Antena Meniu Search
x

Video Cum pot afla părinţii greutatea ideală a copilului. Obezitatea are leac, de la vârste fragede

Obezitatea este o problema actuală, tot mai des întâlnită în randul tinerilor. Iată ce trebuie să faceţi pentru a combate obezitatea şi cum să acţionaţi în cazul în care copilul vostru începe să se îngrașe.

de Redactia Observator

la 09.04.2022, 11:58

Vezi și

Obezitatea este o problemă a secolului în care trăim. Fie că vorbim despre adulți sau copii, ne-am obișnuit să considerăm că este aproape normal să avem o greutate mai mare decât ar trebui. Nu este însă. Chiar dacă scuze există. Nu avem timp să facem sport, ne este poftă așa că mâncăm nesănătos, muncim sau învățăm prea mult așa că avem nevoie de dulciuri ... Trebuie însă să fim conştienţi de consecinţe. Obezitatea, mai ales în cazul copiilor, se instalează treptat și vine la pachet, pe termen lung, cu efecte foarte neplacute: psihologice și fiziologice. Un copil care începe să se îngrașe sau să facă burtă, cum se spune popular, trebuie atent monitorizat, iar părinții ar trebui, cu blândețe, să intervină înainte ca greutatea să devină o problemă pe termen lung.

Cum e stabilit diagnosticul de obezitate la copii

"Vorbim despre obezitate şi suprapondere în momentul în care greutatea raportată la înălţime, IMC încadrat în percentilele de creştere, depăşeşte percentila 85. Până la 95, când avem suprapondere, şi peste 95, când avem obezitate", explică Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatric.

Asta înseamnă că un copil cu un indice de masă corporală mai mare decât 85 la sută din cei de vârsta și înălțimea lui este un copil supraponderal. Iar un copil cu o greutate mai mare decât 95 la sută decât cei cu care îl comparăm este un copil obez. Deși pentru un părinte un copil grăsuț poate fi ceva subiectiv, există și metode clare de a determina dacă există sau nu o problemă.

Pe acelaşi subiect

"Cum facem diagnosticul de greutate: intrăm pe testulgreutatii.ro, introducem data de naştere, greutatea şi înălţimea copilului şi obţinem încadrarea lui în normalitate, suprapondere, obezitate sau subpondere", spune Bogdan Pascu.

Soluţii pentru a trata obezitatea

Dacă vorbim despre un copil supraponderal, medicii spun că mici schimbări în stilul de viață ar trebui să fie suficiente pentru ca acesta să revină, în timp, la o greutate normală pentru vârsta lui. "Venim dacă se încadrează în suprapondere. Pentru că ajuns la obezitate este extrem de greu să aduci lucrurile înapoi. Există şi un ghid făcut de INSMC, un ghid al părintelui, explicit, ca să prevenim creşterea în greutate a copilului", adaugă Bogdan Pascu.

Când vorbim despre obezitate lucrurile se complică. Un copil obez este un viitor adult cu probleme de sănătate. Iar lupta cu obezitatea este una pe termen lung. "Eu am fost un copil cu probleme de greutate, un copil care a suferit de obezitate şi care a scapăt cu greu de această boală. Majoritatea cazurilor de obezitate sunt obezitate prin aport. Aport alimentar neadaptat vieţii de zi cu zi, sedentarism excesiv", mărturiseşte Bogdan Pascu.

Cât de importantă e moştenirea genetică

În cazul copiilor din zilele noastre, lipsa activității fizice adecvate vârstei lor, alimentația excesivă, abuzul de dulciuri și grăsimi, precum și un program de somn neadecvat vârstei pot fi tot atâția factori care "ajută" obezitatea să se instaleze. La toate acestea adăugăm o din ce în ce mai mare contribuție a dispozitivelor mobile. Şi ar mai fi şi moştenirea genetică. "Studiile arată că riscul unui copil cu un parinte obez creşte cu 50 la sută şi mai departe, doi părinţi, un risc de 80/90 la sută", spune medicul.

Soluțile, deși simple, nu sunt întotdeauna corect înțelese de micii pacienți și părinții lor. Iar stilul de viaţă sănătos ar trebui adoptat de toată familia. "Nu este suficient să iasă cu bicicleta afară. Mişcarea înseamnă să meargă 40 de minute constant, să înoate 45 de minute. Nu putem avea pretenţia să facem lecţii de nutriţie cu un copil de 10 ani. În primul rând, ar trebui să avem un orar bine stabilit, cu trei mese principale, să nu mâncăm foarte târziu seara, să evităm la masa de seară carbohidraţii şi să avem obligatoriu între mese gustări de fruct", recomandă Bogdan Pascu.

Alimentaţia corectă, un factor cheie

Iar rezultatele vor apărea, cu condiția să existe voință și perseverență. Pentru că un copil nu poate fi supus dietelor drastice și nici unui efort fizic exagerat, schimbările pe care medicii le vizează, pentru aducerea lui la o greutate normală țin de stilul de viață. Astfel, limitarea la două ore pe zi a timpului petrecut pe dispozitivele mobile, încurajarea activității fizice, practicarea regulată a unui sport, un program de somn adecvat vârstei și un orar clar al meselor sunt tot atâtea schimbări care au un impact pozitiv asupra greutății. De asemenea, atenția la alimentație ar trebui să fie preocuparea oricărui părinte, indiferent că are un copil obez sau normoponderal. Dulciurile ar trebui să fie un răsfăț ocazional, iar carbohdrații complecși de tip pâine, paste sau orez, doar o parte a alimentației, nicidecum cea mai importantă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Observator Medical » Cum pot afla părinţii greutatea ideală a copilului. Obezitatea are leac, de la vârste fragede