăvară